25. avg, 2021   Agencija Oskar, Turčija, Vodniki  

 

Turški album – Biseri likijske poti – 3. del

Piše: vodnik Janez Skubic

Turški album – 2. del

Pohodniško potovanje po Likijski poti na polotoku teke v Turčiji je polno presenečenj. Doživljajsko polna zgodba je razpeta med bogato zgodovino polotoka, kulturo današnje Turčije in skrbjo za lastno telo. Dinamično potovanje med hribi in morjem je lepa izkušnja za mojo slovensko nrav, ki potrebuje oboje.

Vse dni smo se na pohode odpravljali zgodaj zjutraj. Skupaj smo sledili cilju, da vsak dan ustvarimo najlepši dan na potovanju. V tem smo postali tako goreči, da smo nekje na poti prehiteli celo naš program. Kosilo ob desetih? Zakaj pa ne?! Pohodnik je vedno lačen hrane in poti. Za sladico pa še več doživetij!

20210629 160643 1024x768 - Turški album - Biseri likijske poti - 3. del

Pohodne poti so nas vodile čez pokrajino nenehnih sprememb. Zapuščena grška pokrajina je danes nema priča velikih političnih odločitev. Zgodba izpred 100 let se me je globoko dotaknila. So ravnali prav ali narobe? Bi sam lahko živel s takšno krivico? Morda odgovore najdem v nadaljevanju naše poti. Nato pa po nekaj ovinkih mimo antičnih sarkofagov pridemo nazaj v turško sedanjost med rastlinjake in zajame nas vonj po dišečih rdečih paprikah. 

20210628 120100 - Turški album - Biseri likijske poti - 3. del

Kraj, ki me je na poti starodavnih Likijcev najbolj navdušil, je antični Olimpos. Antika me vedno očara, vendar je to mesto drugačno. Še danes deluje neodkrito: templji in teater so prerasli z ovijalkami in mediteranskim grmičevjem. Tam dobiš občutek, kot da si tu PRVI in postaneš pravi raziskovalec – Indiana Jones. Skozi gozd se ob osvežilnem potočku mimo sarkofagov prebiješ na vrh, kjer so v srednjem veku zgradili pravi grad.

20210628 112559 1024x768 - Turški album - Biseri likijske poti - 3. del

Noro! Na vrhu ugotoviš, da mesto leži tik ob morju – ahhh – kakšen razgled na rajsko plažo Čiralija. Tam bi lahko prebil ure in ure, poslušal šepetanje vetra in pustil duši poleteti. Po spustu pa osvežilni skok v morje. To je eden izmed največjih biserov likijske poti!

Kaj se zgodi potem? Vas zanima več? Skupaj odkrijmo nadaljevanje – pridružite se mi, že septembra! 😊

20210629 153500 1024x768 - Turški album - Biseri likijske poti - 3. del