24. nov, 2021   "K"Oskar, Agencija Oskar, Nekategorizirano  

 

VI, POTOVANJE IN VODNIK – DRUGIČ

VI, POTOVANJE IN VODNIK – prvič

Piše: vodnik Oskar Savarin
Prebujeni vodnik je REŽISER potovalnega filma. Skozenj teče mogočni Ganges brezštevilnih studenčkov vključenih zgodb od izvira in še naprej, v neprecenljivo bogastvo potovalnega doživetja vsakega od njih – sopotnikov, sodelavcev in gostujoče dežele.

Tudi ti si lahko del vodniske zgodbe 1024x803 - VI, POTOVANJE IN VODNIK - DRUGIČ

V prejšnjem članku sem pisal o enem izmed največjih potencialov in radosti skupinskih potovanj – ko se sopotniki odprete in prepustite ter v stanju čudenja in navdušenja sprejemate vse, kar se nam na poti dogaja. To je potovalni ZANOS, ki si ga želimo na potovanju doživeti. To nam uspeva, bolj ko ozavestimo za kaj gre, bolj ko smo se sposobni odpreti – in bolj ko imamo PREBUJENEGA vodnika. Pa pojdimo po vrsti, do skupne zmage.

Prebujeni Vodnik pa, oh ta superman, zdaj stoji pred vami. Njegovo poslanstvo je izpeljati program potovanja (scenarij), po katerem skupino sopotnikov (glavne igralce) popelje po gostujoči deželi (sceni) z namenom, da ustvari izjemno (enkratno) ZGODBO (film). Igralci ste vedno najboljši, taki kot ste. Scena je vedno najboljša, taka kot je. Scenarij je vedno najboljši, ker drugega ni. Zdaj smo tukaj mi, ki iz tega ustvarjamo radost ali bolečino. 😊

V vodniku se zlivajo ZGODBE vsakega izmed sopotnikov kot živahna množica samostojnih studenčkov, kateri vsak samosvoje žubori iz svojega izvira tam nekje od rojstva in še od prej. Na začetku potovanja se zlijejo v reko soustvarjanja skupne ZGODBE.

vodniski dreamteam v Turciji 1024x970 - VI, POTOVANJE IN VODNIK - DRUGIČ

V vodniku se zlivajo tudi ZGODBE vseh sodelavcev. Vidnih – kot so lokalni vodnik in voznik, receptorji in natakarji ter vsi sodelujoči v izvedbi potovanja. In tudi nevidnih – kot so snovalci potovanja (scenaristi) in drugi sodelavci doma in v gostujoči deželi, udeleženci v uresničenju vaših sanj – potovanju. Njihove zgodbe so posredniki med dvema različnostima, sopotnika na eni strani in gostujoče dežele na drugi. Skozi Prebujenega vodnika soustvarjajo našo potovalno zgodbo. 

V Prebujenem Vodniku se združuje tudi ZGODBA gostujoče dežele, po kateri nam je podarjeno potovati. V zgodbi dežele je vključenih brezštevilno podzgodb in v vsakem trenutku spreminjajoče se scene vanjo vstopajo nove in nove in bogatijo naše doživetje, dušo in duha.  Vodnik izlušči zdaj en in zdaj drug odtenek, ga ozavesti in vključi v našo skupno zgodbo, v vsakega od nas.

Vodniski dreamteam v Washingtonu - VI, POTOVANJE IN VODNIK - DRUGIČ

Prebujeni Vodnik je stičišče vseh zgodb. Vse te zgodbe sobivajo v njegovem NOTRANJEM PROSTORU, ki smo ga razložili v prejšnjem članku. Bolj ko je vodnik PRETOČEN, močneje se prepletajoče zgodbe v njem vključujejo v novo celoto. Več je prostora in svobode, spontanosti in aktivnega preseganja obstoječih zgodb v nove celote, več zaobjemanja, preseganja samega sebe, več je potovalnega ZANOSA.  

Prebujeni vodnik je REŽISER potovalnega filma. Skozenj teče mogočni Ganges brezštevilnih studenčkov vključenih zgodb od izvira in še naprej, v neprecenljivo bogastvo potovalnega doživetja vsake od njih – sopotnikov, sodelavcev in gostujoče dežele. To je skupno veselje, presegajoča izkušnja.

V Vodniški šoli Agencije Oskar ozaveščamo tovrstno razumevanje skupinskih potovanj in vloge vodnika v njem. Poleg usvajanja strokovnih in profesionalnih veščin je glavni poudarek na LIKU VODNIKA in njegovem notranjem prostoru. Če ste prišli do tu, je to dokaz da šola odlično deluje v praksi, v vas samih.

Vodniski dreamteam v Iranu 1024x499 - VI, POTOVANJE IN VODNIK - DRUGIČ

Vse to pa deluje tudi DOMA. Zdaj lahko članek preberete še enkrat in besedo VODNIK zamenjate z JAZ, besedno zvezo V VODNIKU pa zamenjajte z V MENI. Morda začutite svoj notranji prostor in pretakanje množice zgodb, zlitih v VAS, ki ustvarjajo VAŠO ZGODBO, ki je vedno najboljša, kot je, ker druge ni. 😊

Zato smo Vodniško šolo Agencije Oskar brezplačno odprli VSEM, ki ljubite potovanja in bi radi ozavestili notranji prostor, zgodbe v vas in njih splet tudi v domačem okolju. Gotovo pa bodo vaša potovanja poslej zasijala v novi luči. Seveda, tudi vsem, ki bi radi vodili za Agencijo Oskar in postali Prebujeni vodniki – režiserji sopotnikom za izjemne zgodbe in uresničevali svoje poslanstvo.

Več o tem – preberite naslednjič.

Ostanite še naprej svetli in sijte,
Oskar

P.S. Nagradno vprašanje – Zamislite si: prebujeni Vodnik iz zgornjega članka ste VI. Ste režiser vašega življenja. Kdo pa je AVTOR?

Pravilen odgovor vas poleg spoznanja pripelje tudi do popusta za naslednje potovanje Agencije Oskar.