O deželi

Koristne informacije

Islandija je dežela neopisljivo lepih naravnih lepot. Je dežela, katere lepota se dotakne vsakogar in vleče nazaj na ponovni obisk. Na Islandiji je vsak trenutek potovanja ujet v prelepo sliko okolice. Te slike še polepša dejstvo, da na Islandiji poleti sonce ne zaide in ko se sončeva krogla sredi noči dotika obzorja, ta mehka svetloba riše še lepše slike. Te slike so kot magnet, ki privabi naše oko, da le strmi in občuduje.

Islandija, potovanje v svet neopisljivo lepe narave

Islandija-Husavik pristaniščeIslandija je lep majhen otok z nekaj najbolj impresivnimi naravnimi čudesi Evrope. Potovanje na Islandijo je potovanje v svet bučečih slapov, prostranih pustinj, kjer ni meja, mogočnih ledenikov, tlečih ognjenikov, brizgajočih gejzirjev, pomirjujočih termalnih bazenov. To je otok, ki najprej očara, potem iz dneva v dan preseneča in na koncu težko izpusti.

Narava riše potovalno sceno na Islandiji in hkrati se pišejo zgodbe večjih mest, manjših vasi in posameznih prebivalcev. Polna jih je prestolnica Reykjavik, tistih o vikingih, ki šepetajo o preteklosti. Sedanjost Reykjavika je prav tako zanimiva in prevzemajoča, vedno živahna, polna dogajanja. Poleg tega je mesto tudi izhodišče za kar nekaj bližnjih znamenitosti, mogočen slap ...

Islandija je dežela neopisljivo lepih naravnih lepot. Je dežela, katere lepota se dotakne vsakogar in vleče nazaj na ponovni obisk. Na Islandiji je vsak trenutek potovanja ujet v prelepo sliko okolice. Te slike še polepša dejstvo, da na Islandiji poleti sonce ne zaide in ko se sončeva krogla sredi noči dotika obzorja, ta mehka svetloba riše še lepše slike. Te slike so kot magnet, ki privabi naše oko, da le strmi in občuduje.

Islandija, potovanje v svet neopisljivo lepe narave

Islandija-Husavik pristaniščeIslandija je lep majhen otok z nekaj najbolj impresivnimi naravnimi čudesi Evrope. Potovanje na Islandijo je potovanje v svet bučečih slapov, prostranih pustinj, kjer ni meja, mogočnih ledenikov, tlečih ognjenikov, brizgajočih gejzirjev, pomirjujočih termalnih bazenov. To je otok, ki najprej očara, potem iz dneva v dan preseneča in na koncu težko izpusti.

Narava riše potovalno sceno na Islandiji in hkrati se pišejo zgodbe večjih mest, manjših vasi in posameznih prebivalcev. Polna jih je prestolnica Reykjavik, tistih o vikingih, ki šepetajo o preteklosti. Sedanjost Reykjavika je prav tako zanimiva in prevzemajoča, vedno živahna, polna dogajanja. Poleg tega je mesto tudi izhodišče za kar nekaj bližnjih znamenitosti, mogočen slap Gulfoss, gejzir Strokkur, Modra laguna s termalno vodo…

Na severu otoka kraljuje prijetno mesto Akureyri, od katerega pot vodi še bolj severno, v Husavik, kjer v vodah Severnega morja domujejo kiti in jih z malo sreče lahko celo uzremo. Pravi biser severne Islandije je jezero Myvatn, katerega okolica je bila pravo igrišče za igro narave in je polna zanimivih naravnih pojavov. Islandija-JokulsarlonPot proti jugu vodi čez islandsko puščavo, skozi neskončne črede ovac.

Jug Islandije je bogat z lepotami. Veličasten ledenik Vatnajokull in vožnja mimo ledenih gora. Zanimive skalne formacije in temna obala v bližini mesteca Vik. Pokrajina pod vulkanom Eyjafjallajokull in sredi nje veličastni slap Skogafoss ter sprehod za kaskadami slapu Seljalandsfoss.

Potovanje po Islandiji ustvarja najlepše trenutke sredi mogočnega stvarstva in brezčasne spomine. To je skok iz ponorelega sveta v neskončnost naravnih lepot.

Zakaj na Islandijo?

 • Gejzirji – najbolj znan gejzir Strokkur razveseli z izbruhom vode vsakih 5 – 10 minut
 • Modra Laguna – razvajanje v objemu tople termalne vode, ki privre naravnost iz nedrij zemlje
 • Ledeniška laguna – sprehod in izlet z ladjico med plavajočimi ledenimi gorami do samega roba največjega evropskega ledenika Vatnajökull
 • Jezero Mývatn – prekrasni razgledi na polja vulkanov, labirintov lave, brbotajočega blata ter vroča mlečno turkizna jezera
 • Slapovi – hrumeči slapovi, med katerimi je najveličastnejši slap Godafoss, znan tudi kot »slap bogov«
 • Húsavík – prijetno ribiško mestece, kjer je možno srečanje z največjim sesalcem na svetu
 • Vík – dolge črne peščene plaže in fascinantne visoke bazaltne stene
 • Sage – neskončne zgodbe o Vikingih, ki šepetajo o preteklosti 

Zakaj na Islandijo z Agencijo Oskar?

 • Islandija-slap Godafossnovi prenovljeni poletni programi – izberite ga po svojem okusu!
 • vsebinsko celovita potovanja
 • odlični vodniki, ki vas skozi besede in izkušnje vpeljejo v deželo
 • veliko sprehodov, saj je narava največja znamenitost tega otoka
 • skrbno izbrane namestitve v penzionih ali hostlih
 • majhna presenečenja, ki jih v programu ne najdete
 • atraktivna cena ob zgodnji prijavi!

 

Kako z Oskarjem na Islandijo v letu 2017?

Islandska saga 12-16 dni

Islandija-4-dnevni-treking-LuagavegurJe krožno potovanje po glavnih znamenitostih Islandije. Okrog Islandije namreč pelje asfaltna cesta in vse glavne znamenitosti so ob njej. Namenjeno potovalnim sladokuscem in ljubiteljem narave, ki uživate v odmaknjenosti skritih krajev. V letu 2017 bomo izpeljali 4 potovanja, ki so v osnovnem krogu enaka, vsako pa ima določeno posebnost, tako da vsakdo najde nekaj zase.

Potovanje je zasnovano aktivno in dinamično, vključujejo daljši “delovni” dan, v katerem je veliko ogledov ter več sprehodov. Namestitve so v večposteljnih sobah v penzionih ali hostlih. Vse namestitve imajo priročno kuhinjo, saj skupina na potovanju pripravlja hrano skupaj. Deželo bomo raziskovali z najetimi avtomobili.

Na vseh potovanjih Islandska saga:

 • se prepustimo razvajanju tople termalne vode v Modri laguni,
 • spoznamo najsevernejšo prestolnico Reykjavik,
 • si ogledamo polotok Snaefellsnes, ki je Islandija v malem,
 • se ustavimo v mestecu Glambauer, katerega posebnost so tradicionalne islandske kmetije,
 • si ogledamo drugo največje mesto na otoku – Akureyri,
 • spoznamo veličasten slap Godafoss, znan tudi kot »slap bogov«
 • obiščemo domovanje kitov – pisano mesto Husavík,
 • obisk slapu Dettifoss, ki velja za največjega v Evropi.
 • jezero Mývatn, kjer so bogovi v svoji igri zemeljskih sil že skoraj malo pretiravali,
 • doživimo spektakularne razglede v vzhodnih fjordih
 • se z ladjico zapeljemo po ledeniški laguni med plavajočimi ledenimi gorami,
 • v južni Islandiji občudujemo črno plažo z fascinantnimi bazaltnimi stenami
 • se sprehodimo pod hrumečim slapom Seljalandsfoss,
 • raziščemo Zlati krog – gejzir Strokkur, po katerem so dobili ime vsi ostali gejzirji, mogočni slap Gulfoss, in Unsecov narodni park Thingvellir.
 • Vsako potovanje pa ima tudi svojo posebnost, ki jo opisujemo spodaj.

Islandija-Modra lagunaOdhod 15. junij – Islandska saga -14 dni
Potovanje bo predvidoma vodil Oskar. Posebnost tega programa je možnost trekinga na eni najbolj priljubljenih pohodniških poti – Fimmvörðuháls. Pot poteka ob reki Skógí med številnimi slapovi, uzremo tudi ledenika Eyjafjallajökull in Mýrdalsjökull ter topla kraterja Magni and Móði. Zaključek poti je v čudoviti ledeniški dolini Þórsmörk. Po želji se na kraju samem odločite lahko tudi za izlet v Þórsmörk, kjer je tudi obilo narave, vendar manj hoje.

Odhod 13. julij – Islandska saga – 12 dni
Najugodnejše izmed vseh poletnih potovanj. Izpuščeni so Vestmanski otoki.

Islandija-jezero MyvatnOdhod 23. julij – Islandska saga – 16 dni
»Kraljevsko« potovanje. Najbolj intenzivno in aktivno potovanje, ki poleg klasične Islandske sage nadgradi z 4-dnevnim trekingom Luagavegur, ki je najbolj znan na Islandiji in velja za enega najlepših na svetu. Pot ponuja spektakularne razglede na okolico, saj tu doživite raznolikost narave, kot nikjer drugje. Potovanje zaradi trekinga zahteva dobro fizično pripravljenost.

Odhod 6. avgust – Islandska saga – 13 dni 
Potovanje, ki zaobjema vsa glavna doživetja Islandije, vključen je obisk Vestmanskih otokov – potovanje po atraktivni ceni.

Islandija s polarnim sijem 6 dni

Islandija polarni sij6-dnevno potovanje, ki nas popelje po zlatem Islandskem krogu (slap Gulfoss, gejzir Strokkur in narodni park Thingvellir), uživamo v objemu termalne vode v Modri laguni, spoznamo slapove in črno plažo z bazaltnimi stenami na južnem delu otoka ter z ladjico zapeljemo med plavajočimi ledenimi gorami po ledeniški laguni Jökulsárlón. Potovanje je razpisano je v terminih, ko je krajši dan, vpet med čarobno jutranjo in večerno zarjo, potovalni dnevi pa so namenjeni tudi “lovu” na polarni sij, kar je krona vsakega od teh potovanj.

 

Več

VIZE: Slovenci potrebujemo vsaj 6 mesecev veljaven potni list ali osebno izkaznico.

Islandija- LandmannalaugarZDRAVJE: Obveznih cepljenj ni. O zdravju se posvetujte na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana, Zaloška 29, 1000 Ljubljana, tel.: 386 (0) 1 586-39-00, fax.: 386 (0) 1 540-31 90, info@zdravinapot.si.

VREME: Islandija ima zelo nepredvidljivo vreme večino leta. Topel, sončen dan se lahko hitro sprevrže v mraz in dež. Na splošno so zime zelo hladne, poletja toplejša in prijetnejša. Padavine nikoli niso zelo predvidljive, a obstajajo območja in letni časi, ko jih je manj, sicer pa so enakomerno razporejene preko leta.

1. Zime (oktober – maj) na Islandiji niso tako hladne in neizprosne, kot bi pričakovali za takšno geografsko širino. Temperature se podnevi gibljejo med -10°C in + 10°C (na sončne dni ob začetku in koncu zime je lahko kakšna stopinja več), ponoči padejo lahko precej pod 0°C. Padavine v tem času so največkrat v obliki snega.

2. Poletja (april – september) so na Islandiji hladna, a kljub vsemu najbolj toplo obdobje v letu. Dnevne temperature se gibljejo med 10 in 18°C in na tople sončne dni se temperatura lahko vzpne tudi do 25°C. Padavine so občasne, a nepredvidljive. Poletje velja za najbolj idealen čas potovanja na Islandijo glede podnebnih razmer.

Več informacij na

VIZE: Slovenci potrebujemo vsaj 6 mesecev veljaven potni list ali osebno izkaznico.

Islandija- LandmannalaugarZDRAVJE: Obveznih cepljenj ni. O zdravju se posvetujte na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana, Zaloška 29, 1000 Ljubljana, tel.: 386 (0) 1 586-39-00, fax.: 386 (0) 1 540-31 90, info@zdravinapot.si.

VREME: Islandija ima zelo nepredvidljivo vreme večino leta. Topel, sončen dan se lahko hitro sprevrže v mraz in dež. Na splošno so zime zelo hladne, poletja toplejša in prijetnejša. Padavine nikoli niso zelo predvidljive, a obstajajo območja in letni časi, ko jih je manj, sicer pa so enakomerno razporejene preko leta.

1. Zime (oktober – maj) na Islandiji niso tako hladne in neizprosne, kot bi pričakovali za takšno geografsko širino. Temperature se podnevi gibljejo med -10°C in + 10°C (na sončne dni ob začetku in koncu zime je lahko kakšna stopinja več), ponoči padejo lahko precej pod 0°C. Padavine v tem času so največkrat v obliki snega.

2. Poletja (april – september) so na Islandiji hladna, a kljub vsemu najbolj toplo obdobje v letu. Dnevne temperature se gibljejo med 10 in 18°C in na tople sončne dni se temperatura lahko vzpne tudi do 25°C. Padavine so občasne, a nepredvidljive. Poletje velja za najbolj idealen čas potovanja na Islandijo glede podnebnih razmer.

Več informacij na www.wunderground.com .

Islandija-tradicionalna jedHRANA IN PIJAČA: Islandska kuhinja se vedno vrti okrog najpomembnejših sestavin, ki so jagnjetina, ribe, perutnina in mlečni izdelki. Poudarek je na teh jedeh in ne na prilogah. Jedi prihajajo na mizo v mnogih različicah, vedno pa se na krožniku znajdejo sezonske in regionalne jedi, kakor se je to dogajalo na Islandiji že skozi stoletja. Zelo pogosti in priljubljeni so tudi sušeni ali dimljeni mesni izdelki in različne ribje ali mesne juhe. V zadnjih desetletjih pa se na islandskih krožnikih tudi vedno bolj pojavljajo različne zelenjavne jedi. Mnogo je posebnosti in specialitet, kar nekaj tudi za tiste, ki jih zanimajo kulinarični izzivi. Za zaključek obroka so seveda na voljo tudi raznovrstne okusne slaščice.

Voda iz pipe je najboljša in jo tudi v vseh lokalih postrežejo brezplačno. Nacionalna pijača islandcev je kava. Ponovno jo napolnijo zastonj. To se ne sme preveč izkoriščati. Kot v skandinavskih državah, se tudi tu lahko kupijo alkoholne pijače le v državnih trgovinah npr. »Vinbudin«. V samopostrežnih trgovinah dobite »lahko pivo z manj kot 2,5% alkohola. Cena 1-1,5 EUR. Malo pivo v restavracijah stane ca. 5 EUR. Za vse ostale podatke vam bo na voljo vaš vodnik.

Islandija-Turf hiškeVARNOST: Islandija je ena najbolj varnih evropskih dežel. Velja običajna previdnost. Agencija Oskar ne odgovarja za izgubo predmetov.

OBLEKA: Ker je vreme zelo spremenljivo s seboj vzemite zelo toplo obleko (jesensko – zimska garderoba) – termo perilo, večplastna gorateks oblačila in toplo obutev, ki nudi zaščito proti dežju. Ne pozabite običajne kape in rokavic, ker lahko močno in mrzlo piha. Temperature hitro padejo na 5-10 st. Celzija. Tudi padavine so nepredvidljive, zato pride prav zaščita pred dežjem. Vzemite tudi kopalke in brisačo za kopanje. Za sončne dni je zelo pomembna tudi dobra zaščita pred soncem.

LOKALNA VALUTA: Islandska Krona; 1 Krona (= 100 aurarov)

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: Banke in bankomati so v vseh mestih in nekaterh manjših naseljih. Sicer pa so kreditne kartice zelo pogoste in raje vidijo da se plačuje z njimi kot z gotovino.Na splošno pa velja, da se na Islandiji skoraj povsod lahko plačuje s kreditno kartico, celo za skodelico kave – visa in mastercard sta najbolj razširjeni.

PLANIRANI STROŠKI: Za tekočo potrošnjo (hrana, pijača, manjši nakupi) se predvideva poraba od 50 do 60 EUR na dan. V gornji znesek niso vštete priporočljive napitnine in doplačila.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Klicna številka iz Islandije v Slovenijo je 00 386 + območna št. (brez 0) + klicana številka. Klicna številka iz Slovenije na Islandijo je 00 354 + območna št. (brez 0) + klicana številka.

Dežela je skoraj v celoti pokrita s signalom mobilne telefonije, operaterji pa imajo podpisane pogodbe z večjimi evropskimi in svetovnimi operaterji. Mobilni telefoni v državi delujejo v omrežju frekvenčnih pasov 900 MHz in 1800 MHz. Gostujete lahko v mobilnih omrežjih Iceland Telecom, Vodafone in Viking Wireless. Internet je na voljo v nekaterih hotelih.

ELEKTRIČNA NAPETOST: 230 V, uporabljajo enake vtičnice kot pri nas.

SPLOŠNI PODATKI O DEŽELI

Velikost: 103 000 km2

Prebivalstvo: cca. 313 183 (julij 2012)

Glavno mesto: Reykjavik

Jezik: islandski, angleški, nordijski jeziki

Vera: islandska luteranska cerkev 80,7%, rimo – katoliška 2,5%, svobodna cerkev Reykjavika 2,4%, svobodna cerkev Hafnarfjorour 1,6%, ostala verstva 3,6%, neopredeljeni 3%, ostali 6,2%;

Ureditev: zvezna republika, 8 regij, predsednik države: Olafur Ragnar Grimsson

Lokalni čas: GMT 0

Priporočamo: knjige, zemljevidi, vodiči …

Več

Odhodi

Februar 20

OdhodDeželaPovratekŠt. dniStilIme potovanjaRedna cenaAktualna cenaPredviden vodnikStatusOpomba
18. febIslandija22. feb53Islandija s polarnim sijem od 1098 €od 999 €KOŠNIK NEJC Prijavite sePrijava
22. febIslandija26. feb53Islandija s polarnim sijem od 1098 €od 999 €KOŠNIK NEJC Kmalu zagotovljenoPrijava

April 20

OdhodDeželaPovratekŠt. dniStilIme potovanjaRedna cenaAktualna cenaPredviden vodnikStatusOpomba
25. aprIslandija02. maj82V deželi ognja in ledu od 1690 €od 1599 €KOVAČIČ BLANKA Kmalu zagotovljenoPOSEBNA PONUDBAPrijava

Junij 20

OdhodDeželaPovratekŠt. dniStilIme potovanjaRedna cenaAktualna cenaPredviden vodnikStatusOpomba
20. junIslandija27. jun82V deželi ognja in ledu od 2088 €od 1899 €Prijavite sePOSEBNA PONUDBAPrijava
24. junIslandija04. jul11oskar plusIslandska saga od 1800 €od 1599 €Kmalu zagotovljenoodlična cena!Prijava

Julij 20

OdhodDeželaPovratekŠt. dniStilIme potovanjaRedna cenaAktualna cenaPredviden vodnikStatusOpomba
04. julIslandija14. jul11oskar plusIslandska saga od 1800 €od 1698 €Prijavite sezgodnje prijavePrijava
14. julIslandija25. jul12oskar plusIslandska saga od 1860 €od 1797 €Prijavite senajboljši potovalni čas!Prijava
18. julIslandija25. jul82V deželi ognja in ledu od 2088 €od 1998 €Prijavite sezgodnje prijavePrijava
25. julIslandija04. avg11oskar plusIslandska saga od 1800 €od 1740 €Prijavite senajboljši potovalni čas!Prijava

Avgust 20

OdhodDeželaPovratekŠt. dniStilIme potovanjaRedna cenaAktualna cenaPredviden vodnikStatusOpomba
04. avgIslandija15. avg12oskar plusIslandska saga od 1860 €od 1797 €Kmalu zagotovljenonajboljši potovalni čas!Prijava
08. avgIslandija15. avg82V deželi ognja in ledu od 2088 €od 2028 €Prijavite seodličen potovalni časPrijava
15. avgIslandija25. avg11oskar plusIslandska saga od 1800 €od 1740 €Kmalu zagotovljenonajboljši potovalni čas!Prijava
25. avgIslandija05. sep12oskar plusIslandska saga od 1860 €od 1698 €Kmalu zagotovljenoodlična cena!Prijava

Individualna potovanja

Če niste našli potovanja za vas med zgoraj naštetimi, potem smo za Vas pripravljeni ustvariti potovanje po Vaših željah.

Želite brezplačno Oskarjevo razvajanje?

Vpišite vaš elektronski naslov in si zagotovite Oskarjeve bralne poslastice! Svež katalog in zanimiv priročnik vas najprej popeljeta do vizije vašega sanjskega potovanja, o najboljših terminih, cenah in zadnjih Oskarjevih podvigih pa boste kasneje obveščeni z e-časopisom, ki vas bo subtilno razvajal vsak drugi teden. Ko je vizija jasna, ostane le še užitek na poti. :)