Črna Gora-Kotor

ČRNA GORA

Črna Gora-Dežela kontrastov

Črna Gora, čudovite plaže, obmorski užitki, gostoljubni domačini, odlična kulinarika, zgodovinske utrdbe. Črna Gora privablja popotnike iz celega sveta.

Potovanje Črna Gora-Dežela kontrastov
Potovanja so v pripravi. Vabimo vas, da si ogledate ponudbo na sorodnih destinacijah.

V kolikor želite nam vaš interes sporočite na: info@agencija-oskar.si. Takoj, ko bodo potovanja objavljena vas obvestimo.

Črna Gora

O deželi

ČRNA GORA - slikoviti vrhovi Durmitorja in zapeljivi zalivi Jadrana.

Leži ob Jadranskem morju in se spogleduje s slikovitimi plažami, globokimi kanjoni, fantastičnimi belimi vrhovi in ponosno zgodovino.

Črna gora je mlada država. (Zadnjič) se je osamosvojila 3. junija 2006. Njena zgodovina pa sega daleč nazaj. Že leta 1042 je bila samostojna pod imenom Duklja. Seveda pa je kasneje preživela velike spremembe na Balkanu, dolgo se je upirala turški oblasti, vendar je kasneje le padla pod njeno oblast. V prvi polovici 19. stoletja je Črni gori dal pečat pesnik in vladika Petar Petrovič Njegoš. Na Berlinskem kongresu l. 1878 so jo priznali kot samostojno. Po 1. svetovni vojni pa se je tedanja Črnogorska kraljevina združila s Srbijo in ostalimi deželami v državo SHS in kasneje Kraljevino Jugoslavijo.

Črna gora - Sv. ŠtefanDanes ima Črna gora, ki je ena najmlajših držav na svetu, okoli 620.000 prebivalcev. Narodnostno je zelo mešana, 45 % je Črnogorcev, 29 % Srbov, poleg pa živijo še Albanci, Bošnjaki, Romi in številni drugi. Glavno mesto je Podgorica z dobrimi 156.000 prebivalci (v času SFRJ se je to mesto Titograd).

Večina Črnogorcev pripada krščanski pravoslavni ortodoksni cerkvi, slabih 20 % pa muslimanski veri. Manjša skupina prebivalcev je katoliške vere.

Črna gora ima izjemno zanimivo in razgibano obalo – tu je Kotorski zaliv, otok Sveti Štefan, Ulcinj s "Slovensko plažo", izliv reke Bojane … Najvišja točka Črne gore je Zla Kolata v pogorju Prokletije (2.534 m), največje jezero je Skadarsko, ki leži na meji z Albanijo. Najgloblji in najbolj slikovit kanjon je kanjon reke Tare. Na seznamu UNESCOVE naravne in kulturne dediščine so narodni park Durmitor, kanjon reke Tare in stari Kotor v Kotorskem zalivu …

Zakaj z nami v Črno goro?

  • Obiskali bomo slavna letovišča – Budva, Sveti Štefan, Ulcinj, Ada Bojana, Kotorski zaliv, kjer se zbira svetovna elita
  • Lovčen – slikovita gora nad Kotorskim zalivom, ki si jo je za svoje zadnje bivališče izbral pesnik in vladika Petar Petrovič Njegoš
  • Cetinje – Narodni muzej Črne gore, ki domuje v nekdanji palači kralja Nikola I., daleč nazaj prestolnica Črne gore
  • Podgorica – tu so najpomembnejše državne zgradbe, mesto je sodobno in privlačno
  • Raftali bomo na reki Tari in uživali v divjini kanjona in ob lepoti kristalno čiste vode
  • Šli bomo na potep po Durmitorju ali Prokletijah, kjer so hribi tako lepi in veličastni, da še nam, ki smo navajeni gora, zaigra srce!
  • V zalivu Boke Kotorske leži majhen otoček s cerkvico – Gospa od Škrpjela – tam nas bo zajel mir in prijetno počutje
  • Obiskali bomo skrivnostno Skadarsko jezero

 

Portal agencija-oskar.si uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta. Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen. V primeru, da boste nadaljevali z uporabo naše spletne strani, bomo to razumeli kot privolitev. Vašo odločitev lahko vedno spremenite tukaj.
Se strinjam
Ne strinjam se
Želim izvedeti več