O deželi

Koristne informacije

Vzhodna Turčija je eden najbogatejših potovalnih terenov za doživeta in aktivna potovanja v značilno drugačnost. Je raj za potovalne sladokusce. Nudi izjemno vsebinsko bogastvo, naravne lepote, skrivnostne kotičke, značilno drugačnost in marsikje tudi odmaknjeno spokojnost in izklop iz domače hitrosti. Je idealen potovalni teren za odklop in aktivne počitnice, marsikomu pa je potovanje po Vzhodni Turčiji pomenilo enega izmed najbolj nepozabnih potovanj. Je odlična priložnost za aktivne družine in otroke, ki tako spoznajo raznolikost sveta in življenja; predvsem pa potem znamo bolj ceniti, kar imamo doma.

 

Kako z Oskarjem v vzhodno Turčijo?

Vzhodna Turčija je sestavljena iz dveh delov – Skrajni turški Vzhod (Črnomorska obala in vzhodno-anatolsko višavje) in Jugovzhodna Turčija.

Skrajni turški Vzhod (V vratih narodov) krasi izjemna pokrajinska barvitost in veličastnost, doživljanje odmaknjenega spokojnega življenja različnih ljudstev in plemen, v katero so postavljeni čudoviti spomeniki preteklosti in zgodbe o mnogih ljudstvih, ki so in še živijo V vratih narodov. Pestra raznolikost, v kateri vsak dan vstopimo v novo zgodbo. Tu je bujno črnomorsko zelenje, čajni plantaži in samostan Sumela, tu je razbrazdano gorovje Kačkar z srčiko gruzijstva, tu so osrednjeazijske planjave s srčiko armenstva, tu je veličastni Ararat s svilno cesto in preprostim kurdskim življenjem; tu je čudovito okolje jezera Van z otočkom Akdamar in ostanku Urartov ter krater vulkana Nemrut. Večinsko ...

Vzhodna Turčija je eden najbogatejših potovalnih terenov za doživeta in aktivna potovanja v značilno drugačnost. Je raj za potovalne sladokusce. Nudi izjemno vsebinsko bogastvo, naravne lepote, skrivnostne kotičke, značilno drugačnost in marsikje tudi odmaknjeno spokojnost in izklop iz domače hitrosti. Je idealen potovalni teren za odklop in aktivne počitnice, marsikomu pa je potovanje po Vzhodni Turčiji pomenilo enega izmed najbolj nepozabnih potovanj. Je odlična priložnost za aktivne družine in otroke, ki tako spoznajo raznolikost sveta in življenja; predvsem pa potem znamo bolj ceniti, kar imamo doma.

 

Kako z Oskarjem v vzhodno Turčijo?

Vzhodna Turčija je sestavljena iz dveh delov – Skrajni turški Vzhod (Črnomorska obala in vzhodno-anatolsko višavje) in Jugovzhodna Turčija.

Skrajni turški Vzhod (V vratih narodov) krasi izjemna pokrajinska barvitost in veličastnost, doživljanje odmaknjenega spokojnega življenja različnih ljudstev in plemen, v katero so postavljeni čudoviti spomeniki preteklosti in zgodbe o mnogih ljudstvih, ki so in še živijo V vratih narodov. Pestra raznolikost, v kateri vsak dan vstopimo v novo zgodbo. Tu je bujno črnomorsko zelenje, čajni plantaži in samostan Sumela, tu je razbrazdano gorovje Kačkar z srčiko gruzijstva, tu so osrednjeazijske planjave s srčiko armenstva, tu je veličastni Ararat s svilno cesto in preprostim kurdskim življenjem; tu je čudovito okolje jezera Van z otočkom Akdamar in ostanku Urartov ter krater vulkana Nemrut. Večinsko višinska dežela je čudovita scena za sprehode in krajše pohode. Najlepši potovalni čas pa je od aprila do oktobra. Poleti je toplo, a ne prevroče.

Jugovzhodna Turčija (Rodovitni polmesec) je povsem drugačen svet. Gornja Mezopotamija, ujeta med Armensko gorovje na severu (veličastni Nemrut) in sirsko puščavo na jugu (biblični Harran), med veliki reki Evfrat (Halfeti) in Tigris (Hasankeyf). Kot bi stopal po zgodovinski premici od še neslutenih časov (Gobeklitepe) in svetopisemskih zgodb (mesto prerokov Šanliurfa) do mnogih najstarejših stalno naseljenih mest na našem planetu (Gaziantep, Urfa, tudi Harran .. ). V raznoliki sceni je bogastvo mešanice grško-rimskih časov (Zeugma, Dara, tudi Hasankeyf n Nemrut), arabsko-iranske zgodovine in kulture (Mardin, Cizre, Diyarbakir) in turške sedanjosti (projekt GAP, Ataturkov jez … ). V Midyatu snemajo turške telenovele. Tu najdemo odmaknjena verstva Jakobitov in Alevijev, morda tudi vasice poganov. V neverjetnem koloritu preteklosti danes sobivata zasanjana preteklost in moderno življenje. Danes tu živi mešanica Kurdov, Arabcev in Turkov. Idealen potovalni čas je od aprila do oktobra, julij in avgust pa sta vroča meseca. Potovanja so vročini prilagojena, atraktivno pa je kopanje v Evfratu, Tigrisu in morda v katerem od pritokov.

vzhodna Turčija zemljevid potovanj

Vzhodna Turčija legenda

 Vzhodnoturški trojček 10/ 12 dni

je temeljno potovanje, ki vas popelje skozi celotno vzhodno Turčijo na poln in doživet način. Je optimalen preplet vseh vsebin, združen v intenziven vrtinec zgodb in doživetij. Začnemo v črnomorskem zelenju, dvignemo se na Anatolsko planoto. Vstopimo v gorovje Kačkar in srčiko gruzijstva. Dvignemo se na osrednjeazijsko višavje z armensko prestolnico Ani, obnemimo pod mogočnim Araratom in življenjem okoli njega. Čez 2.600 m visok prelaz vstopimo v vanski bazen z največjim sodavim jezerom na svetu, spustimo se v Mezopotamijo in obletimo vse glavne znamenitosti v jugovzhodni Turčiji. Poletni 12-dnevni koncept vključuje še kratersko jezero Nemrut (in kopanje v njem), pa kopanje v Evfratu in Tigrisu in še nekaj prijetnih dodatkov z več časa v JV Turčiji. Nočimo v ustreznih hotelih 3-4* z zajtrkom, nekaj obrokov je vključenih, veliko pa je tudi priložnosti za lastno raziskovanje lokalnih okusov. Potovanje vodijo izvrstni vodniki.  

Veličastno mesto Hasankeyf  nad reko Tigris.

Vzhodnoturška pustolovščina 15/ 16 dni

je nadgrajen koncept za potovalne sladokusce. Vključenih je nekaj pomembnih dodatkov, več črnomorske obale, več odmaknjenih krajev (Camili, Oltu, Cizre, Dara, mezopotamski krog, Gaziantep), več je časa za stike z domačini in spoznavanje lokalnih običajev, kot tudi za prosti čas in prijetne sprehode. Gostujočo deželo (in sebe v njej) močneje doživljamo. V prvem delu raziščemo JV Turčijo (Rodovitni polmesec), kjer je več znamenitosti, zgodovine, arhitekture in umetnosti ter ogledov in mest. V drugem delu pa se vzpnemo v vzhodnoturško višavje in se prepustimo mogočni naravi ter odmaknjenim krajem tradicije in umirjenega življenja. Zadnji del preživimo na črnomorski obali. Poleti se lahko kopamo v Evfratu in Tigrisu ter njunih pritokih, v kraterskem jezeru vulkana Nemrut, v jezeru Van in v Črnem morju. Nočimo v ustreznih hotelih 3-4* z zajtrkom, nekaj obrokov je vključenih, veliko pa je tudi priložnosti za lastno raziskovanje lokalnih okusov. Potovanje vodijo izvrstni vodniki. Lahko se odločite samo za prvi del potovanja (Rodovitni polmesec) ali samo za drugi del potovanja (V vratih narodov), a je cela izkušnja neprimerljivo močnejša.

Turčija-Nemrut

Skrajni turški vzhod – V vratih narodov za sladokusce 9/ 10 dni

je drugi del potovanja »Vzhodnoturška pustolovščina 15/16 dni«. Tankočutno in sladokusno doživimo vse lepote in znamenitosti visoke vzhodnoturške planote in črnomorske obale, kot sem vam jih opisal v predstavitvi dežele (zgoraj). Je odlično samostojno in vsebinsko zaokroženo potovanje.

Reka Evfrat

Jugovzhodna Turčija – Rodovitni polmesec za sladokusce 8/ 9 dni

je prvi del potovanja »Vzhodnoturška pustolovščina 15/16 dni«. Tankočutno in sladokusno doživimo vse lepote in znamenitosti JV Turčije, kot sem vam jih opisal v predstavitvi dežele (zgoraj). Je odlično samostojno in vsebinsko zaokroženo potovanje.

Čaj in okusne turške sladice.

Rodovitni polmesec – JV Turčija 6 dni

je kratek skok v neverjetnost JV Turčije. Ko se prestavimo v gostujočo deželo, se nam zgodi časovni stroj in znajdemo se v svetopisemskih krajih iz 1.001 noči. Dežela med Evfratom in Tigrisom nas zasvoji z zgodbami in kraji kot so Hasankeyf in Mardin, Šanliurfa in Harran, Gobeklitepe in vzpon na velikonočni Nemrut. Morda prej sploh niste vedeli, da JV Turčija obstaja, a ko jo enkrat doživite, brez nje ne morete več živeti. Čudovito za zaključene skupine.

Bazen svetih krapov v Šanliurfi.

 

 Ararat (5.137m)

Oskar Plus. Vzpon na Ararat je priljubljena planinska poslastica. Lahko vam pripravimo posebno potovanje po vaši želji in vas priključimo mednarodni skupini. Lahko pa se kot posamezniki ali skupina udeležite katerega izmed vzhodnoturških potovanj in vam dodamo vzpon na Ararat. Za zaključene skupine pripravimo program po želji.

 Vzhdna Turcija-Ararat.JPG

Zaključenim skupinam pripravimo potovanje po želji. Dolžina potovanj je od 5 dni za posamezen potovalni teren in več.

Ste za virtualno potovanje po Vzhodni in JV Turčiji z Oskarjem?

 

   ScreenHunter 806

Več

Vzhodna Turčija legenda.pngVIZE: Vizum za slovenske državljane ni potreben, potrebujemo pa vsaj 6 mesecev veljaven potni list.

ZDRAVJE: Obveznih cepljenj ni.

Vzhodna Turčija-ErzurumVREME: Turčija je velika dežela in jo zato lahko razdelimo na več različnih podnebnih predelov. Uradno jih je kar sedem, a lahko povzamemo skupne značilnosti večjega dela turške obale in notranjosti. Za obalo so značilne milejše zime in vroča poletja. Notranjost Turčije pa ima značilne ekstremno mrzle zime in vroča, suha poletja. Bolj, ko potujete proti vzhodu Turčije, večji so ti vremenski ekstremi.

1. Obala zahodne in južne Turčije (Istanbul, Kušadasi, Antalya) ima tipično sredozemsko podnebje z milimi zimami in vročimi poletji. Dnevne temperature spomladi in jeseni se dvignejo do prbl. 25°C, poletne vse do 35°C ali še kakšno stopinjo več. Idealen potovalni čas je med marcem in novembrom, ko je tudi najmanj padavin.

2. Notranjost zahodne Turčije (Ankara, Kapadokija, Taškent) je višinska planota z višino vse do 1500 m. Za to območje so značilni temperaturni ekstremi, tudi med samim dnevom in nočjo. Pomladanske in jesenske dnevne temperature se dvignejo največ do 20°C, poletne tudi do 30°C, lahko tudi več. Nočne temperature so pogosto tudi 15°C ali več nižje od dnevnih. Padavin ni veliko skozi celo leto, poleti jih je še manj. Idealen potovalni čas je med marcem in novembrom.

Vzhodna Turčija legenda.pngVIZE: Vizum za slovenske državljane ni potreben, potrebujemo pa vsaj 6 mesecev veljaven potni list.

ZDRAVJE: Obveznih cepljenj ni.

Vzhodna Turčija-ErzurumVREME: Turčija je velika dežela in jo zato lahko razdelimo na več različnih podnebnih predelov. Uradno jih je kar sedem, a lahko povzamemo skupne značilnosti večjega dela turške obale in notranjosti. Za obalo so značilne milejše zime in vroča poletja. Notranjost Turčije pa ima značilne ekstremno mrzle zime in vroča, suha poletja. Bolj, ko potujete proti vzhodu Turčije, večji so ti vremenski ekstremi.

1. Obala zahodne in južne Turčije (Istanbul, Kušadasi, Antalya) ima tipično sredozemsko podnebje z milimi zimami in vročimi poletji. Dnevne temperature spomladi in jeseni se dvignejo do prbl. 25°C, poletne vse do 35°C ali še kakšno stopinjo več. Idealen potovalni čas je med marcem in novembrom, ko je tudi najmanj padavin.

2. Notranjost zahodne Turčije (Ankara, Kapadokija, Taškent) je višinska planota z višino vse do 1500 m. Za to območje so značilni temperaturni ekstremi, tudi med samim dnevom in nočjo. Pomladanske in jesenske dnevne temperature se dvignejo največ do 20°C, poletne tudi do 30°C, lahko tudi več. Nočne temperature so pogosto tudi 15°C ali več nižje od dnevnih. Padavin ni veliko skozi celo leto, poleti jih je še manj. Idealen potovalni čas je med marcem in novembrom.

Vzhodna Turčija-pokrajina3. Vzhodna Turčija (Van, Dogubeyazit, Kars) je višinska planota z višinami od 1300 vse do 2000 m in več. Značilne so izjemno mrzle zime in topla, včasih celo vroča poletja. Poletja imajo dnevne temperature vse do 28°C, nočne so lahko več kot 15°C nižje. Poletni čas, od junija do septembra, je idealen čas za potovanje po vzhodni Turčiji, ko padavin skoraj ni.

4. Obala Črnega morja (Trabzon, Rize, Sumela) je najbolj »mokro« območje v celotni Turčiji in je zanj značilno subtropsko podnebje. Zime so mile, a deževne, poletja so topla in z manj padavinami. Poletne dnevne temperature se gibljejo med 22 in 30°C. Veliko je vlage. Idealen potovalni čas je med junijem in septembrom, ko je najmanj padavin.

5. Jugovzhodna Turčija (Gaziantep, Šanliurfa, Hasankeyf) ima značilno pol puščavsko podnebje, kar pomeni lahko tudi zelo mrzle zime, vroča in suha poletja, velike temperaturne ekstreme. Poletne dnevne temperature se gibljejo med 25 in 35°C, lahko tudi do 40°C. Padavin je zelo malo.

Več informacij na http://www.wunderground.com/.

HRANA IN PIJAČA: Turška kuhinja slovi kot ena pestrejših in boljših na svetu. Potovanje po Turčiji je torej tudi lepa kulinarična izkušnja. Vsak dan boste lahko poizkusili kakšno turško specialiteto, ki se spreminjajo od regije do regije. Tukaj niso le svetovno znani kebabi vseh mogočih vrst, ampak tudi množica slastnih zelenjavnih in ostalih mesnih ter ribjih jedi, širok izbor slaščic in zanimivih pijač. Med pijačami je gotovo najbolj priljubljen jogurtov napitek ajran, ki olajša tudi potovanje v vročih mesecih in nepogrešljiv, vedno prisoten turški čaj. Dovolj je tudi svežega sadja in sadnih sokov.

Vzhodna Turčija-periceTurška hrana je zelo varna in na potovanju se vedno prehranjujemo v preverjenih lokalnih ali včasih bolj turističnih restavracijah. Priporočamo vam pitje zgolj ustekleničene vode.

Za vse ostale podatke vam bo na voljo vaš vodnik.

VARNOST: Turčija je varna dežela. Ljudje so prijazni in odprti. Kljub pretežno prijaznim in poštenim ljudem pa se v gneči tržnic in turističnih krajev vedno gibljejo tudi žeparji, ki jim diši vaša lastnina. Priporočamo vam, da ste skozi ves čas potovanja pozorni na osebno lastnino in da ne nosite na potovanje dragocenosti ali drugih vrednejših predmetov!

Agencija Oskar ne odgovarja za morebitno izgubo vaše osebne lastnine. Za vse ostale podatke pa vam bo na voljo vaš vodnik.

OBLEKA: Turčija je muslimanska dežela. Predlagamo, da vaša garderoba vključuje obleko, ki zakriva ramena, dekolte in kolena (dolgi kratki rokavi, »capri« polkratke hlače, zračna krila…). Pripravite se na poletno vreme, nekaj tople obleke pa nikoli ne škodi, še posebej na potovanju po Vzhodni Turčiji. Dobro se pripravite za zaščito pred soncem (glava, vrat). Priporočamo vam odprte čevlje (močnejše sandale z dobrim podplatom) za pretežni del potovanja in udobne zaprte čevlje za morebitne daljše pohode. Ne pozabite na kopalke in brisačo!

LOKALNA VALUTA: Turška lira; 1 TL (=100 kurušev)

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: S kreditnimi karticami lahko plačujete v trgovinah. Denar lahko dvignete tudi na bankomatih z različnimi provizijami (VISA, MASTERCARD, nekje MAESTRO). Včasih dvigovanje na bankomatih ne deluje, zato vam priporočamo manjši znesek gotovine za vsak slučaj!

PLANIRANI STROŠKI: Za tekočo potrošnjo (hrana, pijača, manjši nakupi) se predvideva poraba od 15 do 20 EUR na dan. V gornji znesek niso vštete priporočljive napitnine in doplačila.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Klicna številka iz Turčije v Slovenijo je 00 386 + območna št. (brez 0) + klicana številka. Klicna številka iz Slovenije v Turčijo je 00 90 + območna št. (brez 0) + klicana številka. Telefoni in internet so na voljo povsod, mobiteli delujejo.

ELEKTRIČNA NAPETOST: Napetost 220 V in uporabljajo povsem enake vtičnice, kot jih uporabljamo mi.

SPLOŠNI PODATKI O DEŽELI

Velikost: 783 562 km2
Prebivalstvo: slabih 80 milijonov
Glavno mesto: Ankara
Jezik: turški
Vera: islamska 99,8% (večinoma suniti), ostala verstva (večinoma krščanstvo in judovstvo) 0,2%
Ureditev: republikanska parlamentarna demokracija, 81 provinc, predsednik države: Abdullah Gul
Lokalni čas: GMT +2
Priporočamo: knjige, zemljevidi, vodiči …

Več

Odhodi

  • POČISTI FILTER

April 24

Odhod Dežela/Odhod Povratek Št. dni Stil Ime potovanja Redna cena Aktualna cena Predviden vodnik Status Velikost Skupine Opomba
25. apr
25. apr Vzhodna Turčija 04. maj 10 3 od 1470 € 1470 €
1440 €
KOROŠEC TADEJA Zaključeno 35 - ≤48 iščemo sopotnico Prijava
27. apr
27. apr Vzhodna Turčija 05. maj 9 2 od 1350 € 1350 € SAVARIN OSKAR POLNO - čakalna vrsta 40 - ≤48 zadnje mesto Prijava

Maj 24

Odhod Dežela/Odhod Povratek Št. dni Stil Ime potovanja Redna cena Aktualna cena Predviden vodnik Status Velikost Skupine Opomba
24. maj
24. maj Vzhodna Turčija 02. jun 10 3 od 1470 € 1470 €
1440 €
TRPIN JERNEJ Zagotovljeno 35 - ≤48 let iz Ljubljane; najlepši potovalni čas Prijava

Junij 24

Odhod Dežela/Odhod Povratek Št. dni Stil Ime potovanja Redna cena Aktualna cena Predviden vodnik Status Velikost Skupine Opomba
21. jun
21. jun Vzhodna Turčija 30. jun 10 3 od 1470 € 1470 €
1398 €
KOROŠEC TADEJA Zagotovljeno 35 - ≤48 let iz Ljubljane; top potovanje Prijava

Julij 24

Odhod Dežela/Odhod Povratek Št. dni Stil Ime potovanja Redna cena Aktualna cena Predviden vodnik Status Velikost Skupine Opomba
07. jul
07. jul Vzhodna Turčija 21. jul 15 oskar plus od 1950 € 1950 €
1899 €
KOROŠEC TADEJA Zagotovljeno 45 - ≤48 NOVO vrhunsko potovanje; let iz Ljubljane Prijava
07. jul
07. jul Vzhodna Turčija 14. jul 8 3 od 1365 € 1365 €
1299 €
KOROŠEC TADEJA Zagotovljeno 40 - ≤48 NOVO potovanje Prijava
13. jul
13. jul Vzhodna Turčija 21. jul 9 3 od 1365 € 1365 €
1299 €
KOROŠEC TADEJA Zagotovljeno 40 - ≤48 NOVO potovanje Prijava
21. jul
21. jul Vzhodna Turčija 01. avg 12 3 od 1647 € 1647 €
1497 €
SAVARIN OSKAR ML. Zagotovljeno 35 - ≤48 let iz Ljubljane; Prijava

Avgust 24

Odhod Dežela/Odhod Povratek Št. dni Stil Ime potovanja Redna cena Aktualna cena Predviden vodnik Status Velikost Skupine Opomba
01. avg
01. avg Vzhodna Turčija 12. avg 12 3 od 1647 € 1647 €
1497 €
SAVARIN OSKAR ML. Zagotovljeno 35 - ≤48 let iz Ljubljane; iščemo sopotnico; top potovanje Prijava
09. avg
09. avg Vzhodna Turčija 18. avg 10 3 od 1470 € 1470 €
1398 €
VABŠEK SIMONA Kmalu zagotovljeno 35 - ≤48 let iz Ljubljane; Prijava
10. avg
10. avg Vzhodna Turčija 17. avg 8 3 od 1365 € 1365 €
1299 €
SAVARIN OSKAR ML. Prijavite se 20 - ≤30 let iz Ljubljane; Prijava
17. avg
17. avg Vzhodna Turčija 01. sep 16 oskar plus od 1950 € 1950 €
1899 €
KOROŠEC TADEJA Kmalu zagotovljeno 45 - ≤48 let iz Ljubljane; NOVO 16 dni, iščemo sopotnico Prijava
17. avg
17. avg Vzhodna Turčija 24. avg 8 3 od 1365 € 1365 €
1299 €
KOROŠEC TADEJA Prijavite se 40 - ≤48 let iz Ljubljane; Prijava
23. avg
23. avg Vzhodna Turčija 01. sep 10 3 od 1365 € 1365 €
1299 €
KOROŠEC TADEJA Prijavite se 40 - ≤48 let iz Ljubljane; Prijava

September 24

Odhod Dežela/Odhod Povratek Št. dni Stil Ime potovanja Redna cena Aktualna cena Predviden vodnik Status Velikost Skupine Opomba
13. sep
13. sep Vzhodna Turčija 22. sep 10 3 od 1470 € 1470 €
1398 €
TRPIN JERNEJ Zagotovljeno 35 - ≤48 let iz Ljubljane; najlepši potovalni čas Prijava
18. sep
18. sep Vzhodna Turčija 22. sep 5 2 od 960 € 960 €
897 €
Prijavite se 45 - ≤48 najlepši potovalni čas Prijava
21. sep
21. sep Vzhodna Turčija 28. sep 8 2 od 1299 € 1299 € Prijavite se 40 - ≤48 let iz Ljubljane; Prijava

Oktober 24

Odhod Dežela/Odhod Povratek Št. dni Stil Ime potovanja Redna cena Aktualna cena Predviden vodnik Status Velikost Skupine Opomba
25. okt
25. okt Vzhodna Turčija 03. nov 10 3 od 1497 € 1497 €
1398 €
Prijavite se 35 - ≤48 Prijava

Individualna potovanja

Če niste našli potovanja za vas med zgoraj naštetimi, potem smo za Vas pripravljeni ustvariti potovanje po Vaših željah.

Želite brezplačno Oskarjevo razvajanje?

Vpišite vaš elektronski naslov in si zagotovite Oskarjeve bralne poslastice! Svež katalog in zanimiv priročnik vas najprej popeljeta do vizije vašega sanjskega potovanja, o najboljših terminih, cenah in zadnjih Oskarjevih podvigih pa boste kasneje obveščeni z e-časopisom, ki vas bo subtilno razvajal vsak drugi teden. Ko je vizija jasna, ostane le še užitek na poti. :)