12. dec, 2014   Agencija Oskar, Indija, Vodniki  

 

Indija – Mojih TOP TEN

Pushkar (Rajastan)

Indija-Pushkar sveto jezeroPrijetno malo mestece ali boljše večja vas, ki leži okrog malega svetega jezera, kjer se je v mitoloških časih odvila poroka stvarnika samega (Brahme). Tu stoji še zadnji tempelj v Indiji, v katerem boga Brahmo še častijo in zato je kraj zadnja točka romanja, kjer pa se zaradi istega razloga ob posebej določenih dneh oglasi tudi veliko mladih parov, ki se tukaj radi poročijo. Zavežejo se za naslednjih 7 življenj, da se bodo vedno znova našli in živeli kot lep par. Enkrat letno pa kraj preplavi prava množica ljudi iz celega sveta, saj se tu odvije tudi ena večjih tržnic s kamelami, ki jih svet pozna.

Hampi (Karnataka)

JIndija-Hampie eden večjih muzejev na prostem, saj je tu nekoč stala prestolnica močnega hindujskega kraljestva Vijayanagara, ki je v 14 stoletju združilo celotni jug v boju proti grozeči muslimanski sili, ki je ogrožala njihov način življenja in verovanja. Kilometre naokrog še zmeraj ležijo ruševine tega nekdaj sijočega mesta, kateremu so se čudili portugalski pomorščaki v vsem svojem bogastvu in blišču. Znan pa je posebej kot kraj koder se je rodil Hanuman – pol bog, opičjak, najzvestejši privrženec Rame (glavni heroj Ramajane – epska zgodba). Za tuje obiskovalce je kraj znan predvsem plezalcem boulderinga, saj so tako imenovani okrogli balvani razmetani daleč naokrog tega prelepega konca Indije.

Gokarna (Karnataka)

Indija-GokarnaMali obmorski sveti kraj, ne prav daleč od turistične Goe. Ponuja manj turistične infrastrukture, vendar je stran od hrupa in gneče. Dolgi sprehodi ob porasli skalni obali so večkrat prekinjeni z lepimi plažami, na katerih se da tudi prespati. Vsak dan se zgodaj zjutraj po plaži do pašnika sprehodi čreda krav, ki se nato zvečer za svojo zvončkljajočo vodnico v večerni zarji same pridno vračajo domov.

Varanasi (Uttar Pradesh)

Indija-VaranasiŠivino mesto, mesto učenja in gorenja, torej življenja in smrti. Zame najbolj nezemeljsko mesto na Zemlji. Ko sem tam, imam občutek, kot da sem na nekem drugem planetu. Tu je težko kaj več reči, kajti Varanasi govori zase in kljub kaotični sceni, ozkim labirintnim srednjeveškim ulicam, umazaniji in kulturnemu šoku, mnoge zelo impresionira. Je mesto duhovnih iskalcev in učenjakov. Tu stoji največja univerza sanskrta v Indiji, na kateri študirajo ljudje s celega sveta. Znano je po glasbi, jogi, svili …

Gangotri (Uttaranchal)

Indija-Gangotri (4)Od koder Ganges začne svojo pot. Čudovit gorski kraj, izhodišče 3 dnevnega trekinga do ledenika Gomukh, izpod katerega glasno prihrumi deroča ledena reka, mati Indije, v kakršni luči jo vidijo sami. Okolica spominja na Alpe, le da namesto gorskih koč človek počije v templjih, ki pa imajo v svojem sklopu mesto za romarje, popotnike – dharmsalo.

Mandu (Madya Pradesh)

JIndija-Mandu 2e mali, čarobni, od sveta pozabljeni kraj na vrhu Dekanske planote, ki bdi nad prostranim gozdom osrednje dežele in v tišini sameva. Zapuščene mogulske palače, hindujski in džainistični templji. Sposodiš si kolo in se podaš na raziskovanje. Mladi učenci slikanja ždijo po fotogeničnih kotičkih vse naokrog in se trudijo ujeti lepote tega famozno lepega kraja, kjer čas stoji.

Orcha (Madya Pradesh)

Indija-Orcha (2)Ljubezen moja. Preprosta mala vas, ki pa jo krasijo mnoge ruševine starih palač, templjev in grobnic. Še en odprt muzej, ki ga lahko raziskuješ počasi in v miru. Mnogo zgradb nima nikakršnega varovanja, zato bi v kateri izmed njih lahko brez težav tudi prenočil ob ognju in prijetni družbi. Skozi vas teče lepa reka Betva, na kateri je možen tudi rafting.

Havolock (Andamanski otoki)

950 km vzhodno od južne Indije leži del burmanskega višavja, ki je po zadnji ledeni dobi ostal odrezan od celine – danes skupina otokov z imenom Andamani in Nikobari. Indija-Andamani (2)Havolock je prijeten kraj, kjer turizem še zmeraj ni pustil svojega trajnega pečata.
Posebej izven sezone je to pravi mali raj s čudovitimi belimi plažami, po katerih kar mrgoli mavričnih in drugih rakovic in pa na tisoče rakcev, ki prebivajo v različnih polžjih hišicah in se počasi premikajo naokrog. Je kraj, koder te ljudje pustijo biti. Nisem mogel verjeti, ne da mi niso ničesar želeli prodati, celo od kod sem in kako mi je ime, me nihče ni vprašal – včasih tudi popolno nezanimanje popotniku zelo paše .

Jaisalmer (Rajastan)

Indija-Jaisalmer (2)Je mesto, kot si ga z domišljijo predstavlja bralec povesti 1001 noči. Daleč na SZ Indije, že čisto blizu pakistanske meje, obdan z obsežno rumeno puščavo Tar, leži rumeno mesto Jaisalmer, iz katerega se dviga rumena trdnjava. Najbolj fino pa je dejstvo, da v njej ljudje še zmeraj živijo. Torej potovanje skozi čas, umikanje ponosnim kravam, ki prosto ritajo po ulicah, trenutek ob jezercu in morda bhang lassi, opojna indijska pijača.

Leh (Ladakh)

Indija-Ladakh samostanPrestolnica Ladakha leži onkraj himalajskega gorovja na tibetanski planoti. Na prvi pogled zgleda kot prava mala Lasa iz Tibeta. Kot mesto na Luni. Visoko, 3524 m nad morjem, človek potrebuje kak dan, da se malo aklimatizira, nato pa se poda na raziskovanje okolice. Budistični samostani, stupe, pisani bazarji z ladaško in kašmirsko robo dajejo občutek, da nisi več v Indiji. Lepo.

vodnik Matjaž Rajh