05. nov, 2014   Agencija Oskar, Francija, Vodniki  

 

Pariz, Pariz …

ParizOh, Pariz, večno mesto, mesto luči, mesto parfumov in visoke mode, mesto dišečih rogljičkov in baget, mesto uličnih umetnikov in vrhunskih artistov, slikarjev, glasbenikov in pisateljev, mesto tradicije in najbolj ekstravagantne arhitekture, ki si jo lahko zamislite. Pariz je mesto, ki ima čar, mesto, ki ga ljubiš … Za vedno!
Po Parizu se bomo potepali za Novo leto!
To bo povsem poseben potep, ki ga bomo začeli v Versaillesu. Največji grad na svetu je dal postaviti sloviti “sončni kralj” Ludvik XIV. konec 17. stoletja. S svojo mogočnostjo je postal zgled vsem drugim gradovom v Evropi in lahko sprejme okoli 15.000 obiskovalcev! Ali veste kaj je bilo najbolj moderno v času Ludvika XIV.?? Živeti blizu njega, torej v Versaillesu in posnemati njegovo modo. Ojoj! Podvezice in mašnice, naborki in lasulje!!!
Bi radi spoznali mali “Pariški Manhattan” – la Defense in videli Veliki obok – Grand Arch ter vitke nebotičnike? O, to je pa povsem drugače kot baročna graščina … Vse kipi v nebo, ampak tam daleč daleč, v ravni liniji se pa vidi Napoleonov Slavolok zmage! Že nam dišijo slovite pariške palačinke – crepes – z marmelado, čokolado ali pa sirom in šunko! Ampak zanje se bomo morali potruditi na vrh znanega hribčka sredi Pariza! To je Montmartre! Oh, kako opojno je sedeti v preprosti stari gostilnici, piti kuhano vino, jesti sladko palačinko in poslušati majhno pariško harmoniko …

Francija-Versailles palačaEn dan bo posvečen raziskovanju velikih znamenitosti Pariza – naš bo seveda Eifflov stolp, od koder bomo opazovali desetmilijonsko mesto, pa Notredamska cerkev, Dom invalidov, kjer počiva veliki Napoleon, občudovali bomo nenavadno arhitekturo centra Pompidou in se čudili belim, modrim, zelenim, rumenim in rdečim cevem, tu popili drago, ampak izjemno dobro kavo in se razvajali z rogljički.
In zvečer bo Silvester … Silvestrovanje na prostem, v mestu luči, med tisočerimi ljudmi in nasmehi …
Zadnji dan bomo spali malce dlje. Bi se mogoče šli radi zabavat na novoletni dan v Disneyland? Zakaj pa ne! Pred nami zaživijo junaki iz našega otroštva – Alica v čudežni deželi, Indijanci in kavboji, Robinson Crusoe, podmornica Nautilus, … Ali pa se boste mogoče odločili za obisk kake galerije, muzeja, ki jih v Parizu mrgoli …
Oh, Pariz, Pariz, lep poleti, lep spomladi, lep jeseni in lep pozimi! Tudi če dežuje ali pada rahel sneg.
Oh, Pariz, Pariz, ti večna ljubezen!
Daša