20. jan, 2016   Agencija Oskar, Centralna Azija, Kirgizija, Kitajska, Tadžikistan, Turkmenistan, Uzbekistan  

 

Osrednja Azija in Svilena cesta 2016

Napotki za dobro odločitev
Turkmenistan, Uzbekistan, Kirgizija, Tadžikistan
in Od Rumene reke do Biškeka

Uzbekistan - Mošeja v TaškentuOsrednja Azija je zahteven potovalni teren. To so odmaknjeni kraji puščav in visokih gorovij, “prazen” prostor med tremi civilizacijami, kjer še vedno vladajo samobitnost in plemenski življenjski način. Tu se lahko izkažeta tako popotnik kot ustvarjalec potovanj. Če razmišljate o teh krajih, je izjemno pomembno, kakšen potovalni film izberete. Pri nas dobite odlično uravnoteženo zgodbo (Oskar Plus) in bolj klasično turistično, pa vseeno doživeto potovanje (Agencija Oskar).

Razen v že bolj turističnem Uzbekistanu se mora popotnik deželam prilagoditi in jih sprejeti, kot so. V mnoge kraje turizem še ni vstopil in to je njihov velik čar. Potovanja velikokrat vstopijo v brezpotja in na makadamske ceste, velikokrat potujemo z džipi ali kombiji, nekajkrat prespimo v jurtah ali v šotorih, dnevi so lahko intenzivni; a nam ti, morda najbolj odmaknjeni kraji na tem planetu, vračajo z goro potovalnih doživetij in neprecenljivih izkušenj. Nekaj naših najmočnejših potovanj je usmerjenih prav sem.

SVILENA CESTA OSKAR PLUS (manjše skupine)

Svilena cesta I. 22 dni  (Turkmenistan, doživeti Uzbekistan z Aralom in Kirgizija) je tankočutno izdelano potovanje; ravno prav je doživetja in pustolovskih vzdušij, poskrbljeno pa je tudi za korektno udobje in počitek. Uzbekistan - Narava UzbekistanaPuščavskemu Turkmenistanu v Uzbekistanu sledi še vedno avanturistični Aral. V osrednjem delu se potovanje umiri v bolj ogledovalno doživljanje najlepših spomenikov islamske arhitekture. V zadnjem delu pa se spet spustimo v avanturizem visokih gora Kirgizije, v objem narave, jurt in svobodnih konj … Celo potovanje je zadetek v polno, lahko pa se odločite za del potovanja. Deli so naslednji:

–  Turkmenistan in doživeti Uzbekistan 15 dni – brez Kirgizije; v prvem delu je potovanje doživeto in avanturistično (Turkmenistan, Aral), potem bolj lagodno, umirjeno in ogledovalno.

Doživeti Uzbekistan in Kirgizija 20 dni – brez Turkmenistana. Precej bolj ugodno (2 dni manj in vsaj 500 EUR ceneje) od Svilene ceste. “Izguba” Turkmenistana se kompenzira skozi potovalno pestrost Uzbekistana in Kirgizije. Največja vrednost glede na ceno.

– Doživeti Uzbekistan z Aralom 13 dni – korektno samostojno in doživeto potovanje na ravni stopnje 3. V prvem delu je potovanje močnejše in bolj avanturistično, potem pa se predamo glavnim znamenitostim velikih mest Hive, Buhare in Samarkanda. A je skok na Ajdarkul in spanje v jurtah gotovo med močnejšimi doživetji. Na potovanju boste prenočevali v manjših družinskih hotelčkih/penzionih, ki so prijetni in lepo urejeni, v glavnem v prenovljenih zgodovinskih hišah v središčih mest, da boste tako deželo še lepše začutili.

Svilena cesta II. – Od Rumene reke do Biškeka 20 dni
(Kitajska, Kirgizija) gre po drugi polovici Svilene ceste, vendar v nasprotni smeri – iz Kitajske v osrednjo Azijo in preko Kirgizije do Biškeka. Čeprav je ta pot Evropejcem manj poznana in na njej namesto Samarkanda, Buhare ali Hive najdete Dunhuang, Turpan, Kučo, Hotan in Kašgar, pa je to neverjetno potovanje in vsled kitajske podlage še toliko bolj eksotično kot Svilena cesta I.

Centralna Azija-Kirgizija, ženica in kruhTo potovanje je izjemno osebno doživetje, vstop v civilizacijski vrtinec in v razumevanje tega dela sveta. Tudi tu je veliko puščave in oaz nekdanje svilene ceste, tu so neverjetni gorski prizori ob jezeru Karakul in v Kirgiziji, v potovanje smo prav tako umestili bolj avanturistično noto in jo uravnotežili s potovalnim udobjem, kjer je to potrebno. Vsega je v ravno pravšnji meri – nočitev v hotelih, jurtah in na vlakih … Svilena cesta II. je logično nadaljevanje Svilene ceste I. Vaša zgodba čaka na zaključek … Priporočamo!

TADŽIKISTAN – Na strehi sveta 19 dni  je izjemno potovanje za ljubitelje narave in odmaknjenih kotičkov sveta, saj vas po sloviti Pamirski cesti popelje na gorsko avanturo, kjer se srečate z ljudstvi in življenjem, o katerem krožijo legende.

Tadjikistan gorovje FanGre za raziskovanje odmaknjenih kotičkov najvišjih gorstev sveta in odmaknjenih ljudstev, veliko več je sprehodov in trekingov, deželi in potovanju se je treba polno prilagoditi. Manj pa je ogledov in kulturnozgodovinskih znamenitosti. Podobne zgodbe (seveda z drugimi poudarki) najdete pri potovanjih v Pakistan, Kašmir in Ladak, Od Katmanduja do Lhase, pa tudi V Iskanju Šambale, čeprav je zadnja temeljit presežek.

KLASIČNI UZBEKISTAN IN KIRGIZIJA 9/16 DNI (srednje skupine)

Klasični Uzbekistan 9 dni je umirjeno in turistično potovanje po najlepših mestih osrednje Azije: Hiva, Buhara in Samarkand. Spimo v hotelih 3 – 4*, eno noč pa smo vam nagajivo pripravili tudi v jurti (to bo višek vašega potovanja!). Vse je pripravljeno bolj klasično turistično; za ljubitelje naših klasičnih potovanj.

Kirgizija-jurteKlasični Uzbekistan in Kirgizija 16 dni – že kar škorpijonska kombinacija z močno amplitudo; prvi del je lagoden in turistično ogledovalen, drugi del pa vstopimo v odročno in avanturistično Kirgizijo, ki se ji moramo polno prilagoditi. Na enem potovanju sta združeni dve logiki – v prvem delu se dežela prilagaja sopotniku, v drugi pa se sopotnik želi prilagoditi deželi.

Zdaj gotovo veste, katero osrednje – azijsko potovanje je za vas. Pokličite nas in povprašajte, potem pa le pogumno izrazite vaš interes. Veseli vas bomo.

Oskar