30. mar, 2016   Agencija Oskar, Iran, Oskar piše  

 

Zakaj v Iranski pravljici ni vključen Teheran

Piše: Oskar

iranska dekleta 3 201x300 - Zakaj v Iranski pravljici ni vključen TeheranIran je izjemna dežela in snovi za potovalnega sladokusca je kolikor želite. Mesece in mesece bi lahko potovali in raziskovali to neverjetno deželo. A vendar, če se gibljemo v omejitvah časa in denarja ter želimo ustvariti nekakšen potovalni optimum, potem je pri potovanju potrebno izvesti nekaj premislekov in odločitev.

Ko pripravljam potovanja je zame vsak sopotnikov dan dragocen. Z vsakim dnem želim sopotnika soočiti z eno razsežnostjo dežele, mu pokazati nekaj novega ali mu omogočiti dodatno izkušnjo bogastva, ki ga dežela nosi za nas.

Sam sem obredel praktično vsak kamen v Iranu in po njem popeljal veliko turističnih, avanturističnih in ekspedicijskih sopotnikov. Lahko rečem, da imam bogato lastno izkušnjo in so mi poznani odzivi sopotnikov na določena doživetja. To je menim, velik del dodane vrednosti Agencije Oskar, da zna ustvarjati optimalne zgodbe. Čeprav, vedno ima vsakdo lahko svoj pogled in vsak je pravilen.

TEHERAN DA ali NE?

Ogled Teherana je turistična nujnost (ker imajo vsa turistična potovanja ogled Teherana pač vključen), ni pa nič posebnega in po naših izkušnjah bi ga 95% sopotnikov raje izpustilo ter dan namenilo za kakšno močnejše doživetje. Namreč, v Teheranu je strahotna gneča in v prometu se obtiči po 4 ali več ur, videti pa (razen Zakladnice) ni nič takega, kar na tak ali drugačen način ne bi mogli videti kje drugje (Isfahan, Shiraz, Perzepolis). Teheran je tudi zelo onesnažen (eden najbolj onesnaženih na svetu) in moderen (ni kakšne bajne zgodovine).

Teheran spomenik svobode Iran 300x201 - Zakaj v Iranski pravljici ni vključen TeheranKer je vsak dan v Iranu za sopotnika še kako dragocen smo se morali odločiti: na turistična potovanja Teheran DA, na doživeta potovanja Teheran NE.

Klasični Iran 8 dni je turistično potovanje, kjer mora biti v programu tisto, kar imajo vsi in zato je v to potovanje vključen tudi ogled Teherana. Ostala potovanja (Iranska pravljica 12 dni, Iransko doživetje 17 dni) so potovanja stopnje 3, kjer je poudarjeno doživetje in tu je neprimerljivo več drugih močnejših krajev, ki bolj prevzamejo sopotnika kot Teheran, zato smo ogled mesta iz daljših potovanj izločili.

PUŠČAVSKA OBMOČJA OKOLI KERMANA, BAMA ALI MASHADA …

Iran Nain 146149553 300x200 - Zakaj v Iranski pravljici ni vključen TeheranPuščavska zgodba je v Iranu zaobjeta v vsem osrednjem delu in zelo rado se zgodi, da potovanja z njo pretiravajo (na račun drugih vsebin). Kajti ko jo enkrat doživiš, se lahko puščavske vsebine začnejo ponavljati. V naših iranskih potovanjih je puščavska zgodba močno zastopana, vključili smo jo v odsekih od Naina do Yazda, kjer je največ vsebine, puščavske arhitekture in povsem dovolj samobitnosti. Pri doživetih potovanjih je vključena tudi nočitev v puščavski vasici! To območje je optimalno glede na oddaljenost in vsebino, saj moramo pri iranskih potovanjih paziti tudi na trajanje voženj, ker so razdalje kar obilne.

Naša turistična in doživeta potovanja ne vključujejo območja Kermana, Bama itd., ki so veliko bolj odmaknjena od iranske srčike in ne dodajajo kaj bistvenega k razumevanju in občutenju dežele.

Iran puščava ob Yazdu  172468052 300x200 - Zakaj v Iranski pravljici ni vključen TeheranSo pa puščavska doživetja izjemna priložnost za bolj avanturistično in tankočutno doživljanje dežele, kjer z enakimi dražljaji vstopamo v polje potovalnih moči. S tem se ukvarjajo naša potovanja Oskar Plus, ki so praviloma daljša in bolj usmerjena v določeno temo …

Dodatni puščavski tereni, kot so Mashhad, Kerman, Bam, in vse tja do perzijskega zaliva v veliki meri poglabljajo že doživeto izkušnjo in so izjemni tereni za vse, ki se bodo enkrat odločili in se ponovno odpravili v to čudovito deželo. Potovanje imam že pripravljeno, objavili pa ga bomo za zimsko obdobje pod znamko Oskar plus. Za poglabljanje izkušnje je namreč boljše, da to počnemo z nekaj časovne distance glede na prvotno izkušnjo, saj s tem izločimo možnost zasičenja, ki se v tako močnih deželah kaj lahko pojavi.

ČE POTEGNEMO ČRTO …

… je srce Irana zaobjeto v naših doživetih potovanjih. Že 12-dnevna Pravljica je neprimerljivo bogatejše potovanje od 8-dnevne klasike, 17-dnevno Iransko doživetje pa je sploh najboljša zgodba za prvič. Za naslednjič pa vam pripravimo Iransko poslastico z Oskar Plus!

Lep iranski pozdrav,

Oskar