17. sep, 2018   Agencija Oskar, Zimzeleni  

 

Oskarizmi: od Sokrata do Oskarja

Odkod izvirajo Oskarizmi?

Oskarizmi so se rodili davnega leta 2004 na študijskem potovanju vodnikov Agencije Oskar po Turčiji, ko smo se navduševali ter čudili nad močjo besed našega poglavarja Oskarja in smo s spoštovanjem začeli zbirati njegove modre domislice. Skrivoma smo jih zbirali vseh deset dni potovanja in jih poimenovali »Oskarizmi« – Oskarjevi izreki. Na koncu potovanja smo zbirko predstavili vsem udeležencem in osnovali celo »katedro za Oskarizme«. Po potovanju smo jih izdali v pisni obliki za vse sodelavce Agencije Oskar. Kasneje so se Oskarizmi razširili v vsakdanje življenje, pri delu in doma, svoje mesto so dobili tudi v Potovalnem dnevniku.

Kaj so Oskarizmi?

Oskarizmi so zbirka modrih prebliskov, krepčilnih zamisli, ki dajejo izhodišča za razmislek, navdihujejo in vabijo k iskanju odgovorov na večna vprašanja. Prve Oskarizme sta ustvarila že Konfucij in Sokrat, potem pa se vije snop neštetih modrih glav skozi zgodovino vse do danes. Oskar je na svojih potovanjih po širnem svetu spoznal in dodal svojo plast razumevanja Življenja, ki ga tudi v sproščeni obliki Oskarizmov širi med ljudi.

Prvotni nabor Oskarizmov se posodablja, kot se posodablja Življenje: potovalne in življenjske modrosti zbiramo in jih oblikujemo v kratke izreke. Z njimi bogatimo potovalne dnevnike, rojstnodnevne voščilnice, majčke, e-časopis in spletno stran. Predvsem pa jih uporabljamo v vsakdanjem življenju, v pisarni in na potovanjih.

Ponosni smo na naše avtorsko delo, saj z Oskarizmi ustvarjamo skupne imenovalce dinamike potovalne skupine, z njimi bodrimo sopotnike v trenutkih potovalne šibkosti in osmišljamo potovalne izkušnje. Vsestransko so uporabni, še posebej ko se iz potovalne resničnosti vrnemo domov, saj so pravzaprav zgoščena vodila za naše delo in življenje. Zavedanje smisla v vsakem trenutku nam namreč daje energijo, žar in navdušenje ŽIVETI to, kar smo se namenili živeti.

Oskarizmi

Smisel – čemu Oskarizmi služijo in kako delujejo?

Kratke, zgoščene ideje ponujajo odgovore na vprašanja in iskanja, hrepenenja po iskanju smisla – kajti »Življenje brez smisla je nesmiselno (temeljni oskarizem 😊)«. Namen Oskarizmov je, da spodbujajo vedrino duha, podpirajo konstruktivni del človeške narave in nas spodbujajo, da se ustavimo ter razmislimo o tem, kar se nam dogaja. Oskarizmi zarežejo v naše doživljanje, ko nas potovanje razpira in daje pospešek pri spoznavanju samega sebe. Ko se ujamemo v brezčasju, nas potovalne modrosti vrnejo v sedanji trenutek. Ko smo v dilemi in ne vemo, kako naprej, ko se počutimo čudno ali smo nad življenjem kar tako godrnjavi – takrat je pravi trenutek, da se naslonimo na Oskarizem in z njim osvežimo svoj odnos ter naravnanost.

Kaj pravijo Oskarizmi Agencije Oskar?

 »Boljš’ da smo, kot da nismo« odgovarja na prastaro človekovo hrepenenje po smislu obstoja. Ko hodimo za vodnikom po neznanem terenu, mu zaupamo in sledimo, se v nas sidra modra, vedra ter nadvse vzpodbudna misel: »Boljš da smo, kot da nismo«. To vodniku piše na majici, z veselimi črkami, razprostrto čez cel hrbet. Napis se pozibava pred našimi očmi, ko hodimo za njim, srkamo podobe skal, duhamo vonj morja, na koži čutimo piš vetra; preko vseh čutov življenjska modrost pronica v nas in se zasidra v naše nezavedno. Že s tem izpolnimo tihi smisel potovanja, spoznanje dobimo s sabo za domov, ne da bi za to plačali. »Potovanje brez smisla je nesmiselno.«

»Danes je najlepši dan na našem potovanju!« A spet? A res prav danes? Zakaj pa? Kaj ni bil že včeraj? Ah, ne, DANES je najlepši dan. Vsa moč je zgoščena v sedanjem trenutku, to je vse, kar imamo. In če je tukaj in zdaj vse, kar je, potem je to to. Občutimo globoko hvaležnost, da SMO in da lahko izkušamo življenje, kot nam je dano in kot ga soustvarjamo z ljudmi okrog nas. Danes je dan, ki ne mine, kajti jutrišnji je spet najlepši in tako se po Sokratovi spirali razvoja pomikamo naprej z Oskarizmom v seriji današnjih najlepših dni. Kajti »Prihodnost je prazna množica.«.

Oskarizmi

»Pričakovanja ubijajo doživetja.« Ste si že kdaj v mislih naslikali, kako bo izgledalo vaše potovanje, potem pa ste razočarano ugotovili, da je bilo v resnici povsem drugače? Velika pričakovanja ustvarjajo velik potencial za razočaranje, saj v naših mislih obstaja le ena možnost – naša slika prihodnosti. A ko gremo na pot, se izpostavimo neznanemu, nepredvidljivemu, večplastnemu, zato nas Oskarizem spodbuja, da spustimo nadzor, opustimo željo po vplivanju na prihodnost in se preprosto prepustimo toku potovalnega doživljanja tukaj in zdaj.

Kajti: »Ni naključij. So le meje našega razumevanja.«. Vsaka Oskarjeva Šrilanka, vsaka Turška pravljica, vsako Kubansko doživetje, vsaka Šarganska osmica je drugačna, čeprav potujemo po istem programu, ker je potovanje unikatno in neponovljivo. Tako kot smo mi sami vedno znova drugačni in neponovljivi. Potujemo, da si napolnimo zakladnico doživetij, da poglobimo razumevanje sebe, sveta in življenja. To pa nam lahko uspe le, če se razbremenimo pričakovanj in si dopustimo izkušati onkraj meja pričakovanj.

»Sopotniki so največje potovalno bogastvo.«. Z nami delijo enkratno unikatno potovalno izkušnjo, z nami so, ko se sprostimo, ko se razbremenimo samih sebe, kakršni smo doma, in začutimo vse svoje plasti, z nami so, ko se v nas prebudi otrok. Skupaj tkemo potovalno tkivo in soustvarjamo doživetja, drug drugemu smo spodbuda, ogledalo, tudi v manj prijetnih trenutkih. Delimo uvide, prizore, razglede. »Vedno je vsakdo na pravem potovanju.« tudi če se na prvi pogled ne zdi tako. S sopotniki namreč preko potovanja po deželi potujemo vase.

Po smislu se sprašujeta tako Sokrat kot Oskar, oba iščeta odgovor na večni »zakaj«. Zakaj pravzaprav potujemo? Oskarizem pravi, da potujemo zato, da se spočijemo od samih sebe, kakršni smo doma. Doma živimo v svojem ritmu, rutini, vpeti v dinamiko vsakdana in okolja. Ko odrinemo na pot, pa se odlepimo od domačega, varnega in predvidljivega ter se pogumno podamo v neraziskano in neodkrito, še nedoživeto. Na letalu lebdimo med resničnostmi, gledamo na svoj domači svet in domačega samega sebe z druge perspektive. Morda lahko sami sebi svetujemo, kakšen bi bil lahko naš naslednji življenjski korak. Ko ustvarimo odnose z do sedaj neznanimi sopotniki, imamo priložnost ustvariti nekaj novega, svežega. Kakšna svoboda, kakšna priložnost in kakšna odgovornost! Ustvarimo lahko novo različico sebe, se obogatimo z izkušnjami in spoznanji. Ko se spočiti od samih sebe vračamo domov, pa se nam ponuja izjemna priložnost: najboljšo verzijo sebe lahko prelijemo v domačo resničnost in s tem uresničimo Sokratovo željo po spoznavanju ter preseganju samega sebe. 

Oskarizmi

»Smisel potovanja je skrit v domačem življenju.« Na družinskem kosilu Oskarizem vržemo v zrak, mimogrede ga omenimo prijateljici na klepetu ob kavi in gledamo, kaj se zgodi. Morda si Oskarizem nalepimo ob ogledalo in se z njim zjutraj naravnamo na nov najlepši dan. Smisel je, da čim več tistega kar smo izkusili, spoznali in doživeli, prenesemo v svojo domačo resničnost. To je naša srčna želja in povabilo: naj bodo Oskarizmi tudi del vašega domačega sveta. Naj vam prinesejo modrost, spodbudijo razmislek, vlijejo veselje in moč za korak naprej. »Ko je vizija jasna, ostane le še užitek na poti.«

Avtorica: Vesna Selan