31. avg, 2022   Agencija Oskar, Brazilija, Vodniki  

 

Brazilija – sveža žemljica za potovalne sladokusce 1

Piše: Iztok Mervič

Zakaj potovati v Brazilijo?

Kakšna je trenutna situacija v Braziliji? Za časa pandemije je dežela padla v nemilost medijev, ko se je poročalo o tisočih mrtvih in o nemogočih razmerah. Za malo boljšo predstavo, kaj se je dogajalo, mi dovolite kratko refleksijo z moje perspektive. Ta vroča dežela je že nekaj časa moj novi dom in tukaj sem bil tudi v času pandemije. V tistem času sem prejel veliko sporočil in klicev mojih prijateljev in znancev iz Slovenije, ki so me spraševali če je vse v redu, v smislu: ”Na televiziji vidim kako hudo je pri vas in me je začelo zelo skrbeti zate”. Resnici na ljubo je bila situacija v času najhujše korona krize celo boljša kot v Sloveniji. Pozabljamo namreč, da v živi v Braziliji 100 krat več ljudi, tako da so tudi vse statistične številke 100 krat višje kar se na koncu grozno sliši. Poleg tega posnetek s pravega zornega kota tudi ne naslika resnične situacije. Res, da razmere v zdravstvu tukaj niso najboljše, ampak to je že druga zgodba …

Kakorkoli že, Brazilija tudi na višku krize sploh ni zaprla svojih vrat, a se o tem ni veliko govorilo. Negativna medijska kampanja je tujce odvračala od potovanja v Brazilijo in jih za precej časa dodobra preplašila. Brazilski turizem kljub temu ni pretirano trpel, saj že tradicionalno ni odvisen od tujih turistov, ki so le češnjica na torti, tako da manjko tujcev – ali ”gringotov”, kot jim ”ljubkovalno rečejo domačini” – za časa korone ni pomenil prevelikega udarca za to panogo. V resnici smo razen nekaj tednov osterejših ukrepov celotno obdobje pandemije preživeli relativno normalno, nasprotno kot se je dogajalo recimo v Evropi. V času, ko naj bi tukaj vladal “kaos in poguba“ (januar 2021) me je obiskal tudi Mitja, kolega vodnik iz Agencije Oskar. Lahko ga povprašate kako ”težko” nama je bilo tukaj … Brazilija je vstop v državo začela pogojevati šele v času, ko se je ostali svet že začel odpirati, ampak to je že zgodba o brazilskem značaju, ki jo boste bolje razumeli, ko boste deželo bolje spoznali. Povedano z enim stavkom – po Braziliji se da potovati brez vsakršnih težav in omejitev, dobrodošli nazaj v deželo sončnih nasmehov!

Kljub temu, da je Brazilija peta največja država na svetu, o njej, razen nekaterih splošnih predstav, v resnici ne vemo prav veliko. Samba in bossa nova, Rio de Janeiro, nogomet in capoeira, amazonski pragozd, stara kolonialna mesta, caipirinha in sladki sadni sokovi, slapovi reke Iguaçu … Najverjetneje so to najbolj pogosti streotipi o deželi, ki poleg vsega naštetega ponuja še veliko več, saj je – v prvi vrsti – ogromna, večja od Evrope (razen Rusije). Ponaša se tudi z največjo reko reko na svetu (drugo najdaljšo), najmogočnejšimi (iz na nekatere najlepšimi) slapovi in tisoči kilometri obale s čudovitimi plažami, eden izmed njenih najmočnejših adutov pa so prav gotovo njeni nasmejani ljudje. Prav to je bil tisti faktor, ki me je pred več kot 15 leti prepričal, da sem se v Brazilijo po mojem prvem potovanju ponovno vrnil in nenazadnje tukaj tudi ostal – Brazilija je postala moj dom, tukaj živim že trinajst let.

Ko sem prvič potoval v to “obljubljeno deželo” sem bil poln entuziazma in pričakovanj na eni strani ter zlajnanih stereotipov na drugi. Brazilija je zame vedno imela nek topel, pozitiven prizvok, poln ritma, sonca in avantur. Predstavljal sem si Rio de Janeiro, eksotično velemesto, ki diha v ritmu sambe in nikdar ne spi, kjer se na peščenih plažah igra nogomet, pleše capoeira in se pije caipirinha, kjer lepotice na Copacabani razkazujejo zagorela telesa, kjer deskarji jezdijo valove … Predstavljal sem si karneval z vročimi plesi, ki še mrtve zbudijo iz groba. Predstavljal sem si narod, ki namesto z vzglavniki spi z nogometnimi žogami pod glavo. Predstavljal sem si nepredvidljivosti divje amazonske džungle, čarobnost in prostranost neznanih eksotičnih pokrajin … Verjetno si mnogi Brazilijo predstavljajo prav tako. Klasika. Preden sem odpotoval, razen za Rio, Sao Paulo in Amazonko nisem veliko slišal o drugih dragocenosti, ki so se mi razodele na poti. In Brazilija me ni razočarala – še več, tako me je prevzela, da sem se vanjo preprosto zaljubil. Zakaj? 

Potovanje: Vrhunci Brazilije in Amazonije

Preberite več: Brazilija – sveža žemljica za potovalne sladokusce 1
Preberite več: Brazilija – sveža žemljica za potovalne sladokusce 2
Preberite več: Brazilija – sveža žemljica za potovalne sladokusce 3
Preberite več: Brazilija – sveža žemljica za potovalne sladokusce 4