17. mar, 2015   Agencija Oskar, Madagaskar, Vodniki  

 

Zakaj na Madagaskar?

MadagaskarMadagaskar je  kot celota nekaj posebnega; ne samo to, je unikaten in enkraten. Geološko ne spada k Afriki temveč bolj k Aziji, kar dokazuje tudi sestava poldragih kamnov. 80 % rastlinskega in živalskega sveta je endemičnega in ga najdemo samo na Madagaskarju. Je kot nekakšna ladja zakladov, ki se je zasidrala ob obali Afrike. Nosi sporočila starega in pozabljenega sveta. Če bi ga človeška noga pred dva tisoč leti zgrešila in odkrila šele sedaj, čudenju ne bi bilo konca. Še samo dvesto let nazaj je na njem živela ptica s premerom kril treh metrov! Marko Polo je zapisal, da lahko prenese slona iz Afrike in nazaj.

Antananarivo

Madagaskar-Antananarivo
Pravijo, da glavno mesto ni nikoli odraz celotne dežele in tudi Antananarivo ni izjema. Arivo pomeni tisoč – tisoč bojevnikov, ki je nekdaj branilo mesto in kralja. Leži na dvanajstih svetih gričih, kjer je včasih prebivalo dvanajst kraljic Merina kraljev. Če želite domačine spraviti v smeh, izgovorite v imenu še nekaj dodatnih ‘nana’. Ne morejo verjeti svojim ušesom, da slišijo prav … 🙂 Največje mesto na otoku počiva sredi riževih polj in sredi mesta raste na stotine jakarand, vijolično cvetočih dreves. V mesecu oktobru jakarande cvetijo in mesto se obleče v vijolično obleko. In kaj je najslavnejšega v Tani (krajši izraz za mesto)? Bar Glacier seveda, zbirališče vseh, ki se želijo pokazati in kjer vsak večer igrajo, pojejo in plešejo umetniki iz celega otoka.

Nacionalni park Andasibe

Madagaskar-NP AndasibeLeži na vzhodnem delu otoka in je del deževnega gozda, ki teče od severa pa vse do juga. Če Malgaši del gozda ne bi zaščitili, ga že davno ne bi bilo več in s tem seveda tudi divjih živali, kot so lemurji, fosa, kameleoni, razne žabe … Park je najslavnejši zaradi največjih lemurjev, ki živijo samo na tem območju. Indri indri, kot imenujejo lemurje, je za njih na pol sveta žival, saj kroži o njem cel kup legend, kako je rešil otroke ali odrasle pred padcem iz dreves. Najbolj živahni so zjutraj, ko se prebujajo in pozdravljajo sonce s svojim nenavadnim glasom, ki je podoben oglašanju kitov.

Antsirabe

Madagaskar-AntsirabeMesto so odkrili in začeli graditi norveški misijonarji, saj jim je prijalo malce bolj sveže podnebje. Prevod besede pomeni “veliko soli” (sira je sol, be je veliko). Vendar soli v bližini mesta ni, je pa obilica poldragih kamnov. Tudi mi obiščemo umetnike, ki gladijo kamne in nam razkažejo svojo zakladnico. Najslavnejši pa so ročno izdelani bonboni po stari recepturi: gasybonbon. Izdelajo jih z dodatkom ingverja, cimeta, kave in še kaj. Domačini nas radi popeljejo z rikšami in razkažejo staro kolonialno arhitekturo, saj je mesto prestolnica rikš, ali pusi-pusijev, kot jih imenujejo sami.

Narodna cesta št. 7

Madagaskar-Narodna cesta 7Pokrajina na Madagaskarju je neverjetna. Ves čas se spreminja in to opazimo ravno na vožnji po tej cesti. Nekaj časa hitimo mimo nizkih gričev, ki jih nato zamenjajo granitni balvani, pa visoki hribi, pa spet riževa polja, mimo vijugajo reke, hribi se spremenijo v visoke vršace in zopet se spuščamo v dolino med rodovitna polja. Če te vožnja zaziblje v spanec, se prizori nikoli več ne ponovijo, tako zelo raznoliki so. Ob tej cesti najdemo tudi cel kup stojnic s čudovitimi domačimi izdelki iz rafije, od cekarjev, podprtov, slamnikov, igrač … Povsod ob cesti pa vrvi od življenja. Malgaši niso ljudje, ki bi se čez dan zapirali v svoje hiške. Ljubijo pogovor, smeh in druženje, radi trgujejo, radi obiskujejo sejme in radi opazujejo. Za njih je tabu, da se ne bi udeležili vaškega sejma, ker kaj si bo pa mislila cela vas, če jih ne bi bilo poleg?

Nacionalni park Ranomafana

Madagaskar-NP RanomafanaNarodni park Ranomafana ima zanimivo ime, ki pomeni “vroča voda”. In res so v vasici pravi izviri vroče vode, kjer se lahko okopamo. Sliši se neverjetno, vendar nas sredi deževnega gozda pričaka pravcati bazen in v okoliških sobicah se lahko pustimo razvajati masaži spretnih rok. Park je postal znan, ko so ravno tukaj po naključju odkrili zlatega bambusovega lemurja, po katerem območje slovi. Park ima lepo urejene pohodne poti, a ko iščemo lemurje, moramo stopiti izven teh poti, saj te kosmate živalce nimajo rade tlakovanih poti. Ali ste že videli žirafo veliko pol centimetra? Ja, v Ranomafani jo lahko, ker se tako imenuje tudi vrsta malega žužka z vratom, dolgim kot žirafa.

Fianarantsoa

Madagaskar-FianarantsoaFianarantsoa je prestolnica Betsileo ljudstva in “mesto dobrega učenja”, kot pravi prevod imena. Betsileo ljudstvo je znano kot eno najbolj pisanih ljudstev, saj se ovijajo v pisane lambe ali ogrinjala. Če so poročeni si moški vržejo lambo čez levo rame, če pa iščejo ženo, pa čez desno. Tudi v lase zataknjen glavnik pomeni, da iščejo dekle. So mešanica indonezijskih, afriških in arabskih ljudstev. Nekdanja kraljevina je želela posnemati prestolnico Merina ljudstva, zato so si tudi oni zgradili mesto na gričih. In ne boste verjeli, koliko cerkva je na glavnem in najvišjem griču!

Ambalavao

Madagaskar-AmbalavaoMesto oziroma vasica je prestolnica vinorodnega okoliša in tu se odvija vsako sredo največji zebu market na Madagaskarju. Na cesti proti mestu se moraš ves čas ogibati ogromnim čredam zebujev, ki jih pastirji ženejo iz ali na sejem. Za Malgaše pomeni zebu pravo bogastvo. Mi vlagamo denar v banko, kupimo večji avto ali zgradimo vikend in hišo, Malgaši pa si bodo ob vsakem višku denarja omislili še enega zebuja. Je znak prestiža in bogastva; le kdo si ne bi želel cele črede zebujev! Vasica je znana tudi po proizvodnji antaimoro papirja, katerega znanje so zanesli na ta oddaljeni otok Arabci in arabščina je bila včasih tukaj prva pisana beseda.

Rezervat Anja

Madagaskar-Rezervat AnjaRezervat leži ob vznožju čudovitega narodnega parka Andringitra in ko pokukamo vanj, je kot bi vstopili v nek star svet. Mesto je sveto za Betsileo ljudstvo, saj so tu že od nekdaj pokopavali svoje kralje in kraljice. Domačini so se začeli zavedati lepote naravnega okolja in narasla je zavest, da če bodo ohranili okolje, bodo ohranili tudi živalski svet. In res, v parku živi družina najbolj simpatičnih kosmatih živalic na otoku: obročkasto-repčkastih lemurjev. Ure in ure bi jih lahko opazovali pri njihovih norčijah. Samička pri teh živalih je dominantna in ona izbira partnerja. Če ji partner ne ‘diši’, se usede na tla in ovije z repom. Imajo več vrst oglašanja, najbolj simpatično je mijavkanje, zato ga tudi imenujejo mačji lemur.

Nacionalni park Isalo

Madagaskar-NP IsaloTukaj je področje Bara ljudstva. So drugačni od drugih ljudstev, so bolj visoki, vitki, bolj črni, z več afriškimi potezami. So polnomadsko ljudstvo z več ženami. So bolj samotarji in njihove vasi niso ob cestah, temveč v notranjosti savane. Park je za to ljudstvo sveto področje, saj v njemu pokopavajo umrle. Vse pospremijo z obilico ruma in ko dvigujejo trupla visoko v skale, se kaj rado zgodi, da kmalu sledi še kakšen pogreb. Park je nekaj posebnega in eden najbolj nenavadnih na Madagaskarju. Rdeč peščenjak zaživi zlasti v večernem sončnem zahodu. Narava je tu izklesala nenavadne podobe in vsakdo si lahko predstavlja, kar mu domišljija ponudi. Masiv prepredajo manjši vodotoki, ki ponekod tvorijo prave male bazene s slapovi. In to je najlepše, kar nam Isalo ponuja po dolgi hoji. Kopanje v tekoči vodi, v rajski okolici, polni zelenja … še razglednice niso tako kičaste, kot ti prizori. Tukaj najdemo tudi več vrst nenavadnega rastja kot slonjo nogo, pandanus in perivinkel, zdravilo za levkemijo.

Toliara

Madagaskar-ToliaraJe mesto na jugozahodni obali, del katerega obkroža ogromen koralni greben. Življenje mesta je usmerjeno navznoter, v center mesta, kjer kraljujejo nekdanje kolonialne zgradbe. Najbolj znana v mestu je tržnica, kjer si lahko pogledamo vsakdanji ulov lokalnih ribičev. Ribe vseh barv, od modre, zelene, rdeče, rumene … da ne omenjamo oblik, bodic, plavuti, velikosti … In poleg dobimo raznorazno sadje, kateremu sploh ne vemo imena. Najbolj zanimiv sadež je baobab, rjava kosmata žogica, v kateri, ko jo odpreš, zagledaš belo sredico. Okus ima po stiroporu z limono in je zelo bogat s C vitaminom. Mesto je izhodišče za počitnice ob morju.

Anakao

Madagaskar-AnakaoVasica je znana po dolgih, belih peščenih plažah in turkiznem morju. V bližini je trnast gozd, enkraten v svetovnem smislu, saj nikjer ne obstaja česa podobnega. Na mivki rastejo že tisoče let razne vrste kaktusov, stekleničastih dreves in baobabi. Tu živi ljudstvo Vezo, postavni in mišičasti fantje, ki vsak dan hodijo na ribolov. Imajo bolj afriške korenine. Vasica je tudi izhodišče za izlet na otoček Nosy ve, ki ni naseljen. Lahko pa se odpravimo tudi na snorkljanje. Povsod se dobi odlično, sveže pripravljeno morsko hrano. Domačini nam obrok z užitkom pripravijo kar na plaži, zraven pa zapojejo, zaplešejo in zaigrajo na doma narejene inštrumente. Če prepričamo za ples še njihova dekleta, nas čaka najbolj divji in vroč večer na Madagaskarju.
 Breda