20. feb, 2019   Agencija Oskar, Oskar piše, Vodniška šola   ,

 

Študijsko potovanje Vodniške šole Agencije Oskar v Turčijo

Preko vode do svobode

V desetih dneh smo po Turčiji prevozili čez 3.000 km, prehodili čez 132 km, spali manj kot 45 ur, odpredavali in evalvirali več kot 123 predavanj in vodenj, imeli pa smo celih 33 minut prostega časa!

Scenarij je bil jasen, resničnost pa je presegla tudi najbolj drzne sanje. Na koncu smo metulji poleteli v nebo kar dvakrat; iz Diyarbakirja v Istanbul in potem še v Ljubljano.

Bilo je v vzporedni resničnosti: Polh ni prav nič spal in Polž ni bil prav nič počasen, Lisica se je spoprijateljila s Kokošjo in Petelinom, Mačka in Miš sta postali zaupnici, Pingvin je v Beyšehirju postal miličnik, Pajek je skrbel za Muho, marljiva Mravlja je prizemljevala Papigo, Kukavico, Sovo, Žolno in Veščo, da so ostale na modri poti, ki jo je utiral Slon. In še in še … Le kakšna, menite, naj bo skupina, ki ji poveljuje – POLŽ?

Na najbolj učečem potovanju so vsem zrasla krila. Drug ob drugem, z močjo skupine smo presegali sami sebe: preobrazba iz bube v metulja je polna zgodb, vrednih življenja. Slišal se je smeh in tekle so solze. Sproščali so se oblaki strahov, jeze in nemoči. Vse to smo premagovali z vztrajnostjo in potrpežljivostjo, željo po preživetju in predvsem – z vero in zaupanjem, da bo enkrat tega tunela konec, na drugi stani pa nas čaka »Obljubljena dežela«.

V Priene Tribe 1024x588 - Študijsko potovanje Vodniške šole Agencije Oskar v Turčijo

Izkusili smo moč skupine! Nastopi in iskren feedback so kot meglica viseli nad potovanjem. Od zgodnjega jutra do pozne noči, da so se nam prikazovali tudi v prekratkih sanjah. Vsakemu nastopu (teh je bilo čez 123) je sledila evalvacija 22-ih sopotnikov, na katerih smo cefrali podrobnosti in nastopajočega soočali z njegovim svetom svetlobe in senc. Moč skupine nas je vlekla iz utrujenosti v nove preboje. Spodbujali smo se in sidrali uspehe. Stkali smo čvrsto mrežo odnosov. Uresničevali smo Rumijev nasvet: bodi kar si, bodi pristen.

Za mnoge je bilo vse »prvič«: prvič govoriti skupini, prvič slišati svoj glas iz mikrofona, prvič usmerjati skupino v gneči bazarjev … Pa tudi prvič, da v preizkušnji nismo sami, da je z nami zanesljiv stabilen mentor, ki nas srčno opogumlja in varno vodi.

Struktura, žar, bi ga na osnovi tega nastopa imeli za vodnika – to so bila vprašanja, ki so rezala zrak po nastopu. Roke so se dvigale in takrat je bil smeh😊, roke se niso dvigale in takrat je bilo razočaranje ☹, soočenje s samim seboj, dilema – boj ali beg. A ni bilo kam zbežati, zato nam je ostal le boj … le boj … le boj – do končne zmage.

Vse bolj se je notranji boj spreminjal v osebno motivacijo – najprej preživeti, in potem vse bolj v – poleteti. Iz sfere »moram« smo vse bolj drseli v sfero »želim«, iz vloge žrtev (takšnih, kot smo bili pred potjo, gosenic) smo se vse bolj soočali z vlogo uresničevalcev lastnih sanj (metuljev). Pred potovanjem nemogoče, je skozi osebno preobrazbo najprej postalo dosegljivo, potem uresničljivo in na koncu uresničeno. Pogum velja!  

V Kapadokija Tribe 2 1 1024x511 - Študijsko potovanje Vodniške šole Agencije Oskar v Turčijo

Tako tudi v resnici poteka delo vodnika Agencije Oskar. Dan za dnem, brez prostega časa, z malo spanja, v vseh pogojih, ne glede na vzporedne procese v nas. Vedno na polno, profesionalno, z žarom in strukturo. Ker si to želimo😊.

Podpirala nas je energija svetih krajev, da smo varno razpakirali kovčke čustvene prtljage, presegali strahove in celo utišali nagajivi mali glas, ki nam ne pusti živeti svojega namena. Vadili smo namreč  vodenje po vseh plasteh dežele in se obenem soočali z vsemi plastmi sebe.

»Vodenje z žarom in predanostjo je čarobno doživetje, ki uresničuje vodnikovo poslanstvo,« nas je na koncu navdušil vodnik Roman (alias Che), ki smo ga na istanbulskem letališču srečali na povratku iz Kolumbije. «Še danes sopotnikom govorim, da je bila študijska tura 10 najtežjih dni mojega življenja,« je z nami je podelil lastno izkušnjo izpred desetih let. »Oglejte si me, kako izgleda vodnik Agencije Oskar 10 let kasneje«, je za konec naše mlade vodnike navdušil z žarom v očkih.  

V Happy Tribe 1024x579 - Študijsko potovanje Vodniške šole Agencije Oskar v Turčijo

In zakaj vse to počnemo? Da bi na naših potovanjih vsi kar najbolj doživljali potenciale, ki jih potovanja omogočajo. Vodniška šola Agencije Oskar izhaja iz »lika vodnika«, ki vodi sopotnike. In če je vodnik prijeten, obvlada veščino neformalnega vodenja, pri tem uživa in sopotniki začutijo vodnikovo pristnost – ej, potem je to najboljši vodnik na vašem potovanju 😊.

Vodniška šola Agencije Oskar je v letu 2019 daleč presegla svoje okvire – postala je šola za Življenje!

Nadaljevanje sledi.

Potujte z nami.

Zapisala: Koza Vesna in Polž Oskar