06. feb, 2013   Agencija Oskar, Indija, Vodniki  

 

Kumbha Mela

Gre za največji verski shod na svetu, na katerem se zbere več deset milijonov ljudi. Točni začetki festivala niso znani. Znano je, da je potekal že v začetku sedmega stoletja, ko ga je v Allahabadu obiskal slavni kitajski budistični menih Xuan Zhang in o njem zapustil izčrpen zapis.
INDIA-RELIGION-HINDU-KUMBHZagotovo pa je festival še starejši – a nobeden natančno ne ve koliko.
Vse skupaj pa naj bi se začelo takrat, ko so se na zemlji spopadli hindujski bogovi in demoni. Oboji so se borili za lončeni vrč Kumbha, ki je vseboval nektar nesmrtnosti Amrit. Med samim bojem je bog Višnu uspel dobiti vrč v svoje roke, a je med bežanjem polil štiri kaplje, ki so padle na zemljo. In od takrat se v vsakem kraju, kjer so padle kaplje, praznuje Kumbha Mela.
Kumbha Mela poteka vsake tri leta v enem izmed štirih krajev Indije – Allahabad, Haridwar, Nasik in Ujjain. Najbolj svet izmed vseh je Allahabad, kjer se na vsakih 12 let zgodi Maha – Velika Kumbha Mela. Na tem kraju se srečajo tri najbolj svete reke v hiduizmu – blatni Ganges, globoka Jamuna in mitološka podzemna reka, reka razsvetljenja, Saraswati.

Hindujci verjamejo, Kumbh Mela-003da ima to sotočje »Sangam« močne očiščevalne moči, zato naj bi se vsak hindujec v posebnem astrološkem času vsaj enkrat v življenju tu okopal. S tem naj bi se očistili vseh grehov in slabe karme in prekinili ciklus rojstev in smrti na zemlji. In prav to je cilj vsakega hindujca – da nima še enega življenja.
Ob sotočju vseh treh rek zraste pravo pravcato mesto. Postavijo ogromna šotorišča za milijone romarjev, začasne templje z neonsko osvetljavo in neštetimi kipci hindujskih božanstev. Festival privabi tudi množico sadujev, zlasti naga babe (goli saduji), ki si gola telesa natrejo s pepelom. Številni uprizarjajo stroge in surove tehnike, da pokažejo ljudem, kako malo jim lastno telo pomeni. Skupaj s preostalimi romarji vztrajajo ob sotočju noč in dan, da ne bi zamudili prilike, ko bodo deležni velikega odpuščanja. Ko pa nastopi pravi trenutek oz. mesec doseže največjo moč, bodo milijoni poskakali vKumbh Mela-001 reko, se potopili v »svete« valove in se tako oprali grehov preteklosti.
Veliko jih pride na ta dan … Že leta 1977 se jih je tu okopalo dobrih 13 milijonov, leta 2001 pa celo 60 milijonov. Gre za edini verski dogodek, ki združi na enem mestu ogromno versko in kulturno mešanico Indije: vse kaste, vse verske sekte … In zagotovo je na teh mestih prav posebna energija in moč.
Oskar, kdaj gremo?
Marijana Panić