
Moji 3 top razlogi zakaj se vedno znova vračam na Madeiro
Piše: Romana Markovič
Sopotniki me večkrat vprašajo: »Zakaj ravno Madeira?« Zakaj sem si prav ta otok izbrala kot svoj drugi dom. Kratek odgovor je: izjemna narava, raznovrstne aktivnosti, dobri prijatelji, živahno življenje ter dobra energija.
Madeira je rajski otok, poln življenja, sonca in bujne narave. Je otok pozitivne energije. Sopotniki in vodniki se domov vračamo navdušeni in veliko jih pride nazaj. Tokrat sem se odločila, da z vami delim 3 top razloge zakaj ravno Madeira.
1. Gostoljubni in prijazni domačini
Madeirčani so neverjetno prijazni in gostoljubni. Vsako jutro se nam nasmejejo in pozdravijo »Bom dia!« in to še lepše, če v roke dobijo kavico. 😊 Radi pomagajo, če le lahko. Z veseljem nam razkažejo svoj otok in odgovorijo na vsa vprašanja. Zelo so ponosni, da prihajajo z Madeire. Čeprav večina le redko zapusti otok oziroma vsaj Portugalsko, menijo, da živijo na najlepšem koncu sveta. Vsakič znova sem ganjena, ko nas povabijo k sebi domov in ne glede na pozno uro žena začne pripravljati pojedino ter na mizo nositi vino. Seveda domov ne vabijo kar vsakega, ko pa si enkrat v prijateljskem krogu, njihova gostoljubnost nima meja. Zato se vedno znova počutim dobrodošlo in se vedno znova rada vrnem. So prijatelji za vedno, pravijo.
Madeirčani znajo živeti življenje, uživati v trenutku in izkoristiti svoj prosti čas. Niso točni in težko se zmenimo z njimi za točno uro, plani gredo bolj »go with the flow«. Mogoče je prav v tem čar, saj tudi ko od dneva ali večera ne pričakujemo nič, se ta razvije v nepozabno doživetje. Vedno znova me učijo, da je življenje eno in ga je treba živeti na polno. »Romana, ne obremenjuj se s takimi malenkostmi!« je bil pogosti stavek, ko sem začela prihajati na otok.

2. Narava
Narava je enostavno »uau«. Osrednji del ima najvišje vrhove, zeleno obarvane. Kot dekle, ki že celo življenje živi pod gorami, me mogoče to ne bi smelo tako navdušiti, ampak madeirski najvišji vrhovi so popolnoma drugačni od naših. Pozimi in tudi poleti so pogosto zjutraj zaviti v meglice, ko pa se razkadijo, se nam odpre tisti razgled, ki vzame dih.
Posebno doživetje je sončni vzhod, ki nas zbudi z norimi barvami, ki pričarajo edinstvene razglede. Planinske poti po vrhovih so ene najlepših na otoku. Spremljajo nas razgledi na vse strani. Popolno nasprotje temu pa je sušni rt Svetega Lovrenca. Bazaltni klifi, ki se dvigajo nad morjem imajo nešteto odtenkov in barv. Rt se spreminja glede na vreme in letni čas, nikoli ni čisto enak, vedno pa je enkraten.
Madeirske levade! Meni najlepše so v osrednjem delu in na severni strani, saj so speljane po gozdu lovorikovca in drevesne rese. Prav tukaj dobimo tisti pravi občutek, kakšen je bil otok pred naselitvijo. Svež in čist zrak, kjer lahko dihamo s polnimi pljuči. Slapovi, pritoki, jezerčka …vse to nas čaka na pohodih. Pohodne poti nad klifi so nekaj izjemnega, še posebno na severni strani otoka, kjer je obala najbolj prepadna in skalnata. Mistični del otoka pa je Fanal, kjer rastejo prastara mogočna drevesa, lovorikovci.
Sončno vreme nam pričara lepe razglede na celo planoto, megla pa nas prestavi v mistično pravljico, takrat čakamo le še kakšnega škrata ali vilo. Na Madeiri najdemo ogromno višjih in nižjih slapov ter globokih dolin, ki so popularne za kanjoning. Obala – peščene plaže, z izjemno panoramo v ozadju: rajsko, pa čeprav nimajo tropskih plaž. Te so le nekaj kilometrov stran, na še enem lepem otoku- Porto Santo.

3. Kulinarika
Ko pomislim na madeirsko hrano, postanem lačna. 😊 Prijatelji že točno poznajo mojo listo restavracij, ki si jih ponavadi želim obiskati. Za moje top izbire me lahko vedno kontaktirate. Začnimo pri govedini, saj je na otoku definitivno najbolj priljubljena. Espetada ali goveja nabodala so jed, ki jo domačini najbolj pogosto jedo. Tradicionalno so manjši kosi govejega mesa nabodeni na palice, nova doba je prinesla železne. Predlagam izbiro medium rare pečenega mesa, saj je veliko bolj sočno in mehko ter seveda dober kos govedine, pa četudi je nekoliko dražji. Prav tako imajo odlične goveje stake, še posebno tiste, ki se pečejo na vroči plošči kar pred vami – steak on the stone. Njami! Cenovno veliko bolj ugodno kot pri nas. Zraven se dobro poda eno izmed rdečih portugalskih vin – meni sta najljubša iz portugalske regije Duoro ali Alentejo.
Nikakor ne smemo spregledati morske hrane, saj je sveža in res dobra. Pa naj bodo to ribe, hobotnica, tuna, kalamari (fun fact: pravijo jim lulas 😊), škampi ali sardine. Še posebej priporočam tapase ali doses, kjer naročimo več različnih jedi in si jih podelimo. O kalorični vrednosti seveda ne razmišljamo, saj z olivnim oljem res ne varčujejo. Posebna specialiteta so polži/školjke ali lapas, pečeni na vroči ponvici. Zraven dajo limono, ampak pozor – dame počakajte, da jo stisne moški. Zakaj? Vam zaupamo, ko se nam pridružite na enem izmed madeirskih potovanj. K morskih jedem pa seveda dodamo kakšno dobro belo vino ali kar vinho verde (zeleno vino), ki je zelo osvežilno.
Odlična zadeva je tudi česnov kruh, imenovan Bolo do Caco. Na Madeiri se ga poje na tone. Največkrat je postrežen prav z lapasi ali le kot predjed.
No, toliko na kratko. Naslednjič pa vam zaupam še kaj. Še bolje pa je, da se srečamo na kakšnem potovanju in se prepričate sami! Se že veselim vrnitve na Madeiro.
