22. mar, 2017   Agencija Oskar, Individualna potovanja  

 

Nasveti in triki za individualna potovanja

Individualna potovanja

1. PRED POTOVANJEM
Kaj spakirati v ročno prtljago? Nujne potrebščine: pametni telefon, iPad, »laptop«, slušalke, kamero, adapter, polnilec, zamaške za ušesa, mint bonbone, prigrizek, zobno ščetko in pasto, potni list, denar, kreditne kartice, rezervno oblačilo, nujna zdravila, vlažilne robčke, sončna/navadna očala, pisalo, mini dežnik in obvezno šal (nepogrešljivi pripomoček).

2. KAKO OSTATI FIT MED POTOVANJEM?
Pešačite, kjer mogoče. Izkoristite športne možnosti, ki vas obkrožajo (fitnes, plavanje, hoja …) ter imejte svojih 20 minut vsako jutro ali večer pred spanjem. 

3. APLIKACIJE kot pripomočki pri potovanju
»Packpoint« (Odličen, da česa ne pozabite), Here (off-line zemljevid), Google translate (off-line prevajalnik), XE Currency (pretvornik valute), Trail Wallet (odličen za vodenje porabe stroškov med potovanjem).

4. KAKO IZBRATI RESTAVRACIJO?
Nikoli se ne odpravite iskati restavracije, ko ste že lačni … Preverite WC – če je lepo vzdrževan pomeni, da je restavracija tudi ok. Izogibajte se tipičnih za »turiste« narejenih restavracij (prepoznate npr. če vidite multi-jezikovni meni ali razstavljene slike hrane). Vprašanje lokalno prebivalstvo za napotke, kje dobro jesti. Oglejte si tudi stran opentable.com – zelo dobra za raziskavo in ocene restavracij po svetu! 

5. IZBIRA LETALSKEGA PREVOZA
V primeru »stop-overja« izberite mesto, ki nudi resnično poceni duty free za morebitne nakupe. Prav tako preverite s katerim tipom letala letite (bolj koristno za daljša potovanja) – nekatera nudijo boljšo opremo, udobnejše sedeže, morebiten prigrizek, brezplačen prevoz športne opreme ali pa let, ki nudi brezplačen stop-over in ostanite 1-2 dneva več v tem mestu kot bonus.

6. Niste prepričani kaj naročiti za SLADICO V FRANCIJI?
Vprašajte za ‘cafe gourmand’ in se prepustite. Kar naenkrat bo pred vami ekspreso in tri do štiri majhne tortice. Tudi v drugih državah obstajajo »triki« 

7. WC-ji
Nekaj kovancev drobiža v žepu nikoli ne škodi. Ko je nuja iskanje drobiža ni najprijetnejše.

8. Ne nosite denarnice polne denarja s seboj …
Raje imejte nekaj drobiža, ostalo DVIGUJTE NA BANKOMATU po potrebi (zagotovite si zadosten dnevni limit pri svoji banki). Vedno izberite dvig v lokalni valuti in ne v EUR, s tem lahko tudi nekoliko prihranite.

9. VNAPREJŠNJA REZERVACIJA GLAVNIH ATRAKCIJ
Zakaj? Število obiskovalcev npr. v Kip svobode NY, Eifflov stolp v Parizu, vatikanski muzej v Rimu ipd. mesta je omejeno. Lahko se zgodi, da je na kraju samem že vse polno. Z vnaprejšnjo rezervacijo se izognete morebitni gneči v čakalni vrsti.

10. REZERVACIJA HOTELA/NASTANITVE
Izogibajte se različnih možnosti on-line rezervacije, kajti dostikrat to lahko pomeni, da boste dobili ‘najslabše sobe’ v sami kategoriji … izberite hotele, ki nudijo dodatne bonuse (brezplačen WiFi, brezplačen spa&wellness, brezplačen transfer ipd.). Tu je pomoč potovalne agencije kot strokovnjak še kako dobrodošla!

11. ZA ŠTUDENTE
Pridobite si ISIC izkaznico… z njo v tujini pridobite morebitne študentske popuste.

12. SPOZNAJTE SE Z LOKALNIM PREBIVALSTVOM…
Začnite pogovor z lokalnimi prebivalci in se učite od tistih, ki tam živijo. To obogati vaše potovanje bolj kot same atrakcije. 

13. ZAČNITE DAN ZGODAJ
V izogib gneči. Privoščite si trenutek miru za opazovanje okolice … usedite se v park oz. pojdite na kavico ter opazuje vse okoli vas. Vživite se v dnevno življenje in začutite utrip prostora. Začudeni boste, kaj vse boste opazili, kar običajno niti nebi.

14. IZGUBITE SE NAMENOMA …
Najboljši način videti predele mesta, kjer ljudje normalno živijo in delajo je tako, da se odpravite peš brez ciljne točke – samo izberite smer in POJDITE … doživite lahko marsikaj zanimivega … brez skrbi za nazaj še vedno lahko vzamete taxi.

15. UPOČASNITE VAŠ RITEM
Najboljši nasvet, kar vam ga lahko damo! Ne si zadati preveč. Najboljše stvari se zgodijo, ko si resnično vzamete čas za raziskovanje …

16. PIŠITE SVOJ POTOVALNI DNEVNIK
V pomoč vam je lahko tudi zanimiva aplikacija Evernote. Zapisuje si vsa doživetja (koga vse ste spoznali, kaj vse ste videli, vsa vaša občutja …),tako vam bo ostalo v večjem spominu! 

17. VELJAVNOST OSEBNEGA DOKUMENTA
V večini držav velja pravilo, da mora biti dokument  veljaven še 6 mesecev od dneva datuma povratka iz potovanja. Nujno preglejte veljavnost vašega dokumenta še pred potovanjem. 

18. Potovalni TREND INDIVIDUALNEGA potnika je ta, da ne sledi trendu temveč ga ustvarja sam! 

To je le nekaj nasvetov … mi kot strokovnjaki poznamo veliko skritih ozadij, ki jih ob sami pripravi ponudbe tudi upoštevamo.

PREVERITE NAŠE PONUDBE NA randy.agencija-oskar.si/agencija-oskar/individualna-potovanja/