12. feb, 2015   Agencija Oskar, Grčija, Vodniki  

 

Svečenica Pitija in njene prerokbe

Bi šli z nami v Delfe, dragi popotniški prijatelji??
delfi 1 199x300 - Svečenica Pitija in njene prerokbeSlovito preročišče sredi izjemne pokrajine, visoko nad modrim Korintskim zalivom, še danes buri duhove. Še danes je tu posebna energija, še vedno je tu duh svečenice Pitije …
V starih grških časih je Pitija (Pythos – staro ime za Delfe) sedela na trinožniku tik nad zemeljsko razpoko, iz katere se je velikokrat kadilo in je prihajala para, žvečila je lovorjeve liste in druge zeli in mrmrala nepovezane besede … Njene tovarišice, vestalke, so njene besede povezale v nenavadne stavke, ki so včasih vplivali na pomembne odločitve. Za nasvete so jo spraševali tako povsem navadni ljudje kot tudi poveljniki ali kralji mestnih državic … Včasih so se prerokbe uresničile, včasih ne. Če se niso, so neuspeh pripisovali zunanjim razlogom. Preden so poizvedovalci pristopili k Pitiji, so se morali obredno umiti v studencu zelo čiste vode, darovati so morali pogačo in kozo ali ovco.

delfi 2 300x198 - Svečenica Pitija in njene prerokbePreročišče, posvečeno bogu Apolonu, še danes stoji ob vznožju gore Parnas. Ta kraj so stari Grki imenovali “popek sveta” – središče sveta ali omphalos. Danes je tu prijetno mestece polno popotnikov, majhnih ljubkih hotelov, hostlov in hiš s preprostimi prenočišči. Tu pod drevesi starci še vedno igrajo stare družabne igre, srkajo uzo in kavo. In čas gre zelo počasi.
Bog Apolon je poosebljal čisto moško lepoto in visoko moralo. Bil je bog lokostrelstva, zdravilstva, glasbe in preroštva. V svojem življenju je moral opraviti velike naloge, ena od njih je bila tudi ta, da je zavzel Delfe oz. naselje ob njih, ki so ga imenovali Pito. Premagal je Pitona, predstavnika temnih podzemeljskih sil.
Delfi 211x300 - Svečenica Pitija in njene prerokbeV Delfih so na vsaka 4 leta prirejali tako imenovane pitijske igre. To so bile druge najbolj pomembne športne igre v stari Grčiji, takoj za olimpijskimi. Še danes vidimo dobro ohranjen stadion, gimnazium in vse prostore, ki so jih uporabljali športniki. Zmagovalci so dobili lovorjeve vence.
Smo vas prepričali?
Bi šli z nami?
Še vedno je v Delfih čisto posebno ozračje in še vedno lahko prav tam dobite tudi vi odgovor na nerešeno vprašanje …
Delfe bomo obiskali na krožni poti po Grčiji. Pridružite se nam.
Vodička Daša