14. sep, 2011   Iran, Vodniki  

 

Srce mesta je bazar

 
Če želiš spoznati mesto, njegovo življenje, način življenja prebivalcev, od tega s čemer se prehranjujejo, do tega kar oblečejo in kako opremljajo domovanja, pojdi na bazar!
Iran je ena tistih držav, kjer so bazarji oziroma tržnice to, kar so bili nekoč: pravi neskončni labirinti uličic s trgovinicami, ki prodajajo vse mogoče. V primerjavi z večino drugih muslimanskih dežel, so tu bazarji še vedno prvinski, z izjemo Esfahana, so turisti redki obiskovalci teh zanimivih krajev in skoraj težko je najti klasične spominke. Kajti tu bazarji še vedno služijo predvsem od domačinov. Razdeljeni so v uličice. V vsaki uličici, sestavljeni iz trgovinic, prodajalci prodajajo razne izdelke. Tu so ulice prodajalcev zlata, začimb, čajev, oreščkov, sadja in zelenjave, obutve, oblačil, nakita, pohištva in vsega kar spada zraven. Tu lahko odkrijete neverjetne sposobnosti komuniciranja, brez da bi poznali jezik domačinov in izkusite prijaznost in gostoljubnost domačinov.
Zgradbe v katerih se nahajajo bazarji so stare več stoletji in jih v resnici sestavlja več objektov, hani, karavasaraji in bedesteni. Hani, približno nekaj takega, kot pri nas nakupovalni centri, karavansaraji so postojanke za karavane, ki so tovorile dragoceno blago po Svileni cesti med Kitajsko in Evropo, bedesteni pa neke vrste skladišč. Večina objektov je lepo obnovljenih in danes je namenjena trgovini. Čar starih bazarjev ostaja tukaj nekaj posebnega.
Verjetno najlepši zgodovinski bazar je bazar v Esfahanu, safavidski prestolnici, ki slovi kot »Pol sveta«, po zaslugah Shaha Abbasa. Vitrine so polne raznih zanimivih ročnih izdelkov, od keramike, do bakrenih loncev, krožnikov, mizic, do šatulj in škatlic iz kamelje kosti in usnjenih izdelkov. V skrivnostnem delu bazarja pa se tudi skriva skrita čajnica, a to je zgodba zase. Naj ne pozabimo tudi na prelep Širaški bazar, ki posebej slovi po visokokvalitetni svili. In Kašanski bazar še posebej poznan po letečih preprogah in usnjenih izdelkih.
Poleg preprog, so verjetno najbolj avtentični spominki z bazarjev, za popotnika vonjave in okusi te čarobne dežele. Črni,  zeleni čaj, poseben vijoličast čaj, ki te lahko popelje v čarobni svet sanj in lagodnega spanca. Da o začimbah ne govorimo. Puščavsko mesto Yazd je poznano po posebnih ogromnih mlinih, kjer domačini meljejo heno, barvo za lase in začimbe. Možno je tudi kupiti kristaliziran sladkor, ki velja za luksuzni artikel, čigar okus je obogaten z žafranom, uporablja pa se za sladkanje čaja. Žafran pa je dejansko drag, kot žafran. Za kilo žafrana, začimba, ki jo sestavljajo pestiči žafranove cvetlice, je potrebno vzgojiti kar 200 000 cvetlic !!! Žafran se uporablja za začinjanje riža in iranskih mesnih specialitet, katerim prida poseben mil in čaroben okus. Oreščki so za Irance posebna dragocenost in jih radi ponudijo gostom v njihovih domovanjih. Tu so pistacije in indijski oreščki obogateni z žafranom in imajo svojevrsten okus, ki ga težko najdemo kjerkoli drugod po svetu. Zanimiv artikel iranskih bazarjev je tudi lokalna vodna pipa, ki jo v tej deželi izdelajo na poseben način, jedro je namreč leseno in ne železno.
Iran je danes moderna država, a bazarji imajo še vedno zelo pomembno vlogo v življenju domačinov. So kraj, kjer domačini nakupujejo vse potrebno za življenje in kraj kjer se domačini srečujejo in preživijo čas. Tudi v Iranu je vedno več nakupovalnih središč, podobnih tem našim, popolnoma modernih. Namenjena so predvsem nakupovanjem za poroke, za mlade družine, ki opremljajo stanovanja na moderen način. Tako v mestih sobivajo preteklost, sedanjost in prihodnost. Sigurno pa je obisk bazarja, posebne atmosfere polne različnih vonjav in okusov edinstvena, zanimiva in obvezna izkušnja na potovanjih po Iranu!
Ana Marija Grbanovič