19. maj, 2015   Agencija Oskar, Šrilanka, Vodniki  

 

Potepanje po Šrilanki – "TOP 10"

Piše: vodnica Sandra Modic
Solzica Indijskega oceana nas očara na vsakem koraku. Bujna zelena narava, živali, ki nam vsakodnevno prečkajo pot, ljudje s toplimi nasmehi, budizem in bogata zgodovina ustvarjajo edinstveno zgodbo, ki nas zapelje.

1.    Anuradhapura

Anuradhapura, mini stupa in menihPrva prestolnica Šrilanke se ponaša z dolgo zgodovino. Po tem, ko jo je prerasla džungla, so jo po prihodu na otok ponovno začeli odkrivati Britanci. V zrak se dvigajo mogočne stupe, med katerimi izstopata predvsem Jetavanarama in Ruvanalisaya. Prva je bila v času gradnje 3. največja stavba na svetu in sta jo prekašali le piramidi v Egiptu, za obliko druge je bil navdih milni mehurček in se ponaša s svojo belino. Vendar pa Šrilančani prihajajo predvsem zaradi Bodhi drevesa. Gre za poganjek prvotnega drevesa, pod katerim je Buda doživel razsvetljenje. Tako v belo oblečeni romarji mantrajo v njegovi bližini in prinašajo daritve.

2.    Mihinitale

MihinitalePoznane tudi kot Mahindin hrib so sveti kraj, kjer lahko začutimo prav posebno energijo. Na ploščad se povzpnemo po kamnitih stopnicah in ob prihodu nas pozdravi manjša stupa, ki označuje mesto srečanja dveh velikih mož. Mahinda je prišel na otok, da bi kralju Tissi predstavil budizem. Ob njunem srečanju je Mahinda Tissi postavil vrsto vprašanj, da bi preveril, ali je pripravljen na sprejetje nove vere. Ko se je Tissa izkazal, je imel Mahinda z najvišje točke prvo pridigo za kralja in njegove spremljevalce. Na to točko se lahko tudi povzpnemo in vpijamo čudovit razgled na okolico.

3.    Polonnaruwa

Polonnaruwa, ostanki okroglega templjaJe druga prestolnica otoka, kjer je starodavna civilizacija doživela svoj vrh. V tem času je bilo izgrajeno tudi Parakramabahujevo morje, največji rezervoar takratnega časa. Šrilanka je poznana po tem, da je prepredena s kanali in rezervoarji, ki so bili kri naroda in so omogočali razvoj tako mogočne civilizacije. V okolici so tudi Gal Vihara kipi, eden najlepših spomenikov Šrilanške umetnosti. Izklesani so v živi kamen in zaradi prelivajočih barv in nežnih zavojev odsevajo spokojnost in eleganco.

4.    Sigiriya

Sigiriya, freskeKamniti osamelec, ki dominira nad okoliško ravnino, je v 5.stol. varoval izdajalskega kralja Kajšapo. Da bi se polastil prestola, je ubil očeta, njegov brat pa je pobegnil v Indijo. Iz strahu je Kajšapa premaknil prestolnico iz Anuradhapure na vrh monolitne skale, kjer je zgradil palačo in v okolici čudovite vrtove. Po kamnitih stopnicah se povzpnemo najprej do fresk nebeških nimf, ki so skozi stoletja burile duhove, in nato naprej do ploščadi, kjer nas pričakajo kamnite levje šape. Nekoč so bile del mogočnega leva, kajti vhod v samo palačo je bil skozi levov gobec.

5.    Pinnawela

Pinnawela, sloniMestece je poznano po slonji sirotišnici, ki je bila prvotno namenjena skrbi za osirotele mladičke. V času državljanske vojne, pa je postala dom tudi številnim vojnim invalidom. Sloni so na Šrilanki izrednega pomena in so bili skozi celotno zgodovino tesno povezani s prebivalci. Za obiskovalce je v sirotišnici zanimivo predvsem kopanje slonov v reki, ko se sloni razposajeno igrajo. V neposredni bližini pa si je možnost ogledati tudi izdelovanje papirja iz slonjih iztrebkov.

6.    Kandy

Kandy, daritve v Templju zobaMesto je simbol šrilanške neodvisnosti, saj se je uprl nadvladi tako Portugalcev kot Nizozemcev in je padel šele v roke Britancev. Danes je priljubljena turistična točka, tako za tujce kot domačine, saj tu domuje Tempelj zoba. Budin zob, ki je na Šrilanki najpomembnejša relikvija, je na otok prišel iz Indije, skrit v laseh princese. Poleg tega je mesto poznano tudi po največjem festivalu Eshala Perahera. Gre za 10-dnevno procesijo v čast Budinega zoba, ki ga v posebni skrinjici po mestu nosijo sloni. Festival doživi vrh v času julijske oz. avgustovske polne lune.

7.    Dambulla

Dambulla, Zlati tempeljMesto slovi po najbolje ohranjenem jamskem kompleksu na otoku. Ob prihodu najprej opazimo mogočen Zlati tempelj, kjer nas pozdravi pozlačen kip Bude. Nato se po stopnicah v družbi opic povzpnemo do jam, ki so priljubljena romarska točka. Pet jam, ki se nahajajo pod previsom monolitne skale, je okrašenih z mnogimi freskami in kipi, ki upodabljajo predvsem Budo.

8.    Nuwara Eliya

Nuwara Eliya, hotelMesto je najvišje ležeče na Šrilanki. Zaradi hladnejše klime je bila lokacija všeč Angležem, ki so tukaj ustvarili “Anglijo v malem”. Angleška arhitektura daje mestu prav poseben čar. Med turisti je poznano predvsem po tržnici, na kateri lahko najdemo oblačila številnih športnih znamk, ki imajo tovarne tukaj na Šrilanki.

9.    Galle

Galle, kopanje pod svetilnikomDolgo časa je bilo zaradi naravnega pristanišča eden glavnih centrov čezmorske trgovine. Vendar je mesto izgubilo svoj pomen na račun bolj južno ležečega Colomba. Trdnjava še iz časa kolonizatorjev daje mestu prav posebno vzdušje. Visoko obzidje s stražnimi stolpi, pod katerim se peni ocean, nizozemske vile z vrtovi in številne butične trgovinice in kavarne nam dajo občutek, da smo se preselili v času in kraju.

10.  Colombo

Kolombo, promenada Galle Face GreenNajvečje mesto je hkrati tudi trgovska prestolnica otoka. Širilo se je okoli nekdanje trdnjave, ki je stala na otoku. Danes je otok povezan s preostalim mestom z dvema mostovoma. Colombo se deli na 15 okrožij in ima približno 5 milijonov prebivalcev. Je tipično sodobno mesto, ki se vse bolj obrača na Zahod.