27. mar, 2014   Agencija Oskar, Baltik, Estonija, Irska, Islandija, Latvija, Litva  

 

Osvežilni sever Evrope

SKANDINAVIJA – dežela bojevitih Vikingov

Skandinavija, območje v Severni Evropi, ki s skupno etično in kulturno germansko dediščino povezuje tri kraljevine: Dansko, Norveško in Švedsko. Dežela bojevitih in osvajalskih Vikingov vas bo očarala s svojimi preprostimi in skromnimi ljudmi, Skandinavija-Stockholm-dekorativno kolos svojo kulturo in skrivnostno mitologijo, predvsem pa s pristno in neokrnjeno naravo.
Poletje, ko se razcveti narava in zažarijo male prijazne vasice v svojih rdeče-belih odtenkih, je eden najlepših letnih časov za obisk Skandinavije. Dih vam bodo vzele pravljične kulise in čarobna ustvarjalnost matere Narave, ki jih boste srečevali ob poti … prostrani gozdovi, mogočne črede severnih jelenov, mogočni in globoki fjordi, slapovi in ledeniška jezera, prekrasna obala z idiličnimi ribiškimi vasicami in slikovitimi zalivi, Nordkapp in polnočno sonce, ki vam vzame dih … Skandinavija je pravi raj za ljubitelje narave.
Naj vas navduši živahni utrip treh skandinavskih prestolnic (Kopenhagen, Stockholm in Oslo), ki je vsaka biser zase. Bogata arhitektura, številni muzeji in galerije pa vse kulturne navdušence ne bodo pustili hladne. Vaše brbončice bodo zapeljale okusne dobrote skandinavske kuhinje. In če ste bili rojeni okoli poldneva v nedeljo ali pa ste deveti otrok po vrsti, potem vam mogoče uspe celo srečati trole, pravljične prebivalce Skandinavije … 
Skandinavija – nepozabno doživetje, ki vam bo še dolgo ostalo v spominu … Več  tukaj.

ISLANDIJA – dežela naravnih lepot

Islandija je tako drugačna! Prvi stik ob obisku te dežele vas bo navdal z občutkom, da ste na drugem planetu. Osupljive pokrajine, hrumeči slapovi, vulkanski pojavi, barvite ribiške vasi in od vetra izklesani obrazi domačinov. Predvsem pa neskončen mir in samota prežeta s starodavnimi sagami. Dežela nima spomenikov in zgodovinskih stavb, a je kljub temu dežela presežnikov – največji evropski ledenik, največji evropski slap, najstarejši parlament, najmanjše glavno mesto … Islandija-GejzirVmes pa kopica naravnih lepot, katerih težko izgovorljiva imena bodo za vedno ostala zapisana v naših srcih.
Za otok so značilni aktivni ledeniki, neukrotljive reke, divji slapovi, termalni gejzirji in bruhajoči vulkani. Ena izmed znamenitosti, ki jo na Islandiji morate videti, je gejzir. Gejzir nastane takrat, ko je geotermalno ogreta voda ujeta v naravne razpoke. Voda bližje površju se ohladi, dokler se ne spremeni v paro in izbruhne. Potem pa so tu tudi njorke – ptice, ki večino časa preživijo na morju. Družbe si zaželijo na pomlad, ko počasi prilezejo do kopnega, kjer se pripravijo na gnezdenje. Ko so skupaj, se veliko pogovarjajo v svojih podzemnih brlogih.
V kolikor ste ljubitelj narave in njenih tisočerih stvaritev, potem se vam lahko zgodi, da se po obisku Islandije ne boste želeli vrniti domov! Na Islandiji, otoku ledu in ognja, dejansko lahko vidimo ter začutimo, kako narava diha in kako je neukrotljiva. Islandci so se naučili živeti z njo in jo spoštujejo kot boga.
Pridružite se nam in očarani boste! Več tukaj.

IRSKA – zelena dežela

Irska je dežela prečudovite pokrajine. Do koder vam seže oko in še čez – vse je zeleno. Tudi glavni njeni simboli so večinoma zeleni: zastava, triperesna deteljica, oblačila sv. Patrika. Kamorkoli pogledate se razprostirajo čudoviti zeleni travniki, številne (bele) ovce, slikovite podeželske hiše in mogočni gradovi. Središče vsake vasi predstavlja domača gostilnica (pub), Irska-Mohersik klifikjer se zbirajo domačini in uživajo ob vrču črnega zlata, piva Guinness.
In četudi še nikoli niste obiskali Irske, je ta skoraj zagotovo obiskala vas – s svojo pisano besedo, filmom ali glasbo. Za tako majhno deželo je Irska dala veliko čudovitih umetniških izdelkov. Irska je znana po svetovno znanih književnikih (James Joyce, Oscar Wilde …) in obrabljena fraza, da ima vsak dublinski taksist na zadnjem sedežu svoj veliki nedokončani roman, je bližje resnici kot si lahko mislite. Kar povprašajte naslednjega, ki ga boste srečali.
Vabijo vas bujni travniki in pašniki, tudi jezera, klifi, zvečer pa glasba, pivo in viski. Lahko pa zmešate viski in kavo ter dodate malo smetane in dobite odlično irsko kavo! Kakorkoli, Irci vas pričakujejo!
Greste z nami, da skupaj odkrijemo to zeleno in črno zlato? Več tukaj.

LITVA, LATVIJA IN ESTONIJA – tri neustavljivo privlačne baltske gospodične

Dokler se vse tri niso odcepile usodnega leta 1991, smo vedeli le, da obstajajo na najbolj severozahodnem delu velike socialistične Rusije ob Baltskem morju tri majhne deželice, ki se bolj kot z Rusijo, spogledujejo s severnimi evropskimi državami. Baltik-Litva-TrakaiDanes pa se te tri baltske dežele smelo razvijajo in postajajo zanimive tudi za vse številčnejše turiste.
Na našem potovanju Baltski trojček se sprehodite skozi Latvijo, deželo, ki veliko obeta. Zanimiva je za vse številčne turiste, ki jih privabljajo gradovi, prelepa pokrajina in prestolnica Riga. Estonija se ponaša s srednjeveškim mestom Talinn, peščenimi plažami, mnogimi letovišči ter bogato kulturno dediščino in številnimi muzeji. Litva pa nas navduši z glavnim mestom Vilnius, gradom Trakai in litovskim vrhom križev Kryziu Kalnas ter čudovito pokrajino.
Te mlade dežele presenetijo vsakega obiskovalca … pustite se presenetiti tudi vi! Več tukaj.