17. sep, 2018   Bangladeš, Burma, Filipini, Indija, Indija - južna, Indonezija, Japonska, Kambodža, Malezija, Myanmar, Tajska, Vietnam  

 

Dobrodošli v jugovzhodni Aziji

Od čokoladnih hribčkov na Filipinih, preko mogočne puščave Thar v Indiji, do živahnih ulic Bangkoka in Hanoja … Azija je raznolika celina, ki že stoletja privablja popotnike z vseh koncev sveta. Je kotiček sveta, ki ga imamo nadvse radi in kamor se že vrsto let z veseljem vračamo. 😊 Zakaj?

Prijazni domačini in stik z deželo
Jugovzhodna Azija vas takoj sprejme vase – začutimo se sprejeto in dobrodošlo, povsod prijazni pogledi in gostoljubni domačini, ki z veseljem vstopijo v stik z radovednim tujcem. To so varne in prijetne dežele, v katerih lahko raziskujemo lokalno življenje in tradicije. Morda prav to postane najmočnejše potovalno doživetje.
Starodavne civilizacije in ideologije
Večina pomembnih dosežkov sodobnega sveta je imela svoje korenine v Aziji. Zgodovinske trgovske poti, Kitajski zid in starodavni templji – Borobudur in Angkor Wat, Tadž Mahal in Džajzelmer, stupe v Anuradhapuri in Švegadonska pagoda v Mjanmarju … Nekoč napredne civilizacije so nam zapustile mnogo izumov in spoznanj, ideologij in duhovnih znanj.
Ugodne cene
Čeprav so cene potovanj v te kraje nekoliko višje, pa je potrošnja v deželi izjemno ugodna. Če seštejemo vse stroške potovanja skupaj, je lahko teden Irske dražji od dveh tednov Šrilanke ali Indije. Razkošnost in nepotrebnost razmišljanja o sprotni potrošnji je gotovo veliko udobje in prednost na potovanju samem.
Raznolike sanjske pokrajine in rajske plaže
Od romantičnih riževih polj do nasadov čaja, od bujnih tropskih pragozdov do veličastne reke Mekong, od razgibanih obal do sanjskih plaž Filipinov, Indonezije in Mjanmarja … Azijska pokrajina ima neverjetne razsežnosti, ki očarajo znova in znova.
Odlična kulinarika
Hrana v Aziji je med najbolj raznovrstnimi in eksotičnimi na svetu. Nekateri prisegajo na indijsko hrano, drugi na tajsko ali šrilanško, vietnamsko ali indonezijsko kulinariko. Naj bo curry, pad thai, suši, nasi goreng ali rice&curry, povsod nas spremljajo eksotične vonjave in še nepoznani okusi. Da o slastnem eksotičnem sadju raje ne govorimo.
In še in še …

Katero deželo izbrati?

Indija

Indija ponuja vse – od puščav in veličastnih gorskih območij do džungle, tropskih gozdov in razgibanih obal. Posamezni deli dežele se med seboj zelo razlikujejo, zato po raznolikih navadah, običajih, jeziku, oblačilih in kulturi. Severna Indija je srčika dežele, kjer  ležijo vse glavne znamenitosti. Južna Indija je mehkejša »Indija Koromandija«, z manj izzivalnim terenom, ki je bolj prijazen za prvi stik z deželo. Z vso izbiro, ki jo ponuja popotnikom, lahko vidimo, zakaj tako privlači množice obiskovalcev. Prepustite se ji in odprla se vam bo v vsej svoji lepoti.

V sezoni 2018/2019 vam ponujamo 5 različnih indijskih potovanj v 3 različnih stilih. Izbirate lahko med klasičnim 9 dnevnim potovanjem Klasična Indija in Varanasi, ki vas popelje po severnem delu Indije in ga lahko nadgradite s podaljškom v Nepalu. Doživeto potovanje V kraljestvu Šive vas v 16 dneh popelje v vrtinec indijskih kontrastov. Za sladokusce, ki želijo odkriti deželo maharaj in kraljev, je v novembru razpisano potovanje stila Oskar +, ki vas popelje po najbolj fotogenični deželi Indije – Rajastanu. Ljubitelji tropov pa se lahko udeležite potovanja Klasična južna Indija, kjer boste v 10 dneh odkrili čare mične Indije Koromandije.

Indija taj mahal 1024x679 - Dobrodošli v jugovzhodni Aziji

 

Indonezija

Indonezija je ena od najbolj raznolikih držav, ki smo jih obiskali. Je dežela, kjer se najde nekaj za vsakogar. Od bogatih riževih polj in slapov na Baliju, ikoničnih templjev ter vulkanov na Javi, divje džungle Sumatre in rajskih peščenih plaž. Najbolj poznana je po otoku Baliju, vendar dežela ponuja še mnogo več. Za doživetje drugačne in prvinske Indonezije priporočamo obisk Sulawesija s pogrebnimi obredi v Tana Toraji, Sumatre, Irian Jaye z več kot 250 plemeni, Kalimantana – oz. indonezijskega Bornea … V Indoneziji nas na vsakem koraku preseneča tropska resničnost, glavne znamenitosti pa so le okostje za spontana doživetja.

Okušajte Indonezijo na našem 10/12 dnevnem potovanju Indonezijski dvojček in Giliji, kjer potujemo po otoku Java, Bali in Giliji. Med drugim si ogledamo templja Borobudur in Prambana, v času med marcem in oktobrom pa si ogledamo tudi   vulkansko goro Bromo. Sledi skok na otok bogov – Bali, za konec pa še počitnice na idiličnih otočkih Gili. Daljša različica potovanja je 15/17 dnevno potovanje Indonezijski trojček in Giliji, kjer poleg zgoraj naštetih stvari obiščemo še tradicionalni otok Sulawesi. Za tiste bolj avanturističnega duha ponujamo doživeto potovanje stila Oskar + – Sulawesi – otok moči ter čutenja, kjer v 17 dneh odkrivamo skrite kotičke otoka Sulawesi. Tu doživimo pristen stik z domačini in okusimo tisto pravo in pristno Indonezijo.

Indonezija Java tempelj Borobudur 1024x682 - Dobrodošli v jugovzhodni Aziji

Tajska

Tajska je bila nekoč »skriti« raj za popotnike, danes pa ena najbolj obiskanih držav na svetu. Bangkok – živahna prestolnica s pozlačenimi templji in palačami, kjer lahko okušate odlično ulično hrano ter izkusite razburljivo nočno življenje. Na severu se lahko podate na treking med gorska plemena, raziskujete ruševine Ayutthaye ali pa se odpravite na jug odkrivat idilične otočke in rajske plaže. Morda bo slišati kot kliše, vendar vam bodo v spominu zagotovo ostali prijazni domačini in njihovi prijazni nasmehi. Z razlogom se namreč imenuje »dežela nasmehov«.
Na 12 dnevnem potovanju Tajski biseri in morje doživimo vse glavne znamenitosti dežele. Začutimo mestni utrip Bangkoka, obiščemo plavajočo tržnico in  tempeljski kompleks Mahathat, ki je pod okriljem UNESCA. V Chiang Maiju se udeležimo kuharskega tečaja, naposled pa si privoščimo zaslužene počitnice na otoku Koh Samet. Morda pa vas mika 14 dnevno potovanje Tajska nagajivščina, ki poleg zgornjega vključuje tudi obisk narodnega parka Erawan ter dvodnevni treking med gorska plemena?

Tajska Doi Suthep 1024x683 - Dobrodošli v jugovzhodni Aziji

Vietnam in Kambodža

Kambodža je majhna država z veliko zgodovino. Danes majhen igralec na svetovnem prizorišču, nekdaj sedež ene najlepših zgodnjih civilizacij v Aziji, mogočnega kmerskega cesarstva Angkor, katerega legendarni templji zagotavljajo temelj narodne identitete in pritegnejo milijone obiskovalcev letno. Živahen Phnom Penh predstavlja nasprotje podeželskim vasicam, mogočni reki Mekong in jezeru Tonle Sap. Na jugu dežele ležijo idilične plaže in čarobni otočki. Vietnam pa pritegne popotnike s svojimi hribovskimi vasicami, kraško pokrajino, riževimi polji, živahnimi mesti, starodavnimi prestolnicami, zalivom Halong in zlatimi plažami.

Na potovanju Klasični Vietnam boste v 12 dneh doživeli vse znamenitostmi te dežele. Iz Hanoja na severu se spustimo proti Hošiminhu na jugu, z vmesnimi postajami v kraškem Halong Bayu, pravljičnem Hoi Anu, za konec pa si privoščimo počitnice v  obmorskem mestecu Mui ne. Na potovanju Indokina ekspres odkrivamo čare južnega Vietnama ter Kambodže, za konec pa sledijo počitnice na obali Tajske v bližini mesta Rayong. Na 18 dnevnevnem potovanju V osrčju Indokine pa odkrijemo čare vseh treh dežel – Vietnama,  Kambodže, na koncu pa nas čakajo počitnice na Tajskem.  

Vietnam Halong bay 1024x684 - Dobrodošli v jugovzhodni Aziji

 

Filipini

Filipini so bili nekdaj s strani Špancev imenovani  »biser Orienta«. Poleg dejstva, da je dežela dejansko bogata z biseri, se lahko pohvali z bogato kulturo in številnimi znamenitostmi pod okriljem UNESCA. Podzemna reka na Palawanu, riževe terase, čokoladni hribčki ali plavanje s kitovci? Na svoj račun pridejo tudi športni navdušenci – posebej potapljači. Filipini so večinoma katoliški, vpliv dolge španske okupacije pa je viden po vsej državi – od baročnih cerkva do raznih festivalov, posvečenih svetnikom. Filipini so neokrnjena pravljica tropske narave in toplega morja ter raj za bolj popotniško in hrepenečo dušo.

Potovanje Rajsko otočje Palawan je prava izbira za vse  ljubitelje otočkanja. V 12/13 dneh bomo odkrivali otok Palawan ter se predajali morskim radostim. Tudi drugih doživetij ne bo manjkalo – udeležimo se krajšega trekinga do plemena Batak, odkrivamo pozdemno jamo in se preizkusimo v ziplinu. V novoletnem terminu si ogledamo tudi vulkan Taal, ki leži na glavnem otoku Luzon.

Filipini El Nido Palawan 1024x683 - Dobrodošli v jugovzhodni Aziji

 

Japonska

Neskončno fascinantna in tuja, energična Japonska predstavlja kulturo, ki je za nas zahodnjake tako zanimiva ter drugačna. Tokio je eno od glavnih tehnoloških središč na svetu. Urbano središče z več kot 13 milijoni prebivalcev je spektakularna metropola s hrupnim nočnim življenjem, okusno hrano in živahno umetnostjo. Kulturna prestolnica Kjoto, kjer najdemo najlepše templje, stare lesene mestne četrti, bambusov gozd in gejše. Dežela neizmernega napredka in energične radovednosti, v katero so zakoreninjene stare tradicije, ki se raztezajo čez tisočletno zgodovino, čaka na vaš obisk.

V oktobru se lahko udeležite potovanja Barvita Japonska, kjer v 12 dneh odkrijemo vse čare te dežele. Na začetku potujemo z najetim avtobusom, pretežni del potovanja pa z javnimi prevozi.  Začnemo v Tokui, sledi ogled gore Fudži ter vasi Shirakawa-Go, ki je pravi muzej tradicionalne kmečke arhitekture. V Kyotu opazujemo gejše, v Oskai pa se naučimo priprave sušija. V jesenskem času se nam razkrije v pisanih rdečih barvah. V kolikor pa bi jo želeli obiskati v času cvetenja češenje, bo  marec prava izbira. Izbira je vaša.

Japonska Kyoto gejse 1024x683 - Dobrodošli v jugovzhodni Aziji

 

Burma/Mjanmar

Zasanjano sramežljiva in odmaknjena Burma/Mjanmar je izjemna dežela, ki ponuja edinstveno pokrajino, kulturo in ljudi. V zadnjih letih je postala precej bolj dostopna, zato jo turistične množice hitro odkrivajo. Yangon s svojimi kolonialnimi zgradbami, Bagan ali burmanski Angkor, ki očara s stotinami budističnih templjev, raztresenih po široki ravnini. Jezero Inle Lake v osrednji Burmi je idealen kraj za raziskovanje podeželske plati dežele, kjer lahko s čolni odkrivate plavajoče vasi ali pa se odpravite na treking v okoliške hribe in skromno prespite pri domačinih. Za popoln zaključek potovanja se priležejo počitnice na najlepši plaži Ngapali. Tradicijo in odmaknjenost je treba plačati, zato pa smo nagrajeni z najmočnejšim doživetjem, ki ga sopotnik v JV Aziji lahko dobi.

Izbirate lahko med dvema potovanjema. Klasičnim 12 dnevnim potovanjem Burmanska pravljica, kjer bomo odkrivali nekdanja kraljeva mesta ter podeželsko plat dežele. Riževa polja, nasadi papaje in ananasa so le dodatek in paša za oči, ki ga zaključimo s počitnicami v najlepšem burmanskem letovišču Nagapali. Za tiste, ki želijo več dogodivščin je na voljo 16 dnevno potovanje stila Oskar + – Burma – V deželi smejočih ljudi. Tu je dodan še ogled zlate skale – pagode, ki se nahaja na robu prepada in daje vtis, da premaguje gravitacijo ter treking med gorska plemena Kalaw.

Burma BAgan 1024x683 - Dobrodošli v jugovzhodni Aziji

 

Bangladeš

Bangladeš se nahaja na križišču med južno in jugovzhodno Azijo. Je ena izmed najrevnejših in najmanj obiskanih dežel v tem delu sveta. Je dom najdaljše neprekinjene peščene obale (Cox’s Bazar) in največjega območja mangrov (Sundarbans) na svetu. Država ponuja scensko pokrajino, etnično raznolikost, edinstveno kuhinjo ter bogato kulturno dediščino. V spomin se najbolj vtisnejo prijazni in odprti ljudje. Pravi čas za obisk je sedaj, preden jo zasujejo množice.

Bangladeš – v kraljestvu bengalskega tigra, je prava potovalna poslastica in potovanje stila Oskar +, ki je namenjeno vsem, ki želijo doživeti pristnost in drugačnost te oddaljene dežele. Posebnost tega potovanja je tudi, da je namenjeno majhni skupini do največ 15 sopotnikov. Za popotnike, ki si želijo pravega doživetja.

Banglades Srimangal obiralka caja 1024x684 - Dobrodošli v jugovzhodni Aziji

 
Malezija

Malezija je mozaik kultur in okusov, ki združuje najboljše s Kitajske, iz Indije in jugovzhodne Azije. Glavno mesto Kuala Lumpur je sodobna metropola z bleščečima Petronasovima stolpoma in odličnim javnim transportom. Kolonialna Melaka, najstarejše malezijsko mesto in nekdaj pomembno trgovsko pristanišče, Penang z zgodovinski Georgtownom, ki je pod okriljem UNESCA. Cameron Highlands je z bujnimi čajnimi plantažami odlično mesto za sprostitev in osvežitev, saj je tu malenkost hladnejše podnebje. Divjo naravo in bujno rastje najdemo v narodnem parku Taman Negara, ki je eden najstarejših deževnih gozdov na svetu. Langkawi, v Andamanskem morju, pa je najbolj poznan kraj za počitnice. Borneo s svojo izklesano džunglo je pravo nasprotje celinskemu delu.

Novoletno potovanje Klasična Malezija je že zagotovljeno. Vodi vodnik Janko, ki vas v 12 dneh v turističnem stilu vpelje v to tropsko deželo. Vmes vas sicer čaka tudi bolj doživet dan v narodnem parku Taman Negara, kjer prenočite v lesenih hišicah. Za konec pa vas čakajo počitnice na tropskem Langkawiju. Pohitite s prijavo, mesta se hitro polnijo.

Malezija langkawi 1024x768 - Dobrodošli v jugovzhodni Aziji