08. jul, 2021   Agencija Oskar, Vodniki, Vzhodna Turčija  

 

Prvič je vedno najmočnejšič – 1 del

Piše: Iztok Mervič

Izredne okoliščine zahtevajo izredne poteze, zato sem prisluhnil Oskarjevi viziji, da se med prvimi spet podamo na pot. Kam? »Vzhodna Turčija!« je rekel Oskar in niti sanjalo se mi ni, kaj to pomeni. Ni dolgo trajalo, da sem sprejel izziv in znašel sem se v vrtincu nove zgodbe, še posebej intenzivne in vsebinsko bogate. Iz Brazilije sem priletel v Slovenijo, se vrgel v deročo reko in zaplaval … v Vzhodno Turčijo.

Vzhodna Turčija 1/4

Vzhodna Turčija. Prišla je – kot se ji je pripetilo že tolikokrat v zgodovini – nenadno in na polno. Skrivnostna privlačnost, polna neznank, večtisočletna zgodba daljnih kultur in z njimi tudi stereotipov, ki se ji nisem mogel upreti. Ko sem prvič slišal zanjo, nisem vedel, kaj naj si predstavljam. Bolj znani vtisi o Zahodni Turčiji z Istanbulom, Kapadokijo in ostalimi znanimi atrakcijami so nakazovali neka posplošena pričakovanja, ampak ideja, da je to popolnoma drugačna zgodba, je postajala vse bolj očitna in močnejša in je kar klicala po tem, da dokončno raziščem, katera je ta mistična sila, ki me motivira, da se podam v še to avanturo.

Čutil sem, da bo to nekaj za dušo. Nov izziv in nova energija, nove izkušnje in nova znanja, novi obrazi in novi okusi, nove pokrajine in nove energije. Ja, to je to, pripravljen sem bil, da se odzovem na njen klic.

Ampak – pomislim še enkrat – že v redu, vse bo novo, ampak kaj konkretno pa lahko pričakujem od nje? Razen tega, da se je tam nekje pisala zgodovina civilizacij, kultur, ljudstev in njihovih religij, da so se nekje tam bile bitke vojsk velikih dinastij, kraljestev in cesarstev in da so tam nekje potovale karavane natovorjene z dragocenostmi, nisem imel neke konkretnejše predstave o teh krajih. Tako malo se govori o njih, da si nisem znal predstavljati, kakšni ljudje živijo tam. Kakšne barve so njene reke in njene gore? Kako dišijo njeni cvetovi in kaj raste na njenih poljih? Katere so njene skrite skrivnosti in katere razkrite učenosti? Edino, kar mi je bilo jasno po tem notranjem monologu, je bilo, da mi še veliko ni jasno.

Odločim se, da bo najboljše, da ničesar ne pričakujem in se ji popolnoma prepustim … In tako je tudi bilo. Že prvi dan in večerni sprehod po črnomorskem mestu Trabzon, kjer se je včasih vila svilena cesta, je dal slutiti, da so to kraji, kjer živijo neki posebni ljudje. Takoj je bilo v njih začutiti neko toplino, ki popotnika navdaja z zaupanjem in sproščenostjo.

Tako lepo je potovati, ko se počutiš dobrodošlega. V nasprotju s pričakovanji te tam nihče ne nadleguje da kupi to ali ono, ampak ti samo nevsiljivo ponudijo, da poskusiš njihove dobrote. Z nasmehom. In če ne kupiš, nič za to. Vošči ti prijeten večer in sedaj sta oba bogatejša za dobro misel in nasmeh.

Prva spogledovanja z vzhodno turško kulinariko – nepogrešljivi kebab v takšnih ali drugačnih verzijah. Burek, pide in köfte. Sladke češnje in še slajše slaščice. Takšni in drugačni oreščki. Mesto, ki je svetovna prestolnica lešnikov – le kdo bi si to mislil. Ayran, ki te osveži, kot bi bil eliksir mladosti. In pa seveda čaj, vsakodnevni spremljevalec in zaveznik. Pa sem samo malo postrgal po površini…

Uvajanje v deželo, s katero nisem imel izkušenj, je bila zgodba zase. Neskončne vsebine, zgodbe ljudstev, ki se prepletajo med sabo. Nova kultura, mozaik religij, nove jedi in običaji. Pravi izziv, prvi koraki so bili mučni. Se je res vse na svetu moralo začeti prav tukaj? Bom zmogel? Seveda bom!  Komaj čakam na naslednji dan, da se preizkusim v novih čevljih.

Preberite nadaljevanje:

2. del kliknite tukaj.
3. del kliknite tukaj.
4. del kliknite tukaj.

Fotografije: Daniela Žagar in Iztok Mervič