14. sep, 2022   Agencija Oskar, Brazilija, Vodniki  

 

Brazilija – sveža žemljica za potovalne sladokusce 2

Piše: Iztok Mervič

Preberite več: Brazilija – sveža žemljica za potovalne sladokusce 1

Polna je naravnih čudes.

Narava v Braziliji si zasluži posebno pozornost. Mnogi ekološki in narodni parki v različnih ekosistemih predstavljajo širok nabor atrakcij. Brazilija nima le 7000 km morske obale s čudovitimi plažami. Ima reke, ki so tako široke, da se zdijo kot morje in največji tropski deževni gozd na svetu – po domače amazonska džungla. Ima impresivni naravni rezervat – mokrišča in močvirja v Pantanalu, ki zaradi izjemne raznolikosti rastlinskega in živalskega sveta velja za brazilsko ekološko svetišče.

Brazilija se ponaša s kar nekaj čarobnimi pokrajinami – planote (npr. Chapada dos Viadeiros in Chapada Diamantina) so posejane s slapovi in mizastimi gorami. Ima prostrane prerije in savane na jugu, celo puščavski pesek, v katerem se v deževni dobi lesketajo oaze na severu (Lençois Maranhense). Nenazadnje ima tudi svetovno znana arheološka najdišča (npr Piauí). Kamorkoli pogledaš, ne manjka razlogov, da se navdušiš.

Brazilija skriva naravne zaklade, ki očarajo in presenetijo še tako zahtevne (po)potnike. Med temi biseri je eno izmed svetovnih naravnih čudes – slapovi Foz do Iguaçu. Impozantni slapovi so od leta 1986 pod okriljem Unesca vpisani na seznam naravne dediščine. So širši od Viktorijinih in višji od Niagarskih. Skoraj 300 ločenih slapov pada v globino do 80 metrov, bobnenje pa se sliši več kot 25 km daleč. Ko izkušnjo doživite z lastnimi čuti, besede postanejo odveč. Gre namreč za eno izmed »tistih« doživetij …

Med svetovna naravna čudesa spada tudi amazonski deževni pragozd: svetovna ekološka ikona in srce biološke raznovrstnosti. Šteje za največji deževni gozd na svetu, s površino okrog 6,7 milijona km2, od tega 5,5 v Braziliji, kar predstavlja skorajda 60% državnega ozemlja. Več kot polovica rastlinskih vrst v amazonskem pragozdu je še vedno neznana znanosti. Popotnik ima tukaj veliko početi – od čolnarjenja po rekah, opazovanja bogate flore in favne, do različnih odprav skozi džunglo. Ali pa preprosto samo izkušanje globokega miru v naravi – paša za oči in počitek za dušo. Žal velik del tega območja v zadnjih letih trpi posledice modernizacije, predvsem izsekavanja in požiganja.

Ena najbolj priljubljenih brazilskih destinacij je Rio de Janeiro – Brazilci mu pravijo Cidade maravilhosa ali Čudovito mesto. Rio je res eno najlepših mest na svetu, glavni turistični atrakciji pa sta kip Kristusa Odrešenika in Pão de Açúcar s prečudovitim razgledom na mesto. Slavni stadion Maracanã je romarska destinacija za vse športne navdušence, bohemska četrt Lapa pa za vse zabave željne. Slavne plaže ter lepa dekleta (in fantje) dajo mestu poseben karakter in šarm. Samba, ples, dobra hrana in pijača – skratka, pozitivne vibracije na vsakem koraku …

Drugačno, a prav nič manj atraktivno vibracijo ima kolonialni Salvador: mesto se ponaša kot prva prestolnica Brazilije in je ta status ohranil več kot 200 let. O tem pričajo ostanki kolonialne arhitekture, ki jo srečujemo na vsakem koraku, najbolj ohranjena pa je v četrti Pelourinho, ki jo je zaščitil UNESCO kot del svetovne kulturne dediščine. Tudi Salvador živi v ritmu – na avtobusih ljudje brez sramu prepevajo ali bobnajo po stegnih, nič nenavadnega ni videti ljudi na ulici kako dobesedno hodijo v ritmu – skorajda plešejo med hojo.

Brazilija je polna prelepih plaž: od najbolj znanih Copacabana in Ipanema v Riu de Janeiru, čudovitih plaž v arhipelagu Fernando de Noronha, rajskega in zasanjanega Morro de São Paulo in neskončnih vrst kokosovih palm v Bahii, turkiznega morja v Alagoas, samotne plaže Lopez Mendes na Ilha Grande, Alter do Chão, ki ima sloves amazonskih Karibov, do slavnega zaliva delfinov na Praia da Pipa in še bi lahko naštevali. Na našem potovanju doživimo delček vsega tega. Da bi obiskali prav vse, se bo potrebno večkrat vrniti. 

Potovanje: Vrhunci Brazilije z Amazonijo

Preberite več: Brazilija – sveža žemljica za potovalne sladokusce 1
Preberite več: Brazilija – sveža žemljica za potovalne sladokusce 2
Preberite več: Brazilija – sveža žemljica za potovalne sladokusce 3
Preberite več: Brazilija – sveža žemljica za potovalne sladokusce 4