27. feb, 2014   Agencija Oskar, Oskar piše, Vzhodna Turčija  

 

Vzhodna Turčija – vrhunski poletni potovalni teren!

»V tej deželi je vse!« je vzkliknil presenečeni potnik: «Od Mongolije do Tibeta in osrednje Azije, pa nekaj Škotske, Švice in kaj vem kaj še vse!!« In res. Vzhodna Turčija je kot sramežljiva lepotica: nekoliko odmaknjena, a zato toliko bolj čutna in veličastna – tako presenetljivo drugačna … Tako dostopna je videti, a se moramo zanjo potruditi, jo osvojiti in doživeti … da je tankočutni sopotnik potem nikoli več ne pozabi!
Vzhodna Turčija je odličen potovalni teren za »nekaj več«. Za vse, ki ste do sedaj pretežno potovali na turističnih potovanjih, pa si želite enkrat vstopiti v svet potovalnih moči. Po eni strani so potovanja odlično organizirana, dežela je varna in potovalno prijetna, po drugi strani pa je dežela vendarle povsem drugačna in predstavlja enega vrhunskih terenov svetovnih popotnikov! Vsebinska pestrost in relativna nepoznanost sta dve dodatni prednosti, ki vodita k nepozabnosti doživetij! vzhodna turcija erzurum 300x199 - Vzhodna Turčija – vrhunski poletni potovalni teren!Odlična potovanja za družine, tudi z manjšimi otroci. Civilizacijski odklop.
Le kaj je v njej tako čutnega in čarobnega? Vzhodna Turčija je dežela, kjer se je nekoč ustavil čas. Ni velikih mest in vrveža moderne civilizacije, ni turističnih množic in direndaja. Vse teče počasi in svojem ritmu ter nas preprosto vsrka v nek drug, osrednjeazijski svet. V izgubljenih mestecih in vaseh začutimo pristno človečnost in spontanost življenja. Na višinah doživimo še skoraj plemenska vzdušja in nomade, ki poletja še vedno preživijo na višinskih pašnikih, kot so to počeli od nekdaj … Raziskujemo črnomorske vasice – povsem drugačne od osrednjeazijskih kurdskih bivališč, od vasic v pogorju Kačkar … In čeprav v teh krajih ni lahko živeti, nas na poti spremlja le človeška toplina, nasmeh, prijaznost, in iskrice v očeh!
Ali ste vedeli … da je vzhodna Turčija ena od možnih lokacij za svetopisemski RAJ? Iz raja naj bi namreč tekle 4 velike reke – Evfrat, Tigris, Aras,  četrto pa Turcija Vasica pod Araratom 300x225 - Vzhodna Turčija – vrhunski poletni potovalni teren!še iščejo. Sopotniki se strinjamo – dežela je rajska, in če je bil tukaj res raj, je imel »veliki šef« odličen smisel za lepoto in feeling! Tudi Noe je izbral pravi kraj!
Najbolj veličastna pa je gotovo narava! Vsak dan vstopimo v drug svet! Med riževimi polji in sončničnimi nasadi pridemo do škotske pokrajine, ki ji sledi barviti Tibet, pa spet črnomorsko zelenje in subtropski svet čajnih nasadov … da smo v naslednjem trenutku že visoko v goličavah osrednjeazijskih step, strmih in presunljivih grapah in soteskah gorovja Kačkar ob divji reki Čoruh … tu je še veličastni očak Ararat ter neverjeten kontrast modrine jezera Van …
Bogate možnosti krajših in daljših sprehodov po raznoliki naravi, kopanja v rekah in jezerih, pa tudi skok v Črno morje si lahko privoščimo! Dežela kar vabi k aktivnosti – tu je še doživeti rafting za vsakega, izlet z ladjico po Vanskem »morju«.
Dežela »v vratih narodov« pa je tudi bogato vzhodna turcija palaca izak pasha 300x202 - Vzhodna Turčija – vrhunski poletni potovalni teren!območje sicer redkeje posejanih, a toliko bolj veličastnih znamenitosti – kot naročena za raziskovanje in spoznavanje odmaknjenih kultur. Le manj poznani, a nič manj presunljivi so ostanki turške, grške, armenske, gruzijske, iranske, urartske in kdo ve katere še civilizacije … Od nekdaj pa do trenutka, ko se je tu ustavil čas … Saj je Ararat razpotje civilizacij – ali mar niso Noetovi sinovi začetniki treh velikih civilizacij? Ja, tukaj se je marsikaj začelo!
Skratka, vrhunski potovalni teren za potovalne sladokusce in vse, ki želijo »nekaj več«!
Vzhodni Turčiji gotovo vsi skupaj posvečamo premalo pozornosti. Starejši člani ste jo v naših zgodnjih letih dodobra doživeli, saj je bil prav ta potovalni teren eden naših najmočnejših. Vzhodna Turčija je blizu, cenovno zmerna in hitro dostopna. Po drugi strani pa omogoča vrhunska doživetja! Če bi merili učinek glede na vložek, je to gotovo eden najbolj učinkovitih potovalnih terenov.