12. jun, 2024   Agencija Oskar, Portugalska, Vodniki  

 

UM PASTEL DE NATA POR FAVOR

Piše: Anika Odar

Potovanja na Portugalsko

Ali raje kar v množini. Dois pastéis de nata por favor. Nacionalni ponos Portugalcev, nekateri tej sladici rečejo kar »okus nebes«. Nebesa za cca 1,40 eur.

Vračam se s potovanja po Portugalski in Madeiri, kjer smo raziskovali najprej zahodni celinski del od Lizbone do Porta, potem pa smo naredili en »vdih in izdih« in raziskali še Madeiro. Res prava portugalska zgodba! Tako kot prvi portugalski pomorščaki smo se pogumno podali iz varnih obal kopnega v neznano in pristali smo na zelenem otočku Madeira.

Čuti se že pravi poletni utrip, večeri postajajo vse daljši, ulice Lizbone se v času sončnega zahoda obarvajo zlato, muzika prepeva in v zraku se vonja morje. Sproščen utrip mest in vasic, kjer si je dovoljeno dati v prestavo nižje, ker drugače tako ali tako ne bo šlo. Če boste na Portugalskem delali kaj prehitro, vas bodo hitro opomnili, da je vse ok, da vse bo. In res je. To nas lahko na začetku preseneti, a kmalu zaplavamo v njihovem ritmu. In vse je.

Mmm, prava Portugalska! Seveda ne sme manjkati niti pastel de nata, portugalska sladica, ki očara vsakega! Če še niste očarani, pomeni, da še niste bili na Portugalskem.

Zgodovina te sladice je zanimiva in sega nekaj stoletij nazaj. Prvi „Pastéis de Belém“ izvirajo iz začetka 19. stoletja. Gre za preprosto sladico iz listnatega testa, kremo iz rumenjakov in sladkorja. Recept so ustvarili menihi samostana Jeronimos v Belemu. Menihi so majhne kremne jajčne rezine prodajali turistom, ki so prihajali na ogled samostana in bližnjega stolpa Torre de Belém.

Postali so tako priljubljeni, da je »samostanski slaščičar« tudi po izgonu verskih redov s Portugalske in zaprtju samostana leta 1834 prodal recept rafineriji sladkorja v bližini samostana. Leta 1837 je bila uradno ustanovljena slaščičarna Antiga Confeitaria de Belém, iz katere je nastala trgovina, ki deluje še danes. Recept ostaja skrivnost. Naj bi jih na dan naredili 20,000! Lahko pa najdemo pasteise vse povsod, seveda ne po originalnem receptu in tudi poimenovane so lahko samo te Pasteis de Belem, ostale so Pasteis de nata.

Portugalci pravijo, da nevesta, ki si na svoj poročni dan privošči pastel de nata, ne bo nikoli snela prstana. To si vsak razlaga po svoje. 😊 Mogoče zaradi tega, ker to prinaša srečo v zakonu ali pa ker prstana dobesedno ne bo mogla sneti. Vsako leto poteka tekmovanje v pripravi najboljše, v Lizboni in Portu najdemo tudi tečaje, kjer vas naučijo kako pripraviti pastel de nata doma. A zagotovo ne bo tak kot iz te originalne pekarnice.  

Sladica se je rodila v Belemu, kraju od koder so portugalski pomorščaki (Vasco da Gama, Fernando Magellan) odhajali v svet. Dodali so ji cimet, eno izmed surovin, ki so jo prinesli pomorščaki nazaj domov. Navdušenost Portugalcev se je razširila na vsa kolonialna ozemlja npr. Brazilija, Mozambik, Macao … Zato ne bodite presenečeni, če sladico srečate tudi tam. Celo pri nas sem jo že večkrat opazila v kakšnih butičnih pekarnicah.

Postrežejo vam jih rahlo tople, zraven dajo cimet, malo sladkorja in vi dodate še kavico (ali ginginjo ali vino porto), pa je popolno. Portugalska in vsi pasteisi čakajo na vas.