21. sep, 2022   Agencija Oskar, Brazilija, Vodniki  

 

Brazilija – sveža žemljica za potovalne sladokusce 3

Preberite več: Brazilija – sveža žemljica za potovalne sladokusce 1
Preberite več: Brazilija – sveža žemljica za potovalne sladokusce 2

Piše: Iztok Mervič

Zakaj v Brazilijo?

Zato, ker je pisana mešanica kultur in narodov.

Brazilija ponuja kalejdoskop kultur v eni sami državi z različnimi regionalnimi značilnostmi: od glasbe in plesa, arhitekture in mode, hrane in pijače, do izjemno prijaznih in zabavnih ljudi. Od odkritja l. 1500 pa do danes je v Brazilijo poleg prvih kolonizatorjev Portugalcev, migriralo veliko evropskih narodov: najbolj Italijani, Nemci in Španci, pa tudi Poljaki, Avstrijci, Rusi in ostali evropski narodi. Poleg Evropejcev so imigranti prišli tudi iz Azije: iz Libanona, Sirije in Japonske. Danes v Brazilijo migrirajo iskalci zaposlitve sosednjih držav J Amerike.

Brazilija je država, ki preseneča z živo in pisano kulturo, bogato pokrajino, predvsem pa z ljudmi, ki živijo tam. Njeni ljudje popotnika najbolj prevzamejo. Brazilci so prijazni in zgovorni, polni energije, strasti in zelo gostoljubni. Prav neverjetno je, kako se navadiš kramljati o vseh pomembnih in nepomembnih rečeh ter navdušeno in nasmejano pozdravljati ljudi na cesti. Potem pa se vrneš domov in ni več tistega pravega odziva. Ko sem se vrnil s prvega potovanja iz Brazilije, sem doma prodajalko v trgovini pobaral: ”Dober dan, vse v redu?” pa me je tako debelo pogledala, kot da sem nekaj ukradel. Več o Brazilcih in njihovem čarobnem nasmehu si lahko preberete tukaj.

Brazilija je mešanica ras in barv, okusov, melodij in ritmov. Z dodatkom modernega brazilskega ponosa in bogato tradicijo stoterih narodov, ki so se tekom zgodovine naseljevali v Braziliji, dobimo kombinacijo, ki si jo je težko predstavljati kjerkoli drugje na planetu. Vse te lastnosti skupaj so zagotovilo, da je Brazilija idealna destinacija za tiste, ki si želijo odklopa iz vsakdanjosti, močne avanture, hkrati pa se želijo počutiti dobrodošlega kot doma.

Zakaj v Brazilijo?

Zato, ker je zabavna.

Brazilija je sinonim za glasbo in ples, razposajene zabave in žur do jutranjih ur. Zabave resnično ne manjka in je v resnici taka, kot jo mnogi opisujejo – nora, divja in nepozabna. V svetovljanskih brazilskah metropolah kot so Rio de Janeiro, Sao Paulo, Salvador in Brasilia so na voljo številne kulturne možnosti – muzeji, opera, gledališče – nekaj posebnega pa so koncerti, ki navdušijo skorajda brez izjeme. Od spektaklov velikih zvezd domače in tuje glasbene scene, preko raznolikih koncertov v klubih in barih, do spontanih nastopov na ulici. Glasba je v Braziliji resnično navdihujoča, pravzaprav je zvočna kulisa življenju, ki si ga brez glasbe in plesa preprosto ne gre predstavljati. Odmeva na vsakem koraku in poudarja čutnost dežele.

Kako se sliši tipična brazilska glasba? Težko vprašanje, če upoštevamo, da tako kot ne obstaja tipičen brazilski obraz, ne obstaja niti tipičen brazilski zvok. Obstaja le tipična brazilska energija. Mednarodni ljubitelji glasbe bodo rekli, da je brazilski zvok samba (kot zvok karnevala), da je bossa nova (kot pesem “Girl from Ipanema”) ali da ga najbolj ponazarjajo pevci, kot so Tom Jobim ali morda Carmen Miranda (ki je širila ime brazilske glasbe v Hollywood in v svet). Če vprašate povprečnega fanta ali dekle v Braziliji, morda dobite odgovor kot je: axé – plesni zvok iz Bahie z močnim afriškim vplivom, ali pa (brazilski) funk, morda MPB (musica popular brasileira), forró, brazilski pop rock … Od klasičnih skladb Villa-Lobosa, vroče sambe, mehkih zvokov bossa nove, nostalgičnega in nagajivega forrója do modernih ritmov funka in zelo priljubljenega pozitivnega reggaeja: Brazilija je razvila glasbo presenetljive izpopolnjenosti, kakovosti in raznolikosti.

Brazilska glasba resnično odraža brazilsko družbo in ljudi, kot bi opisoval Brazilce same: odprta je, raznolika, samosvoja, strastna, izrazno bogata in ustvarjalna. Tako kot njeni prebivalci je eklektična mešanica evropskih, afriških in domačih vplivov. Brazilija je ena od redkih držav na svetu, kjer lahko ljudje vseh ras živijo skupaj v miru brez napetosti. Dobro, imajo svoje težave zaradi velikih socialnih razlik, ki so posledica njene zgodovine in nenazadnje aktualnih političnih dogodivščin, ampak to je že druga zgodba. Raznolikost je sprejeta in v glasbi zaželjena. Brazilci so ponosni, da imajo sposobnost uporabljati vse svoje kulturne vplive in ustvarjati nekaj, kar je novo in povsem drugačno od vsega, kar boste slišali po svetu.

Glasba je stalna zvočna kulisa celotnemu dogajanju – kot soundtrack v filmu. Kamorkoli greste, boste slišali glasbo: na zabavah, nogometni tekmi, v barih in restavracijah, televizijskih šovih, na plaži in na ulici … Težko si je predstavljati kulturne prireditve brez glasbe. Brazilska dekleta postanejo nervozna, če mine nekaj dni, ne da bi šle ven plesat. Temelj brazilske borilne veščine capoeire je ritem in pesem – pravijo, da se capoeire ne bori, ampak se jo igra, oziroma pleše. V šolah capoeire Mojstri učijo otroke ritma, plesa in bobnanja že od malih nog. Na nogometni tekmi ne gre brez bobnarjev, ki dajejo ritem nogometašem, da bi “igrali lepo”, kar je skoraj enako pomembno kot dati gol. Nogometašem je glasba velikokrat navdih – in obratno – nogomet je navdihnil mnoge brazilske glasbenike in skladatelje, da so napisali marsikatero nepozabno skladbo. Naslovne pesmi v popularnih TV nadaljevankah – limonadah – skoraj brez izjeme postanejo hiti, poznajo jih celo tisti, ki TV limonad sploh ne spremljajo. Izgleda celo, kot da vsi znajo besedila vseh pesmi na pamet! In to pesmi različnih glasbenih žanrov – od starih, klasičnih napevov do modernih uspešnic. Kako je to možno? Možno je zato, ker imajo Brazilci glasbo v krvi – dihajo v ritmu, živijo v melodiji in sanjajo v harmoniji.

Poleg tega Brazilija nudi množico priljubljenih praznikov, ki razodevajo zgodbe iz zgodovine, umetnosti in odsevajo kulturno bogastvo Brazilcev. Obstajajo možnosti za vse okuse: tradicionalna predstava (in zabava) Bumba-meu-boi na severu, Festa juninha na severovzhodu, ljudski plesi in festivali z evropskimi vplivi na jugu in seveda karneval v Riu de Janeiru – največja zabava na planetu. Velika celotedenska fešta, ki vsako leto združuje tisoče sodelujočih – od profesionalnih plesalk (in plesalcev), glasbenikov in koreografov na sambódromo, do zabave željnih navadnih smrtnikov, ki kot v transu – mnogi tudi precej okajeni – plešejo in pojejo v množici, ki se vije preko ulic. Karneval je med glavnimi atrakcijami tudi drugih mestih: v Sao Paulu imajo parade in tekmovanje živahnih šol sambe, v Olindi (blizu Recifeja) imajo ulični karneval v kostumih, v Salvadorju je nora ulična zabava, kjer glasne zasedbe imenovane blocos neumorno priganjajo k plesu do sončnega vzhoda. Tako kot njeni ljudje, kultura in hrana, so tudi možnosti za zabavo in užitek v Braziliji bujne in raznolike.

Potovanje: Vrhunci Brazilije z Amazonijo

Preberite več: Brazilija – sveža žemljica za potovalne sladokusce 1
Preberite več: Brazilija – sveža žemljica za potovalne sladokusce 2
Preberite več: Brazilija – sveža žemljica za potovalne sladokusce 3
Preberite več: Brazilija – sveža žemljica za potovalne sladokusce 4