04. dec, 2024   Agencija Oskar, Vietnam, Vodniki  

 

VIETNAMSKA KAVA

Piše: Renata Drolc

Potovanja v Vietnam

Ob omembi Vietnama pomislimo na vojno, komunizem, vietnamske klobuke, riževe nasade in morda reko Mekong. A malo kdo pomisli na vietnamsko kavo.

Ali ste vedeli, da je Vietnam za Brazilijo drugi največji proizvajalec in izvoznik kave na svetu?

Kavovec sicer v tem koncu sveta ni avtohtona rastlina, ampak so ga sem uvozili Francozi, ko je sredi 19. stoletja Vietnam postal francoska kolonija. Kmalu so vzpostavili mnoge nasade in poleg riža in kavčukove smole, je kava postala najpomembnejši proizvod te dežele. V osemdesetih letih, po tem ko je bila vojna vihra končana, so oblasti prepoznale pomen kave za vietnamsko gospodarstvo in z reformami Doi Moi so nasadi kavovcev znova zaživeli.

Kavo gojijo predvsem na plantažah osrednje vietnamskega višavja. Okolje in klimatski pogoji so tam posebej primerni za kavo sorte robusta, ki predstavlja kar 97% vse kavne proizvodnje države. V primerjavi z njeno sorodnico arabico, je robusta bolj odporna na škodljivce in bolezni (od tod tudi njeno poimenovanje), njeno gojenje pa je lažje in mogoče v različnih okoljih, tudi na nižjih nadmorskih višinah in ob višjih temperaturah. Zrna Robuste vsebujejo tudi do dvakrat toliko kofeina kot arabica, vsebujejo kar pol manj sladkorjev in maščob, so bolj polna antioksidantov. Tisto, kar dela robusto zares posebno, pa je njena aroma. Ima bolj zemeljski in oreščkast okus in je manj kisla od drugih vrst kave. Ker smo pri nas bolj navajeni arabice, nam je vietnamska kava sprva nenavadna. Ker pa nas njen okus malce spominja na čokolado, vanilijo in tiramisu, jo hitro vzljubimo.

Kljub temu, da so kavo Vietnamcem predstavili dolgo osovraženi francoski kolonialisti, je danes ta napitek eden najbolj priljubljenih v državi in je postal del njihove tradicije. Zaradi hitre priprave je sicer najbolj priljubljena instant kava, a kadar si za kavo vzamejo čas in jo postrežejo prijateljem, Vietnamci prisegajo na značilno filter kavo (Ca phe Phin). Za pripravo le-te uporabijo posebni kovinski filter »phin«. v posodico z luknjicami na dnu stisnejo merico malce bolj grobo mlete kave, nato pa jo prelijejo z vročo vodo. Voda steče skozi kavo in luknjice spodaj, neposredno v kozarček spodaj in napitek je pripravljen. Namesto svežega mleka in sladkorja, Vietnamci tako pripravljeni kavi dodajo kondenzirano mleko, močno zgoščeno sladkano mleko, ki ga ni potrebno hraniti v hladilniku. Ker je v Vietnamu večino leta zelo vroče, tako pripravljeni kavi najraje dodajo še obilico ledu, da dobijo odlično ledeno kavo (Ca Phe Sua Da).


JAJČNA KAVA

V vietnamski prestolnici Hanoi pa so si sredi dvajsetega stoletja, da bi zadovoljili francoski okus, izmislili poseben dodatek k kavi. Dodali so ji spenjene rumenjake in sladkor in nastala je jajčna kava ali Ca Phe Trung. Ta je postala priljubljena tudi po vojni, ko so z jajci nadomestili pomanjkanje mleka.

Takšno kavo si z lahkoto pripravite tudi doma. Potrebujete mleto kavo robusta (tudi pri nas se jo dobi z malo truda). Kavo prelijete z vročo vodo jo potem precedite skozi kuhinjsko cedilo. V posebni posodi z ročnim mešalnikom spenite dva rumenjaka, ki ste jim dodali žličko sladkorja ali žličko kondenziranega mleka. Lahko dodate tudi kapljico čokoladnega ali kavnega likerja. Ko po nekaj minutah dobite gosto penasto zmes jo preprosto prelijete preko kave in postrežete.

Za zares pristno izkušnjo pa se lahko z Oskarjevci odpravite kar v Vietnam.