Dogodki doma

Srečanja Oskarjevih sopotnikov v Knjigarni Konzorcij v Ljubljani

23.1. Oskarjevo popotniško srečanje, vodi Vesna Selan, gremo na Šrilanko! Ob 18:00.

Šrilanka, otok vseh odtenkov zelene, zaposli vse čute: tropsko deželo radovedno gledamo, poslušamo, vonjamo in okušamo. Razmišljamo in čutimo po šrilanško, razglabljamo o tem, kako jejo sloni in kako spijo opice, kako hitro se plazijo kuščarji in zakaj so valovi Indijskega oceana toliko večji od tistih z Jadranskega morja. Šrilanka je mehka dežela polna prijaznih ljudi, ki se po budistično veselijo sreče drug drugega. Vse je tako drugače kot doma: obdaja nas buhteče tropsko zelenje, sladkamo se s sočnim mangom in papajo, ogledujemo si templje in pagode. Preseneča nas živahno vrvenje na ulicah, mogočni sloni, nagajive opice, omamno dišeči tropski cvetovi in neskončnost kraljestva čajnih plantaž. Drugačnost Šrilanke, imenovane Budina solzica v Indijskem oceanu, nas razbremeni in nas napolnjuje z veseljem do življenja. Vodi Vesna v sliki in besedi.

Šrilanka - Vesna Selan


– 27.2. Oskarjevo popotniško srečanje, vodi Matjaž Pirš, gremo v Peru! Ob 18:00.

Temperamentna Španija v Mariboru

– 23. 1. Potopisno predavanje Temperamentna Španija, predava Peter Petric. Ob 19:00!

Španija je odličen potovalni poligon. Na prvi pogled le ena od najbolj turističnih držav na svetu z mesti in morjem ter nekaj otoki, toda pridevnik temperamentna je še kako na mestu. Kar pomislite na nabito polne ulice tekom nedavnih protestov v Kataloniji ali pa na tresoče nogometne tribune, ko pade gol na El Classicu. Tu je seveda še globoka duša in ritem čutnega flamenka ali zgolj vehementno druženje ob rdečem vinu in pršutu globoko v noč …
Predavanje o Španiji nas bo zapeljalo v različne španske pokrajine:
Andaluzija je tista najbolj tradicionalna. V času velike noči imajo dopust vsi – cel teden. Ko se odvijajo bikoborbe (da, še vedno), domačini spremljajo matadorje z znamenitim »Olé!« in mahajo s klobuki. Flamenko se ne pleše le za turiste.
Katalonija je tista najbolj napredna. Gospodarska lokomotiva celotne Španije z letališči, pristanišči, sedeži podjetij, intelektualci in umetniki. Svobodomiselna, odprta in tolerantna Barcelona z zaledjem je neverjeten magnet.
Pa Baskija? Je tam nekje na severu, ne govori se veliko o njej. Od konca tistega krvavega Etinega upiranja se pokrajina skrivaj razvija z ekstremno hitrostjo in sodi med najbolj kvalitetno območje za bivanje na svetu. Dramatična obala, čista mesta ter gurmanski presežki ob spremljavi izjemnega vina. Tukaj veljajo drugačni zakoni kot v preostali Španiji, pravzaprav v Španiji sploh nismo več …

Predavanje v sodelovanju z Društvom popotnikov Vagantom bo v Mariboru (Vetrinjski dvor – večnamenska dvorana (Vetrinjska ulica 30, Maribor).

Španija-Baskija

Sejem Alpe Adria

Toplo vabljeni, da nas obiščete na sejmu Alpe-Adria v Ljubljani. 

ALPE-ADRIA – 31. sejem turizma med 29. januarjem in 1. februarjem 2020.

Več o dogodku TUKAJ. 

          

Oskarjevci na sejmu

Želite brezplačno Oskarjevo razvajanje?

Vpišite vaš elektronski naslov in si zagotovite Oskarjeve bralne poslastice! Svež katalog in zanimiv priročnik vas najprej popeljeta do vizije vašega sanjskega potovanja, o najboljših terminih, cenah in zadnjih Oskarjevih podvigih pa boste kasneje obveščeni z e-časopisom, ki vas bo subtilno razvajal vsak drugi teden. Ko je vizija jasna, ostane le še užitek na poti. :)