14. mar, 2019   Agencija Oskar, Armenija, Gruzija, Kirgizija, Kitajska, Tibet, Uzbekistan  

 

Oskarjeva Svilna cesta

Gruzija in Armenija, Iran, Centralna Azija, Mongolija, Kazahstan

Osrednja Azija je zanimiv potovalni teren za popotnika, ki želi z vsemi čuti »vdihniti« dežele onkraj znanega sveta. Potovanja vas potegnejo v vrtinec drugačnosti, od izjemne zgodovine in presenetljive sedanjosti, preko neverjetnih kontrastov izmenjujočih se puščav in visokih gora, ki v svojih nedrih skriva eksotične zgodbe iz vseh koncev sveta.  Dežele Svilne ceste so tudi danes daleč od morij, velikih civilizacij in svetovnih dogodkov, mistično skrite, zavite v tančico skrivnosti in tradicij, ki tako hitro izginjajo iz obličja sveta. Maj in celotno poletje so najlepši potovalni meseci za obisk teh dežel!

GRUZIJA IN ARMENIJA

Klasična Gruzija in Armenija 8 dni (stopnja 2 – turistično potovanje) vas na klasičen način udobno popelje skozi glavne znamenitosti in vtise dveh zanimivih dežel – nižinske raznolike Gruzije z visokim Kavkazom, ter višinske odmaknjene Armenije. Čarobno potovanje skozi Zakavkaz, civilizacijski most med krščanskim in muslimanskim svetom, vodi do dveh osamljenih krščanskih dežel – Gruzije in Armenije. Kljubovalni preteklosti in zvesti svojim izročilom sta oblikovali edinstveni civilizaciji, vsaka s svojo lepoto in trdnostjo v veri, jeziku ter pisavi. Visoki Kavkaz s slikovito dolino Kazbegi, sanjsko nižinsko Gruzijo s Stalinovim rojstnim krajem in višinsko vulkansko Armenijo s feniksi Tbilisijem in Erevanom tvorijo nepozabno popotniško doživetje.

Gruzija, Armenija in Svaneti (stopnja 3 – doživeto potovanje). Odkrijte čarobni svet Zakavkazja skozi to čudovito, aktivno in dinamično potovanje. Prestopite civilizacijski most med krščanskim in muslimanskim svetom ter se potopite v zgodovino dveh osamljenih krščanskih dežel, Gruzije in Armenije. Ti čudoviti destinaciji, polni odmaknjenih krajev, bogate tradicije, kulture in narave, nudita nepozabno doživetje. Raziskujte od slikovite doline Kazbegi v Visokem Kavkazu, nižinske Gruzije s Stalinovim rojstnim krajem, do višinske in vulkanske Armenije. Vrhunec potovanja pa je doživetje odmaknjene doline Svaneti, ki se popolnoma vklopi med čudovitim Tbilisijem in modernim Erevanom.

Armenija-jezero Sevan

OSREDNJA AZIJA – UZBEKISTAN IN KIRGIZIJA

Klasični Uzbekistan in Kirgizija 16 dni (stopnja 3 – doživeto potovanje) je odlična kombinacija potovanja, kjer si v prvem delu v turističnem ritmu ogledate vse glavne znamenitosti dežele. Tu spoznamo Taškent, Samarkand, Hivo in Buharo, kjer zaživijo zgodbe popotnikov, raziskovalcev in znanstvenikov. Ne izpustimo niti čudovitega jezera Ajdakul, ki se nahaja v osrčju Rdeče puščave. Tu si lahko privoščimo sprehod okoli jezera ali zajahamo kamele. (Vse to vključuje potovanje Klasični Uzbekistan 9 dni). V drugem delu (ki ga lahko doživite tudi na potovanju Doživeta Kirgizija 8 dni) pa vstopimo v odročno in avanturistično Kirgizijo, ki se ji želimo prilagoditi. To je dežela, ki jemlje dih z neokrnjeno naravo, ozkimi dolinami, kristalno čistimi rekami, turkiznimi jezeri, zelenimi gozdovi in neskončnimi stepami, kjer se pasejo konji, ovce in jaki. Vključeni so hoteli 3-4* (Uzbekistan), ter penzioni in jurte (Kirgizija).

A(tra)ktivna Kirgizija 12  (Oskar plus) je potovanje za vse ljubitelje neokrnjene narave, sprehodov, pohodov in zanimivih doživetij. Spoznamo najlepše kotičke Kirgizije – planoto Song Kul, drugo največje gorsko jezero na svetu Issyk Kul, odpravimo se na nepozaben treking do jezera Ala Kul, kopamo se v toplih vrelcih Altyn Arashan in se sprehodimo skozi pravljični kanjon Skazka. Nočitve so v penzionih, jurtah in šotorih z vključenim polpenzionom ter sedmimi kosili. Zagotovljene so manjše skupine.

Kirgizija-jurte

IRAN

Klasični Iran 9 dni(2 – Oskarjevo turistično potovanje) V Yazdu se popotniki poglobimo v značilnosti puščavske arhitekture, zaživimo v mestu, kjer se zdi, da se je čas ustavil, ter odkrivamo bogato dediščino zaratustrijancev, ki imajo tu svoje svetovno središče. Z iskrenimi željami “Naj vam Ahura Mazda nakloni srečno pot!” se odpravimo v čas starega perzijskega kraljestva. V Perzepolisu, Darijevi prestolnici, občudujemo grandiozno arhitekturo ter grobnice perzijskih vladarjev, vključno z Darijem Velikim, in se poklonijo Kirovi grobnici v Pasargadi, ki je simbol iranske identitete. V Širazu, mestu pesnikov, doživimo pravo perzijsko stvarnost ob branju pesmi ob grobnici Hafiza, sprehajanju po mestnih tržnicah in srečevanju z domačini na vsakem koraku. Potovanje tako postane nepozabna popotniška izkušnja, ki razkriva bogastvo iranske kulture, zgodovine in gostoljubnosti.

Iranski kalejdoskop 9 dni (3 – Oskarjevo doživeto potovanje) navdušuje z eksotičnostjo na vsakem koraku ter vrhunci arhitekture, umetnosti in zgodovine, ki pričarajo bogato civilizacijo Srednjega Vzhoda. Iranci, izkazujejo se kot čutni, spontani in radovedni posamezniki, ki odpirajo vrata drugačnosti. Tradicija se razkriva na vsakem koraku, od zanimive kulinarike do odmaknjenih vasi in krajev, kjer se je čas ustavil. Narava Iranu dodaja umetniški navdih, ki očara obiskovalce. Širaz, mesto pesnikov, ponuja resnično perzijsko doživetje z grobnico Hafiza, mestnimi tržnicami in srečanji z domačini. Vstop v čas starega perzijskega kraljestva prinaša občudovanje Perzepolisa, Kirove grobnice v Pasargadi ter doživetje puščavske arhitekture v Yazdu, kjer spoznamo tudi zaratustrijance. Ishafan postane epicenter pozornosti s svojo vrhunsko arhitekturo, čarobnim vzdušjem in prijaznimi domačini. Iran tako s svojo bogato kulturno dediščino in gostoljubnostjo ustvarja neizbrisno popotniško izkušnjo.

Skrivnostni neznani Iran 9 dni (3 – Oskarjevo doživeto potovanje) ponuja nepozabno doživetje za tiste, ki so že izkusili klasične znamenitosti dežele in si zdaj želijo raziskati manj poznane kotičke. Poudarek na tem potovanju je na doživetju tradicije in tesnem stiku z domačini v odmaknjenih krajih, kjer zahodni turisti redko zahajajo. Občutimo ravnotežje med tradicionalnim življenjem, ki ga oblikuje človeška toplina, ter se podamo na čudovite sprehode v naravo, doživljamo spontanost in edinstvena vzdušja. Med vrhunci potovanja so pohod na slavno utrdbo Alamut, občudovanje Olijaitujevega mongolskega mavzoleja ter odkrivanje magičnega svetišča Takht-e Soleiman v srcu Kordestana, ki redko privabi obiskovalce. Iran očara s svojimi ljudmi – čutnimi, spontanimi, radovednimi in odprtimi. Dežela se predstavlja kot popotniški izziv, ki obogati in poglobi vaš pogled na svet, hkrati pa prinaša slastne trenutke vsakemu raziskovalcu.

Iransko doživetje 16 dni (3 – Oskarjevo doživeto potovanje) V prvi fazi vašega izjemnega potovanja se boste prepustili očarljivim znamenitostim Irana, od brnenja pesmi ob grobnici Hafiza v Širazu do vznemirljivega vstopa v zgodovino Perzepolisa in Pasargada, ter odkrivanja puščavske arhitekture v Yazdu. Drugi del potovanja pa ponuja resnično doživetje pravega Irana, kjer se poglobite v čudovito naravo, raziskujete skrite utrdbe, kot je Alamut, in odkrivate skrite zaklade, kot je magično svetišče Takht-e Soleiman. Skozi vse to se boste srečali z gostoljubnimi in radovednimi Iranci, ki bodo dodali globino vašemu razumevanju te izjemne dežele. Iran se tako razkriva kot dežela, ki obogati vaš svetovni pogled, hkrati pa ponuja izzive in užitke vsakemu pustolovcu.

MONGOLIJA

Doživeta Mongolija 14 dni (3 – Oskarjevo doživeto potovanje) je potovanje v svet nomadstva, kjer se soočimo z zahtevnimi življenjskimi pogoji in se povežemo z naravo. Zgodovinsko bogastvo imperija Džingiskana se kaže v vsakdanjem življenju Mongolov, od ponosa na njegove osvajalske podvige do prisotnosti na denarju, preprostih prtičkih in vodki Džingis. Budizem oblikuje pokrajino z mnogimi samostani, molitvami in plapolajočimi modrimi zastavicami. Potovanje po Mongoliji ponuja intenzivno doživetje raznolikih pokrajin, spoznavanje nomadskega življenja, okušanje lokalne kuhinje in spanje v tradicionalnih gerih. Dežela modrega neba in gostoljubnih ljudi nas navduši s pristno avanturo, kjer poletje oživi s pašo, konji ter praznovanjem tradicionalnega praznika Naadam. Potepanje po tej čudoviti deželi prinaša vpogled v nomadsko življenje in neokrnjeno naravo.

KAZAHSTAN

Kazahstan – v deželi popotnikov 9 dni (3 – Oskarjevo doživeto potovanje) je potovanje v deželo, ki navdušuje s svojo raznolikostjo – visokimi gorami, prostranimi stepami, zelenimi dolinami, puščavami, kanjoni in turkiznimi jezeri, kar zadovolji tudi najzahtevnejše popotnike. Kazahstan ponuja bogato kulturno dediščino, ki sega v nomadsko preteklost, ohranja edinstvene tradicije in običaje ter istočasno razkriva moderno plat, predstavljeno v mestih Almaty in Astana. Ključno bogastvo države pa so njegovi gostoljubni prebivalci, kjer se vsak obiskovalec počuti dobrodošlega. Pridružimo se raziskovanju te čudovite dežele, odkrivamo starodavno tradicijo, občudujemo dih jemajoče pokrajine ter se potopimo v nomadsko kulturo, kjer vsi popotniki odkrivamo svojega notranjega nomada.

Slediti Svilni cesti je tako, kot da bi sledili duhu. Začutite vzdušja tisočletne poti, po kateri so potovale dragocenosti, v njih odete miselnosti in verovanja ter inovacije in ljudje. Sodobnemu sopotniku na čutnem potovanju se danes odstirajo korak za korakom nekdanje mistike in zgodb. Doživite jih z nami!