O deželi

Z našo sosedo Hrvaško smo bili Slovenci dolga stoletja povezani. Zdaj smo že več kot 20 let sosedje, še vedno pa radi zahajamo na hrvaško morje in se tam počutimo kot doma.

Zaradi velike pokrajinske različnosti ponuja dežela (56.542 km2 in 4,3 milijona prebivalcev) veliko možnosti. Panonska Hrvaška je umirjena, kmetijsko pomembna, ob Savi in Dravi so zanimive mrtvice in zaščiten poplavni gozd. Obiščemo glavno mesto Zagreb in protiturški trdnjavi Karlovac in Varaždin. Za nameček pa še Krapino in novi muzej o kamenodobnem Krapinskem človeku.

Ljubiteljem gora bomo predstavili skrivnostni Gorski Kotar, razgledno Učko in fantastičen greben Velebita, kjer bomo hodili v neokrnjeni naravi in uživali razglede.

Nizali bomo hrvaške otoke, nabirali zelišča (lovor, brinje, sivko, rožmarin), iskali lepe plaže, raziskovali samostane in cerkvice ter uživali ob dobri hrani. V Istri nas bo zanimala trojezična notranjost, kjer se stikajo hrvaški, italijanski in slovenski narod, obiskali bomo najmanjši mesti na svetu – Hum in Roč, ter vedno privlačno Pulo z odlično ohranjenimi rimskimi spomeniki.

Zgodovina Hrvaške je pestra in pomembna. Nastala je sredi 7. stoletja in postala vojvodina sredi 9. stoletja. Stoletje kasneje je bila povzdignjena v kraljestvo, več stoletij bila v uniji z Ogrsko, kasneje v okviru Habsburške monarhije. Leta 1918 pa je bila ena od ustanoviteljic kasnejše Kraljevine Jugoslavije. Neodvisna država je nastala 25. junija 1991.

Zakaj na Hrvaško ?

  •  ker je v Zagrebu zelo lepo urejeno mestno jedro, privlačen živalski vrt in se po ulicah lahko peljemo s tramvajem
  •  ker nas hrvaška obala vedno znova neustavljivo privlači
  •  ker nam številni otoki ponujajo izhod iz norenja vsakodnevnega sveta (mi jih bomo prekolesarili)
  •  ker ima Dalmacija svoj čar z otožnim dalmatinskim melosom, vonjem po začimbah, ribah in olivnem olju ter s sladkim vincem
  •  ker je dežela blizu ter nam je ljuba in domača
  •  Split, Zadar, Dubrovnik, Pula – slovita rimska mesta
  •  osupljivi nacionalni parki – Paklenica, Plitvička jezera, Slapovi Krke, Učka
  •  gradovi v nekdanji Vojni krajini, ki je zelo trpela v času turških obleganj
  •  presenetljivo Lonjsko polje ob reki Savi, kjer se nam odprejo povsem nova obzorja

Odhodi

Na tej državi trenutno ni načrtovanih odhodov. Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na: info@agencija-oskar.si.

Individualna potovanja

Če niste našli potovanja za vas med zgoraj naštetimi, potem smo za Vas pripravljeni ustvariti potovanje po Vaših željah.

Želite brezplačno Oskarjevo razvajanje?

Vpišite vaš elektronski naslov in si zagotovite Oskarjeve bralne poslastice! Svež katalog in zanimiv priročnik vas najprej popeljeta do vizije vašega sanjskega potovanja, o najboljših terminih, cenah in zadnjih Oskarjevih podvigih pa boste kasneje obveščeni z e-časopisom, ki vas bo subtilno razvajal vsak drugi teden. Ko je vizija jasna, ostane le še užitek na poti. :)