30. nov, 2022   Agencija Oskar, Islandija, Vodniki  

 

Skrivnostna Modra laguna

Piše: Mitja Gruden

Potovanja na Islandijo

Uf, kolikrat sem stal pred vhodom v bazene Modre lagune, vendar nisem nikoli vstopil! Je bilo to 12-krat? Morda 14-krat? Za tokratne jesenske počitnice pa je bilo drugače in sedaj lahko z vami podelim mojo izkušnjo plavanja v mlečno-beli zdravilni slani vodi.

Marsikdo pravi, da je Modra laguna turistična past, saj je cena vstopnice visoka, pravzaprav najvišja med vsemi Islandskimi termalnimi kopališči. V podobnih geotermalnih bazenih se lahko kopamo v Husaviku, Myvatnu ali Kopavogurju in to po polovičnih cenah. Vendar pa je Modra laguna ena in edina, je najstarejše termalno kopališče z izjemno zgodbo.

Zgodba Modre lagune se je začela pred skoraj petdesetimi leti s kopanjem delavcev v izrabljeni tehnološki vodi ob najstarejši geotermalni elektrarni na Islandiji z imenom Svartsengi. Prvi kopalci so opazili, da voda blagodejno vpliva na kožo, da celo izboljšuje luskavico. V devetdesetih letih so z analizo vode in kremenovih spojin (kremen, silikagel …) dokazali blagodejen vpliv na kožo in se resno lotili kopališkega posla in hotelskega turizma. Danes povprečno 4.000 obiskovalcev dnevno uživa v vroči, belkasti vodi in išče svoj koktajl, savno in pomlajevalno masko iz silikagela. Torej, vsako leto Modro laguno izkusi približno 900.000 radovednih uživačev, kar je ogromno!

Posebnosti:

Modra laguna nima pokritih bazenov, vse se dogaja na prostem. Vstopnice je potrebno kupiti vnaprej, pri vstopu se morate držati ure predvidenega vstopa, sicer vstopnica zapade (!). Pri vhodu dobite elektronsko zapestnico in poiščete svojo omarico, kamor spravite vso svojo garderobo. Za kopanje tako potrebujete le kopalke in natikače, saj brisačo dobite. Za fotografiranje lahko v bazen vzamete svoj telefon, vendar svetujem, da ga po fotografiranju nesete nazaj v omarico. Pred kopanjem je najbolje, da snamete ves nakit, ker lahko v vodi spremni barvo, pa še izgubite ga lahko v mlečno beli vodi. Velikokrat obiskovalce skrbi, da bo voda prehladna. Voda je topla, nekaterim pretopla, globina vode pa ni več kot 1,6 m.

Presenečenja:

Pred vstopom je potrebno obvezno tuširanje – brez kopalk. Dve uri v bazenih je več kot dovolj, ker je voda »težka«. Po kopanju je priporočljivo tuširanje in uporaba balzama za kožo in lase, sicer boste prišli iz bazenov s takšno pričesko kot Einsten. Prav tako v bazenih ne pozabite poiskati koktejla v vodnem baru – za vse obiskovalce nad 20 let je lahko alkoholen, sicer vam postrežejo z brezalkoholno pijačo. Na obraz si obvezno nanesite pomlajevalno masko iz belega silikagela, ker le-ta menda pomladi za vsaj 10 let. Ljubitelji savn si lahko privoščijo še finsko in turško savno, ki sta ob robu bazenov.

Modra laguna je v resnici ogromen kompleks s 600 zaposlenimi: kavarno, restavracijo, trgovino in bližnjimi hoteli, ki imajo svoje lastne mini Modre lagune.

Vabim vas, da doživite to veliko islandsko atrakcijo, se prepustite lavinemu polju, sredi katerega se Modra laguna nahaja in preprosto uživate!

Potovanja na Islandijo