
Ronda pravzaprav ni vasica, je mesto, saj v njem živi kar 36.000 prebivalcev. Razdeljena je na novo in staro mestno jedro, kateri so v 18. stoletju povezali z mostom, ki dela mesto slavno. 100 metrov visok most je navduševal tudi pisatelje v preteklosti. Med njimi Ernesta Hemingwaya, ki v knjigi Komu zvoni opisuje dogodke v sicer izmišljeni vasi, ko so pristaše fašistov zmetali iz mostu v globino.
Spektakularna lega nad reko Guadalevin je za Rondo kar narcistična, saj se lahko ogleduje z vseh koncev. Od kjer jo pogledaš, jo vidiš, Rondo. Lokalni pregovor pravi: v Rondi je ogromno pogledov na Rondo. Kamorkoli se postaviš, naj bo naš pogled še tako nevešč, ne bomo mogli uiti navdušenju in obenem kontrastu strahospoštovanja do veličastne globine.

Ker sama neskončno uživam v teh nočnih sprehodih navadno ni potrebno veliko, da prepričam tudi sopotnike. Ura je bila že blizu desete zvečer in glavna ulica je bila sedaj popolnoma prazna. Življenje se je preselilo v bare in restavracije. Ja, tile Španci res znajo uživat življenje s polno žlico. Čez dan v službi, zvečer pa s prijatelji ven na klepet, večerjo in kozarček ali več dobre kapljice. Sicer je naslednji dan potrebno vstati in iti v službo, vendar danes o tem ne bomo razmišljali. To je jutri, manjana pravijo Španci, bo že nekako.


Verjetno boste tako kot sopotniki pomislili, da je naslednji dan brez pomena si ogledovati mesto, ker smo videli že vse. Ne, ne, to je popolna zmota. Jutranja svetloba ponuja razgled daleč na okolico z rondskim pogorjem v ozadju. Sprehod po stopnicah v dolino pa pokaže most v vsej njegovi veličastnosti.
In da ne pozabimo jutranje kavice v enem od lokalčkov na ulici sredi vrveža. Tu imaš občutek, čeprav je delovni dan, da delajo samo natakarji in prodajalci.
Kaj kupujemo v Rondi? Domače izdelke. Ronda leži sredi oljčnih nasadov in tu stiskajo odlična olja. Pridelujejo tudi zelo okusen domač sir (kozji, ovčji ali kravji), razne salame in – kot krona vsega – figov kruh. Suhe fige zmeljejo, začinijo z raznimi začimbami (klinčki, cimet, janeževa zvezda …), dodajo mandlje ali kake druge oreščke in izdaten zalogaj je pripravljen, da ga vzamemo s seboj. Njam. Če imajo tisti doma srečo in če ne boste vsega pohrustali že v Španiji, boste morda obdarili z njim sorodnike in znance. 🙂
Čarobni pogledi Ronde za vas …
Breda Dular
