16. mar, 2016   Agencija Oskar, Oskar piše, Vodniška šola  

 

Vetrovno srečanje vodnikov Agencije Oskar

Kakšna je lahko skupina ki jo vodi Bivol, ji kuha Mrož in ji streže Mravlja? V njej pa se nahajajo eksote kot so Jazbec in Lama, Kokoš in Slon, Lev in Pav, Jelen in Jež, Orel in Vrana, Sinica in Polž. Zanimiva in na vso moč raznolika skupina, kot smo vodniki Agencije Oskar, kot je vsaka izmed skupin naših sopotnikov …

Vodniška šola 2016Vodniki smo bili tokrat v vlogi potnikov. Na lastni koži smo preizkušali kako se počutimo pri vodenju vsakega izmed nas. Krasila nas je iskrenost, ob kateri se je vsakdo zamislil nad svojim delovanjem; zdaj Lev ne rjove več tako naglas in Jež ne pika več tako nagajivo; in Slon bolj pazi kje hodi in tudi Bivol z rogovi ne suva več kar tjavendan.

Ozavestili smo naša dejanja – kako jih doživljamo mi in kako jih doživljajo drugi. Spoznali smo, kako naše aktivnosti vplivajo na skupinsko dinamiko; jo z lastnim egom razbijamo v stanje, v katerem skupina moti posameznika? Ali jo z ozaveščenim delovanjem dvigamo v “prebojno stanje”, v katerem skupina nadgrajuje posameznika? To zadnje je vizija, s katero zgolj potovanje spreminjamo v neprecenljivo doživetje.

Na lastni koži smo spoznali razliko med NAMENOM in URESNIČENJEM tega namena. Vsak namen je čist, saj v vsakem med nami sije sonce. Tudi na potovanje vsakdo prihaja z nedvomno najbolj čistim namenom. Vsakdo pa na potovanje vzame tudi sebe, kakršen je, s  svojo miselno, čustveno in telesno danostjo v trenutku pred potjo. Uresničenje pa je vražji ples sončnih in oblačnih žarkov, v katerem se lahko tudi najlepši namen (sonce) tudi velikih mojstrov (starih vodniških asov z Bivolom na čelu) v praksi izvede na skupek razpršenih žarkov oblačne sivine.

Vodniška šola 2016Kaj bi si torej želeli? Ja, čim več Sonca!
Želimo torej počistiti oblake na lastnem nebu, saj za sopotnika ni lepšega doživetja kot vodnik, skozi katerega sije sonce. In potem tudi za vodnika ni večjega užitka kot to, da uživa potovanje v družbi sopotnikov, ki imajo vodnika, iz katerega sije sonce. Komur se je to že kdaj zgodilo, ta ve o čem govorim. A to je le najboljša izmed mnogih možnosti; vizija, za katero se užitek dogaja že na poti k njej.

Vso “teorijo” smo na srečanju doživljali v praksi. Doživeli smo vodenje dveh “sonc”. Prvi nas je preko bobnanja v treh urah iz povsem razglašenih posameznikov oblikoval v ubran orkester, v katerem smo bobnali vsak nekaj svojega in z največjim veseljem. Potem smo se vodniki v nekaj urah prelevili v igralce in pod izkušeno taktirko uprizorili Povodnega moža. Presežno, tudi za Prešerna.

Na lastni koži smo spoznali, kako dobro smo se počutili v “prebojno naravnani” skupini. V njej smo počeli stvari, ki se jih sami nikoli ne bi lotili. Vsak med nami se je presegal preko meja svojih danosti. V skupini smo lahko delili doživetje in spoznanja, kot jih sami nikoli ne bi mogli. Ko smo se vrnili domov, smo se počutili osamljene, kar zapuščene. Ozaveščanje skupinske dinamike in vključenosti vanjo je bil eden izmed glavnih sporočil tokratnega srečanja.

Vodniška šola 2016Zdaj se v vodniški ekipi Agencije Oskar skupaj ZAVEDAMO – vsak vodnik si želi biti Sonce in z njim v skupini vzpostavljati prebojno stanje. To je vizija. Pot do nje je lahko dolga. A če je vizija jasna, ostane le še užitek na poti. Vsakega med vami in vseh vas na naših potovanjih.

Priponke z novimi imeni smo odnesli domov, da nas bodo spominjale na spoznanja o sebi in našem delovanju, ki smo jih tako bogato spoznavali na tem vodniškem srečanju. Prežarčeni smo z novo vizijo, v kateri bo konec koncev prav vseeno ali je vaš vodnik Jazbec ali Krokar, Bivol ali Vrabček; pomembno bo postalo le, koliko sonca sije iz vsakega izmed njih. Nam skupni cilj pa je – da nekoč v polnem siju zasijemo skupaj!

Veliko sonca vam želim,

Bivol