11. nov, 2020   Agencija Oskar, Vodniki  

 

Še ena Oskarjeva inovacija na slovenskem trgu

Novi trendi v turizmu: »slow travel«

Piše: vodnik Senad Osmanaj

20190725 121600 1 1024x288 - Še ena Oskarjeva inovacija na slovenskem trgu

Čas je za »slow travel«, doživeta potovanja z dodano vrednostjo. Večkrat sem se spraševal o smiselnosti potovanj, ki so le drvenje od jutra do večera in hitenje za čim več ogledi. Ste tudi vi že kdaj morali za svoje izbrane počitnice vzeti dodatni dopust, da ste se lahko na koncu spočili od počitnic samih? Hitra turistična potovanja so ena od možnosti, ki ima svoj smisel in učinek, a v svetu se vse bolj uveljavljajo doživeta potovanja.

Azori 39 - Še ena Oskarjeva inovacija na slovenskem trgu

V Agenciji Oskar smo že pred leti spoznali moč in vrednost drugačne vrste potovanj za resnične popotoljubce, ki jim današnji novi turistični trendi pravijo “slow travel” ali počasna potovanja. Ustvarili smo stopnjo 3 – doživeta potovanja in potovanja Oskar Plus! Zaorali smo ledino in ponudili slovenskemu popotniku še eno od številnih inovacij na našem trgu.

20201002 1310392 1024x966 - Še ena Oskarjeva inovacija na slovenskem trgu

Kaj je »slow travel?« Namesto da bi vsak dan prenočevali drugje in potovalni čas zapravljali na daljših transferjih, fotografirali pod pritiskom družbenih omrežij, dokazovali drugim, da smo meščani sveta in da moramo biti vedno v nekem gibanju, smo pri “slow travel” osredotočeni bolj na lastne potrebe, nočimo v enem kraju ali bistveno dlje časa na več različnih krajih. Takšna potovanja so vsebinsko pestrejša, osredotočena na potnika in na globje spoznavanje potovalne destinacije.

20200928 124511 1024x768 - Še ena Oskarjeva inovacija na slovenskem trgu

Vzemimo primer iz prakse, recimo sedem dnevno potovanje, kjer ves čas nočimo v istem kraju ali dlje časa v več krajih, npr. Oskarjeva Madeira, Azori, Zelenortski otoki … Namesto pet mest v enem tednu, bomo obiskali samo eno. Namesto eno ali dvo urnega obiska v vsakem od petih mest bomo celo potovanje preživeli v enem mestu in dodatno spoznavali njegovo okolico. Čez nekaj dni bomo že imeli svojega prodajalca na tržnici, nova sončna očala za pitje kave na glavni mestni promenadi, znali bomo naročiti atlantski bakalar na roštilju ali pa že sami pripraviti tuno po lokalni recepturi. Siesta postane del našega vsakdana kot naslednji logični korak, žrtvovanje časa za kopanje ob morju ni več vprašljivo, v muzeje zdaj zahajamo z več vedrine in s širšim nasmeškom, sprehodi po okolici postanejo del spontanosti in priložnost za spoznavanje domačinov, ki nas naučijo njihove lokalne filozofije življenja. Na koncu potovanja dobimo lep naglas, znamo kup tujih besed, prepevamo domače hite v nepoznanem jeziku in oblečeni smo v nogometne drese lokalnega kluba.

20201002 1324072 1024x1024 - Še ena Oskarjeva inovacija na slovenskem trgu

Na nas je, da ozavestimo »slow travel« in stopnjo 3 – doživeta potovanja ali Oskar Plus potovanja izberemo zase. Ko se vrnemo domov s takšnega potovanja, bomo mi, lagodni in upočasnjeni turisti, znali o izbrani destinaciji reči več kot samo »amazing« in imeli bomo lepše, intimnejše izkušnje potovalnega kraja in njegovih prebivalcev. Poznali in ne le obiskali bomo poleg glavnih turističnih simbolov tudi manjše ulice in odmaknjena naselja; spoznali bomo navadne ljudi, njihov ritem življenja, običaje, ulične zgodbe … Takšno potovanje je sproščujoče in omogoča globlji vpogled v deželo, hkrati je okolju prijaznejše in lokalni skupnosti primernejše. S sabo nosi idejo o kupovanju domačih proizvodov, podpiranju lokalne ekonomije, ohranjanju okolja in trajnostnemu razvoju.

Se vidimo enkrat, nekje na poti, v potovalnem stilu, ki vam najbolj odgovarja.

20201001 1807192 768x1024 - Še ena Oskarjeva inovacija na slovenskem trgu