20. jul, 2021   Agencija Oskar, Turčija, Vodniki  

 

Turški album

Vtisi s potovanja Biseri Likijske pešpoti 1. del

Piše: Janez Skubic

Zbiram sličice.
A res? A Životinjsko carstvo?
He, he … Ne, ne … Bizantinsko pa še prej Grško in nato še Osmansko carstvo.
A kar vse naenkrat? 
Ja, v Anatoliji je vse to tukaj in zdaj!
V Anatoliji? A v Španiji si bil?
Ne, tam je Andaluzija. V Mali Aziji!
Kje je to?
Orient!
Orient?
Turčija, trenutno je tam Turčija!
To bi mi lahko takoj povedal.
Pa nisem. No poslušaj, imam novo sličico!

Turčija

Teke je polotok na jugozahodni obali današnje Turčije. Z rajskih obal turkiznega morja se strmo dvigajo vršaci zahodnega dela gorovja Taurus. Pobočja pokrivajo borovi gozdovi, v podrasti pa se bohotijo pravi zeliščni vrtovi: vsepovsod timijan, origano, žajbelj. Oljk in fig vajeno oko se zares zdrzne šele ob pogledu na drevo pistacije, murve, cvetoče kapre in zelene rožiče, ki visijo z dreves. To popolno kuliso je zgodovina prekrila še z neštetimi sarkofagi in ostalinami antičnih mest. Patara, Ksantos, Olimpos – to so le najbolj zveneča imena nekdanje Likijske lige. Poleg naravnih in antičnih lepot to deželo pestrijo ljudje polni kontrastov in protislovij. Turki so vse: zahodnjaški in vzhodnjaški, moderni in tradicionalni, so hipsterji in nomadi.

Turčija

Pod to sličico se začne serija najlepših dni na potovanju, še prej pa Oskarjevo povabilo na vodniško uvajanje. Vodi Oskar. Super, sem si rekel: od te poti bom zagotovo kaj odnesel. Vabilu je sledil hiter odhod. Sopotniki smo se zbrali na domačem letališču, kar je svojevrsten prestiž. Vstaneš ob prijetni uri, spiješ kavo, dvajset minut v avtu in že letiš. Po pristanku me je objem antalijske vročine takoj prepričal, da bodo najprijetnejše ure na potovanju tiste najbolj zgodnje.

Turčija

Iz vročega mesta smo krenili na vožnjo v hribe čez gorovje Taurus. Po prvem turškem kosilu v kraju Korkuteli sem spoznal, da sem prišel v družbo krasnih, pozitivno naravnanih sopotnikov in z nekaj Oskarjevimi triki je čar tega pozitivnega vzdušja vztrajal čez vse vzpone (in spuste) našega potovanja. Dan je dodatno popestril sprehod v Elmaliju, kjer me je presenetila urejenost in čistoča mesta. Strme tlakovane ulice, hiše stojijo tesno ena poleg druge in prav vse brez izjem sledijo načelom turškega stavbarstva. Pogled sega od modernih opek pa do tistih iz sušenega blata. Vse hiše imajo lesene pomole z velikimi okni. Pri dimnikih pa se pokaže prava tekmovalnost turških mojstrov. Zmaga tisti, ki najbolj domiselno ukane silo gravitacije. Sprehod zaključimo na bazarju. Diši po začimbah, vse se sveti: porcelan, bakrena posoda, turško zlato. Jaz pa v vsem tem blišču iščem le ene stojnico, tisto z baklavami. 😊 Ob mraku prispemo v Gelemiş oz. antično Pataro rojstno mesto Miklavža znanega tudi kot Nikolaj iz Mire.

Jutri pa na 1. pohod!

Turški album – 2. del

Turčija