10. apr, 2019   Agencija Oskar, Srbija  

 

Šarganska osmica – železnica kot nekoč

V Višegradu bregova Drine povezuje mogočen most, ki je bil nekoč center živahnega trgovskega dogajanja in ga v svojem delu Most na Drini opisuje Nobelovec Ivo Andrić. Vodni poti sledimo tudi mi, popelje nas v Srbijo. Tu se zazibamo v ritmu »čiha puha« in uživamo v pogledu na lepo ohranjeno naravo, ki se nam riše v svojih najlepših podobah. 

Avstro-Ogrskim oblastem gre zasluga za izgradnjo prvotne železnice, ki je povezovala Bosno in Kraljevino Srbijo. Po koncu prve svetovne vojne jo je ohranila Kraljevina Srbija. Novo tisočletje je prineslo preporod saj so na 15 kilometrskem odseku povsem obnovili železniške tire po katerih vlak sopiha med Mokro goro in Šarganom. Povedno je tudi njegovo ime: Nostalgija, ki nas pelje skozi 22 predorov, preko petih mostov in se ustavi na treh postajah ter lepi razgledni točki Golubići.

P1 Srbija Šarganska osmica - Šarganska osmica – železnica kot nekoč

Doživetje narave in preizkus transportno – tehničnih dosežkov zaokrožimo z odlično jedačo in pijačo. Vešalice, pleskavice, ražnjiči, čevapčiči, šobska solata, pečene paprike, kajmak, paprikaš in džuveč. Za vsakogar nekaj. Ob tem pa tudi domača rakija za lažjo prebavo zaužitega. Manjka še kaj? Seveda, to je glasba. Violina, harmonika, trobenta na katere glasbeniki zaigrajo in privabijo zvoke notnih zapisov starogradskih ter mnogih pesmi bogatega glasbenega izročila. Tudi: »U ranu zoru« in vse do jutra.

Srbija – Šarganska osmica

Srbija hišica na Drini 1 1024x684 - Šarganska osmica – železnica kot nekoč