28. sep, 2022   Agencija Oskar, Brazilija, Vodniki  

 

Brazilija – sveža žemljica za potovalne sladokusce 4

Preberite več: Brazilija – sveža žemljica za potovalne sladokusce 1
Preberite več: Brazilija – sveža žemljica za potovalne sladokusce 2
Preberite več: Brazilija – sveža žemljica za potovalne sladokusce 3

Piše: Iztok Mervič

Zakaj Brazilija?

Ker si jo želimo videti več in še več.

Brazilija je ogromna, s površino 8,5 milijonov kvadratnih kilometrov peta največja država na svetu, kjer živi več kot 200 milijonov ljudi. Zavzema skoraj polovico Južne Amerike in meji na skoraj vse države na kontinentu – razen na Čile in Ekvador. Kljub obsežnemu ozemlju, je prebivalstvo skoncentrirano v večjih mestih na obali. Najbolj slavni mesti sta legendarni Rio de Janeiro in megalomanski São Paulo, širom države pa so posejana še druga manj znana milijonska mesta, vsaka s svojimi geografskimi in demografskimi posebnostmi.

Na jugu – v mestih kot so Curitiba, Porto Alegre ali Florianopolis – se pozna velik vpliv evropskih naseljencev, zato tam srečamo več ljudi s svetlejšo poltjo kot severneje. Nič neobičajnega ni, da tam srečate svetlolase in modrooke Brazilce – in Brazilke seveda – velik vpliv so imeli namreč Nemci, poleg njih pa tudi Italijani. V Porto Alegru poleg portugalščine slišite tudi nemško ali italijansko govorico. Celo klima je tam bolj kontinentalna. Domačini pravijo, da so dekleta najlepša prav na jugu – morda prav zaradi dobre mešanice brazilskega temperamenta in evropske elegantnosti. Ta lepotni ideal predstavlja slavna Gisele Bündchen, za mnoge ena najlepših žensk na svetu, doma iz teh krajev.

Severneje ko gremo, topleje je, temnejši pa je tudi ton polti, več je mulatov in mulatk. Najbolj temna je Bahia, kjer je bil v kolonialnih časih Salvador glavno pristanišče za dovoz črnskih sužnjev iz Zahodne Afrike. Na severo-vzhodu sta Salvador in Recife ohranila kolonialno vzdušje prvih portugalskih naseljencev, Natal in Fortaleza pa sta s s plažami v bližnji in širši okolici postala turistična magneta. V notranjosti je sredi ničesar pod taktirko slavnega arhitekta Oscarja Niemayerja zrasla moderna prestolnica Brazilija. Sredi amazonske džungle kraljuje Manaus.

Razdalje so ogromne. Ko potujemo s prstom po zemljevidu in sestavljamo potovalni načrt, se razdalje zdijo precej manjše, kot so v resnici. Včasih se zdi, da potuješ ”le v sosednje mesto”, dejansko pa to pomeni več sto kilometrsko razdaljo. Zanimiva je anekdota, ki se mi je enkrat pripetila, ko me je v Brazilijo prišel obiskat prijatelj. Ker se je za potovanje odločil zelo na hitro, si ni točno predstavljal, kako daleč je od Ria de Janeira (kjer je pristal) do mesta João Pessoa (kjer živim). Ko je priletel v Rio, me je poklical po telefonu: ”Živjo, jaz sem tukaj, na letališču. Se dobiva?” ”Ja, to je tako, kot bi bil jaz v Istanbulu, ti pa me kličeš iz Berlina”, sem mu odgovoril. No, na srečo smo našli ugoden notranji let zanj, da je lahko naslednji dan priletel skoraj 2.500 km daleč.

Če si želite v kratkem času ogledati čimveč dežele, je potrebno razdalje premagovati z letalom. Kvaliteta avtobusov za večje razdalje je na zavidljivem nivoju. Je pa res, da imajo noro radi navite klime do konca, razloga za to mi še do danes ni uspelo razvozljati. Povsem druga zgodba so prenatrpani, stari ”lokalci” – vožnja z neustrašnimi vozniki lokalnih avtobusov v Riu ali Salvadorju je doživetje zase.

Zakaj Brazilija?

Ker postanete njen oboževalec.

Kadarkoli sem se vračal v Brazilijo, sem se počutil, kot da prihajam v kraj, kjer sem vedno dobrodošel. Kljub temu, da bom za vedno ostal “gringo”, nimam občutka, da me domačini sprejemajo s predsodki. Gringo je pravzaprav izraz za tujca in – vsaj v veliki večini primerov – nima negativne konotacije. Brazilci so od nekdaj navajeni živeti v harmoniji različnih ver in barv kože.

Za tiste, ki obiščejo Brazilijo, pravijo, da postanejo njeni oboževalci. Res je. Zdi se, da se v Brazilijo preprosto ni mogoče ne zaljubiti. Nekje sem enkrat slišal, da je kot ljubica, h kateri se neprestano vračaš in je nikoli ne pozabiš. Popolnoma se strinjam. Ko jo izkusiš enkrat, ni dovolj – vedno večkrat se želiš vrniti in odkrivati njene čare in skrivnosti, plast za plastjo. Mene osebno je tako začarala, da sem se v deželo sambe in nogometa celo preselil. Včasih me kdo vpraša: »Zakaj si se odločil za življenje v Braziliji?« In odgovorim: ”Ker sem se zaljubil – najprej v deželo, potem pa še v dekle”. Od takrat naprej je pred mano le še dežela večne prihodnosti – moja Brazilija.

Potovanje: Vrhunci Brazilije z Amazonijo

Preberite več: Brazilija – sveža žemljica za potovalne sladokusce 1
Preberite več: Brazilija – sveža žemljica za potovalne sladokusce 2
Preberite več: Brazilija – sveža žemljica za potovalne sladokusce 3
Preberite več: Brazilija – sveža žemljica za potovalne sladokusce 4