22. maj, 2015   Agencija Oskar, Portugalska, Vodniki  

 

Portugalskih top 10   

Piše: vodnica Sara Alt
Oddaljena in hkrati blizu nam je Portugalska. Dežela na zahodni strani Iberskega polotoka, ki se z eno nogo dotika Atlantika in z drugo Sredozemlja. Dolgo časa je živela v senci svoje večje, a vsaj za 350 let mlajše sosede Španije. In ravno zato je in ostaja toliko bolj skrivnostna in mamljiva potovalna destinacija. Vas zanima, zakaj jo je vredno obiskati?
1.     Največji nasadi hrasta plutovca v Evropi se bohotijo v prostrani pokrajini Alentejo. Tako Portugalska ostaja največja proizvajalka plute na svetu, s kar 720.000 hektarji. Čevlji, kravate, torbice, dežniki, klobuki, obleke in še in še in še … Pluta je naravna, lahka, biorazgradljiva in več kot nepogrešljiva v družbi, ki sledi smernicam trajnostnega razvoja.
1 nasadi plutovca 300x202 - Portugalskih top 10   
2.     Edinstveni arhitekturni stil, ki so ga poimenovali po kralju Manuelu I. »manuelinski« stil, krasi umetelno okrašene palače, cerkve, samostane in gradove iz obdobja velikih portugalskih pomorskih odkritij. Obdobje izjemnega bogastva in razkošja je pustilo sledi vse do danes na najlepših Unescovih znamenitostih.
2 arhitektura1 300x235 - Portugalskih top 10   

3.     Pasteis de Belem se kar stopijo v ustih in vaše brbončice se bodo stežka uprle skušnjavi po še. Recept portugalskih nun iz samostana svetega Hieronima vas bo osvojil  z vaniljevo kremo in hrustljavim testom. Vredno jih je poskusiti še tople v prodajalni, kjer jih izdelujejo že od 1837.
3 pasteis de belem 300x225 - Portugalskih top 10   
4.     Očarljiva dolina reke Douro, vzdolž katere uspeva vrhunska vinska trta žlahtnega portovca, je bila razglašena kot prva označena vinorodna pokrajina na svetu. Za zgodbo o uspehu slovite kapljice se imajo Portugalci zahvaliti ekstremnim klimatskim razmeram,  rumenemu skrilavcu in pridnim rokam.
4 douro 300x200 - Portugalskih top 10   
5.     Doživeti sprehodi med granitnimi balvani v Mesečevi pokrajini nas ponesejo v tradicionalno  visokogorje  in dotaknemo se najvišjega vrha kontinentalne Portugalske. Torre s svojimi 1993 metri ni med najvišjimi na svetu, ponuja pa čudovite razglede po osrednji deželi.
5 megaliti 300x225 - Portugalskih top 10   
6.     1800 km neskončnih peščenih plaž, valovanje Atlantika, sonce in veter v laseh so raj za ljubitelje sprehodov, deskanja, kajtanja, sončenja in lenarjenja.
6 Algarve - Portugalskih top 10   
7.     Kakšen je občutek, ko se ustavi čas, je težko razumeti, vse dokler ne stopite v srčiko dežele Luzitancev in si privoščite postanek v eni od granitnih srednjeveških vasi. Odmaknjene od vihravega modernega utripa mest, se skrivajo pred očmi sveta in varujejo tradicionalne običaje in poganske navade. Sortelha, Monsanto, Penedono …
7 Monsanto - Portugalskih top 10   
8.     Portugalci so mojstri v pripravi sardin. Zelo okusne so pečene na žaru, katerih vonj so razglasili za narodni parfum. Tiste bolj zanimive so oblite s čokolado. V obeh primerih gre za velik kulinarični presežek. Poskusite jih, ne bo vam žal!
8 sardine 300x225 - Portugalskih top 10   
9.     V stari lizbonski četrti Alfama je nastala posebna glasbena zvrst, ki opeva portugalski saudade. Večerni izhod v očarljivem mestu si lahko popestrite s srkanjem vina in poslušanjem otožnih melodij ob spremljavi 12-strunske kitare. Zgodbe o hrepenenju, ponosu, žalosti in veselju vam bodo približale dušo te dežele in ljudi.
9 Fado 300x144 - Portugalskih top 10   
10.  Porto ali Lizbona, večna tekmeca za naslov naj portugalskega mesta, sta tako različna in tako neprimerljiva kot jabolko in hruška. »Lizbona se šopiri in Porto dela«, kot pravi znani pregovor. Prestolnica se pohvali s širokimi avenijami in živahnim utripom velemesta, Porto je bolj resnoben, a nič manj očarljiv, ko stopite na fotogenično Ribeiro s pogledom na Zlato reko.
10 Porto 300x186 - Portugalskih top 10