24. avg, 2016   Agencija Oskar, Kostarika, Nikaragva, Panama, Vodniki   , , ,

 

9 razlogov za potovanje v Nikaragvo, Kostariko in Panamo

Trije biseri tropskih držav Srednje Amerike z bogato zgodovino in neokrnjeno naravo, ki so še (pre)pogosto prezrti.

Med njimi je prav posebna Nikaragva, dežela najstarejših kolonialnih mest, vulkanov in jezer, ki postaja vse bolj zaželena destinacija na turističnem zemljevidu.

Pa Kostarika, ki s svojimi skrivnostno zelenimi deževnimi gozdovi in gozdovi v oblakih nudi zavetje številnim eksotičnim živalskim vrstam. Njen slogan je Pura Vida (čisto življenje)!

Čisto na jugu kraljuje Panama, ki obiskovalcu nudi prav posebno doživetje,  sožitje narave z modernim svetom – glavno mesto z nebotičniki in tehnološkim čudom, znanim kot  Panamski kanal.

1.   Neokrnjena narava

Kostarika Monteverde NARAVA 300x225 - 9 razlogov za potovanje v Nikaragvo, Kostariko in PanamoTa konec sveta je znan kot raj za ljubitelje narave. Večji del prekriva neprehodni gozd, med katerimi se vijejo reke in bobnijo slapovi. Skrivnosti, ki jih še dandanes odkrivajo različne znanstvene odprave, so ponekod že dostopne tudi obiskovalcem. S čolnom, peš, po visečih mostovih ali pa s spuščanjem po jeklenici (zipline) skozi krošnje dreves. V Kostariki ni boljšega kot obisk deževnega gozda in gozda v oblakih, kjer meglice pričarajo čarobne trenutke, pljuča pa se nadihajo svežega in čistega zraka. Monteverde vsekakor spada med najlepše in znane gozdove v oblakih. Rio Celeste v rezervatu Tenorio pa obiskovalcu ponudi pašo za oči, s svojo turkizno modro barvo sredi zelenega deževnega gozda.

2.   Živalski svet Kostarike

Kostraika lenivec ZIVALSKI SVET 300x201 - 9 razlogov za potovanje v Nikaragvo, Kostariko in PanamoV neokrnjeni naravi imajo svoj dom pisane in raznolike ptice, od kolibrijev, tukanov pa vse do različnih papagajev in kormoranov, zvedave opice kapucinke in glasni vriskači, najpočasnejši sesalci na svetu – lenivci, male pisane drevesne žabice, kače, iguani. Svojevrsten zaklad pa skrivajo tudi jezera s pritoki in morje, kjer prebivajo kajmani, krokodili, želve, delfini in morski psi, ki zaidejo celo v jezero Lago de Nicaragua. Zaščiteni so znotraj naravnih rezervatov in narodnih parkov. Raj za fotografe, saj se skoraj na vsakem koraku lahko opazuje ta raznovrstni živalski svet, tako podnevi kot ponoči.

3.   Kolonialna mesta Nikaragve

Kolonialno mesto Leon 300x169 - 9 razlogov za potovanje v Nikaragvo, Kostariko in PanamoPredvsem Nikaragva slovi po svojih kolonialnih mestih, kjer se obiskovalec vrne nazaj v čas osvajalcev Novega sveta. Barvita Granada, ki se nahaja na obali največjega srednjeameriškega jezera Lago de Nicaragua, je tudi eno najstarejših ameriških mest. Čeprav leži v notranjosti države, pa je bila večkrat tudi izropana s strani čisto pravih karibskih piratov, ki so do nje pripluli po reki in čez jezero. Čeprav se obiskovalci zaljubijo v Granado pa velja, da srce pustijo v sosednjem Leonu. Mestece, ki s svojo burno zgodovino, umetniškimi galerijami, številnimi starimi cerkvicami, največjo katedralo v Ameriki, ter grafiti s prav posebnim političnim pomenom, ne pusti ravnodušnega prav nobenega obiskovalca.

4.   Vulkani

Nikaragva vulkan 300x207 - 9 razlogov za potovanje v Nikaragvo, Kostariko in PanamoČez celo Srednjo Ameriko poteka veriga vulkanov, in samo v Nikaragvi in Kostariki jih lahko najdemo več kot 30. Kamor seže oko, se dvigujejo v nebo različnih oblik, že izumrli ali še aktivni. Zaradi izbruhov so nekoč že morali seliti cela mesta, pod nekaterimi aktivnimi, recimo Arenalom, pa se dandanes gradijo nove naselbine. Nekateri vulkani so poraščeni z gostim gozdom, nekateri so skalnati, nekateri pa se dvigujejo iz jezer. Na kar nekaj vulkanov se dandanes lahko tudi povzpnemo in ni ga čez sončni zahod na Telici. Ko se pred našimi očmi sonce spusti na koncu sveta v Tihi ocean in prinese tisti, tako zaželjen občutek spokojnosti. Na Telici in pa Masayi, se da pogledati tudi čez rob kraterjev v nedrja našega planeta in z malo sreče se vidi tudi žareča in sikajoča lava. Poleg  tega, pa vulkani omogočajo tudi plavanje v kraterskih lagunah ter adrenalinske športe, kot je npr. deskanje na pesku. Vedno pa pridejo več kot prav tudi številne vulkanske toplice, ki vabijo utrujene popotnike v svoje tople termalne bazenčke.

5.   Plaže in rajski otoki

Panama San Blas otočje 300x154 - 9 razlogov za potovanje v Nikaragvo, Kostariko in PanamoNikaragva, Kostarika in Panama ležijo med dvema oceanoma. Atlantskim na vzhodni in Tihim na zahodni strani. Na obeh straneh se poleg mangrov nahajajo tudi sanjske peščene plaže iz temnega vulkanskega, ali karibsko belega peska. Palme kar kličejo po razpetju viseče mreže in srkanju kokosove vode iz čisto pravega kokosa, ki nam ga domačini prijazno odprejo. Na svoj račun pridejo tako ljubitelji deskanja na valovih, kot tisti, ki se raje potapljajo ali snorklajo. Na obeh straneh najdemo tudi številne otoke, med njimi tudi otočje San Blas na karibsko atlantski strani, na jugu Paname. Otočje spada v teritorij, ki je neke vrste država znotraj države, saj ima avtonomnost. Lastnik otokov je namreč indijanska plemenska skupnost Guna Yala, ki tudi skrbi za vse tiste, ki bi se radi odpočili na teh, čisto pravih robinzonskih otokih. Sam arhipelag sestavlja 365 otokov različnih velikosti in nekateri izmed njih so dostopni tudi obiskovalcem. Ponavadi niso večji od nogometnega igrišča. Obkroženi so z belim karibskim peskom, nasadi visokoraslih palm ter v kolibah iz bambusa nudijo pravi oddih za dušo in telo. Ter odklop od modernega sveta, saj je elektrika na voljo ponavadi le nekaj ur preko generatorja.

6.   Ljudje

ljudje 300x191 - 9 razlogov za potovanje v Nikaragvo, Kostariko in PanamoPrebivalci srednjeameriških držav so skozi zgodovino doživeli mnogo. A vsekakor spadajo med ene najbolj prijaznih, odprtih in ponosnih na svojo zgodovino in državo. Tako Nike kot Tike, kot se imenujejo prebivalci Nikaragve in Kostarike. Z največjo radovednostjo se spontano spustijo v pogovor s tujci, tudi potarnajo, če je potrebno. A to se le redko zgodi. Kostarika celo velja za najsrečnejšo državo na svetu. S svojim smislom za “biznis” te hitro naučijo barantanja in tudi nekaj španskih besed.

Sicer pa na področju Srednje Amerike živi še precej domorodski
h indijanskih ljudstev in plemenskih skupin, ki se držijo svojih tradicij in so jih pripravljeni deliti tudi s tujci. Večina prebivalcev pa je dandanes mešanica potomcev evropskih osvajalcev, afriških sužnjev in indijanskih ljudstev.

7.   Lokalne tržnice

tržnice 300x200 - 9 razlogov za potovanje v Nikaragvo, Kostariko in PanamoNi obiska tega dela sveta brez obiska lokalnih tržnic. Ni da ni, kar je na voljo. Od različnih, ročno izdelanih tipičnih izdelkov in oblačil, do “made in china”. Poleg stojnic z izdelki se nahajajo stojnice s spodnjim perilom, čevlji, plesnimi oblekami, kozmetiko in posodami. Takoj nato sledijo stojnice z raznolikim pisanim in dišečim sadjem ter zelenjavo, ki jo pripeljejo lokalni kmetje. Da pa je izbira popolna, lahko brez težav kupite tudi celega prašička ali perutnino.

Za piko na i, se na teh lokalnih tržnicah lahko tudi zelo dobro je. Lokalke namreč v velikih loncih in ponvah kar na stojnicah pripravljajo tipično hrano, ki se jo nato poje za začasno postavljenimi mizami. Za žejo so na voljo stojnice s čisto pravimi sveže stisnjenimi sokovi iz tropskega sadja, ki uspeva tu (mango, ananas, kokos, banane..).

8.   Kava in čokolada

kava 300x201 - 9 razlogov za potovanje v Nikaragvo, Kostariko in PanamoNikaragva in Kostarika sta raj za vse ljubitelje kave in čokolade. Zaradi z rudninami bogate zemlje in tropskega podnebja, tu uspevajo prvovrstne vrste kave in kakava. Plantaže so posejane na vsakem koraku, obiskovalcem pa omogočajo tudi spoznavanje s postopkom pridelave in izdelave te dišeče črne tekočine in slastne, v ustih topeče se čokolade. Seveda sledi tudi degustacija.

9.   Panamski kanal

panama4 300x184 - 9 razlogov za potovanje v Nikaragvo, Kostariko in PanamoNedaleč stran od Panama City, najmodernejšega srednjeameriškega mesta, se nahaja Panamski kanal. Prekop, dolg 82 km, ladjam korenito skrajša pot med vzhodno in zahodno obalo Amerike. Med obiskom ene od mnogih zapornic, lahko obiskovalci opazujejo, kako se velike ladje s pomočjo tehnološko dodelanega sistema premikajo med Atlantskim in Tihim oceanom, ter si ogledajo tudi muzej, v katerem se spoznajo z zgodovino tega tehnološkega čuda.

Piše: Mihela Zupanc