17. nov, 2021   Agencija Oskar, Oskar piše, Vodniška šola  

 

Vi, potovanje in vodnik – prvič

Piše: vodnik Oskar Savarin

Predstavljajte si trenutek na vašem potovanju. Katerikoli, vam pri srcu. Začutite – ste v neznani situaciji, ki je niste mogli predvideti. Ste na poti v neznano prihodnost. Ne nadzorujete položaja. Grozno in srhljivo? Kje pa! Sproščeni ste, veseli in radostni. To ste si vendar želeli! Saj zaupate vodniku, ki vas pelje iz trenutka v trenutek zgodbe vašega potovanja.

To je eden od največjih potencialov in radosti skupinskih potovanj – odpreti se, prepustiti se in v stanju čudenja in navdušenja sprejemati vse, kar se nam na poti dogaja. Obkroženi z drugačnostjo (in neznanostjo) gostujoče dežele in sopotnikov v povsem zaupljivem odnosu do sedanjosti in prihodnosti. Dejansko občutimo HEROJSTVO, ker to zmoremo. Zgodi se KAIROS, ko se dvignemo nad predsodke in strahove in začutimo svojega DUHA. Trenutki, vredni enega življenja. Stanje duha, ki kljubuje vsem razpletom. Zakaj ne tudi doma?

Kako se nam na potovanju to lahko zgodi? Prvi pogoj je PREBUJEN VODNIK, ki ga sprejemamo in mu zaupamo, da lahko sebe in našo prihodnost položimo v njegove roke. Brez tega ni zanosa, ki sem ga opisal zgoraj. Med vami in vodnikom se splete zaupljiv odnos in sodelovanje, ki omogoča neprimerljivo subtilnejšo izkušnjo, kot le tisto, kar ste plačali.

A kako vodnik ustvari tako močno zaupanje? Najprej nas prepriča s strokovnostjo in kompetentnostjo, ki je temelj za sodelovanje. Koristno in podporno je, če vodnik obvlada skupinsko dinamiko in gibanje skupine v prostoru, vsebine dežele in zna razumljivo govoriti zanimive stvari. Tako, da nas pritegne k poslušanju. In obvlada še kopico drugih umetelnosti, ki jih potrebuje za svoje delo.

Še bolj ključen je vodnikov ODNOS, do nas in vsakega med nami, do dežele in lokalnih sodelavcev, domačinov in potovanja samega. Se v njegovem vodenju počutim sprejet/a TAK/A KOT SEM? Ali moram igrati neko vlogo, da mu bom všeč? Je vsakdo v skupini in v deželi pri vodniku sprejet TAK KOT JE? To so osebna vprašanja vsakega sopotnika. Vodnik pa na njih odgovarja s svojo ŠIRINO. Če je v njej dovolj prostora zame in vsakega med nas, potem je VSE V REDU. Lahko mu že bolj zaupam.

Najbolj ključno pa je vodnikovo STANJE DUHA. Če ga začutimo mirnega in sproščenega ter navdušenega nad vsakim potovalnim trenutkom in njegovimi izzivi TAKŠNIMI KOT SO, le takrat se mu lahko povsem prepustimo in potovanje zaživimo z njim. Miren in sproščen v globini, a spontan in odziven na vsakokratne igre spletov okoliščin potovalne nagajivosti na površini življenja. To je vodnikova GLOBINA, ki ustvarja sproščenost in zaupanje sopotnika in mu pomaga doseči potovalni zanos.

Vodnikova ŠIRINA in GLOBINA ustvarjata njegov notranji PROSTOR. Če je ta prostor dovolj VELIK za vsakega med nami, se vsi znajdemo v skupnem prostoru. Če je ta prostor še veliko VEČJI, nas spodbuja k preseganju nas takšnih kot smo. Če je ta prostor dovolj MIREN, nas spodbuja k poglabljanju vase in sprejemanju sebe kot smo. Če je ta prostor dovolj ŽIV, nas spodbuja k sprejemanju trenutka takega kot je. To je vstop v potovalne globine (ali višine😊), ko izkušnja postane neprecenljivo doživetje. Eno izmed vrhunskih priložnosti in poslanstev potovanj. A zgolj ena izmed možnosti.

Zato je v Vodniški šoli Agencije Oskar glavni poudarek na VODNIKU in njegovem notranjem prostoru. Začnemo na prvih treh nivojih – fizičnem, čustvenem in mentalnem ter ustvarimo temelj razumevanja. Potem ozavestimo duševni in duhovni nivo. Ko pridemo na vrh, se z vrha (duha) začnemo spuščati nazaj proti površinski (fizični) obliki. Pri tem naletimo na smetke, ki našemu soncu skoznje ne pustijo sijati. Le te osvetlimo in očistimo, in  poslej je življenje svetlejše – za vodnika in sopotnike, ki z njim potujejo.

Vse to drži in deluje. To je eno glavnih razvojnih vodil Agencije Oskar, zaradi katerega z nami radi potujete. Če ste prišli do tu, je dokaz da šola odlično deluje v praksi, v vas samih.

Vas zanima več? Pridružite se mi na predstavitvi, ali zberite pogum in se udeležite šole same. V vsakem izmed nas leži maršalska palica. Le pot do nje je vsakemu drugačna. Moje poslanstvo je le, da vam na poti pomagam. Tudi če ne boste nikoli vodili. 😊

Ostanite še naprej svetli in sijte,

Oskar

PS. Razmislite, kako gornje misli delujejo doma? Pri domačih vodjah in avtoritetah. Koliko zanosa doživljate ob njihovem vodenju?