23. nov, 2022   Agencija Oskar, Oman, Vodniki  

 

Omanska renesansa

Sultanova transformacija: iz teme v svetlobo “From darkness to lightness!”

Piše: Senad Osmanaj

Potovanja v Oman

Še pomnite tovariši kakšno je bilo življenje v sedemdesetih za razliko od današnjega, ko je vse na voljo v enem samem kliku in ko so vse vrednote, po pričevanju starejših in izkušenih, postavljene na glavo. Podobno življenje kot smo ga živeli v času Jugoslavije se je odvijalo na drugem koncu sveta, v Omanu, s to razliko da je bila Jugoslavija za nekaj svetlobnih let bolj ekonomsko razvita in močno vključena v mednarodno politično sceno.

V letih do 1970 je na najbolj vzhodnem koncu Arabskega polotoka vladal sultan Said, bil je mož, ki je zavračal vse, kar prihaja iz Zahoda. Živel je samozadostno življenje, brez skrbi za sodržavljane, ki so tako in tako že stoletja bili vajeni težkega življenja, v težkem neprehodnem puščavskem okolju in gorati notranjosti dežele, ki so ji vladali plemenski vodje. Oman (takrat znan pod imenom Muscat) je v teh časih razpolagal z devetimi km asfaltiranih cest, dvema univerzama za skupaj 900 študentov, mogoče s tremi bolnicami brez resno strokovnega osebja, mednarodno izolirani, na gospodarskem dnu, brez lokalne valute. Za nafto niso vedeli, dokler niso izvedeli.

V notranjosti Omana, daleč od bolj civilizirane obale, ki je je vladal sultan Said, je vladal verski poglavar, imam, s sedežem v Nizwi. Ob podpori Britancev je sultan Said zahteval pravico nad izčrpavanjem nafte, na območju v domeni imama. Slednji zavrne vmešavanja sultana Saida v notranje zadeve pod njegovim poglavarstvom. Uganete, kaj se zgodilo? Britanci so sklenili zavezništvo s priobalnim sultanom Saidom in napadli imamat. Prve vojne v Zelenem gorovju so se nadaljevale tudi na jugu, ob sami z meji z Jemnom, v gorovju Dhofar. Država je padala v vse večji kaos in notranje politične probleme.

Vmes je dežela postajala vse bolj s krvjo prepojena. V tem času sultan Said pošlje svojega edinega sina Quaboosa, kljub zavračanju vsega kar prihaja iz Zahoda, na šolanje v vojaško akademijo v Veliko Britanijo. Quaboos se izšola, nekaj let služi v vojaških formacijah VB, nato pa se odloči za potovanje okoli sveta. Spoznal je svet in obzorja so se mu razširila. Po povratku nazaj v domovino zapade v čas državljanskih vojn za nadzor nad nafto. Oče sultan Said ga vpraša, kaj bi on kot šolan človek, njegov naslednik, spremenil pri vodenju dežele. Quaboos odvrne, da bi rad popeljal deželo iz teme v svetlobo. Pri tem se oče sulatn Said močno razhudi, zabiča sinu Quaboosu da ne bo sodeloval pri vodenju države in ga zapre v hišni pripor. Tukaj je preživel nekaj let, obiskovali so ga samo otroci državnikov in britanski oficir, ki je sodeloval v notranjih vojnah Omana in je bil sošolec Quaboosa na študiju v Veliki Britaniji.

Ljudje v Omanu so hrepeneli po spremembah in koncu vojn. Qaboos razvije načrt za prevzem oblasti ob podpori ljudi, ki so ga smeli obiskovati v hišnem priporu. Leta 1970 pride do državniškega upora proti očetu sultanu Saidu, ki za posledicami ranjenega stopala odpotuje v Veliko Britanijo na zdravljenje, kjer kasneje dočaka naravno smrt. Vmes pa se v Omanu njegov sin Quaboos razglasi za novega vodjo in sultana Quaboosa, ki deželi vlada še nadaljnjih 50 let.

Za začetek spremeni naziv države v Sultanat Oman, uvede nacionalno valuto Omanski Rial, plemenske vodje pridobi na svojo stran, zato se odrečejo nadaljnjega vladanja v sultanovo korist. Z denarjem iz nafte zgradit 29.700 km novih cest, preko 1.200 javnih šol v skoraj vsaki vasi, bolnice, pristanišča, mednarodno letališče, obnavlja zastarelo in gradi novo infrastrukturo, vzpostavi telekomunikacijsko omrežje, ljudi preseli iz starih blatnih naselij v nova moderna naselja zgrajena iz sodobnih gradbenih materialov, vse bolj dobiva na mednarodnem ugledu kot mirovni posrednik v odnosih med vročim Bližnjim Vzhodom in razvitim kapitalističnim svetom iz Zahoda. Ljudje živijo brez davkov in s številnimi subvencijami ter podporami države. Sultan Quaboos postane močno priljubljen vladar, kot Tito na drugi strani sveta, v njegovem času. Sultan zgradi nove velike mošeje po celi državi, največjo opero na svetu in sestavi največji ženski orkester na svetu, financira izgradnjo katoliških in protestantskih cerkva, hindujske templje, razsoljevalnike …

Bil je poročen in že čez tri ali štiri leta tudi ločen, brez potomcev. Ostal je absolutistični vladar, ki je imel vse vajeti v svojih rokah. Za časa njegovega vladanja postane Oman s strani Združenih Narodov razglašen kot gospodarsko najhitreje rastoča dežela sveta v zadnjih 40 letih. Zato še danes upravičeno stojita v zalivu Muškata zasidrani dve sultanovi ladji, ki sodita med največje na svetu. Morda ste nekateri največjo opazili v Dubrovniku. Da, to je tista v peščeni barvi z več kot 80 sobami. Sultan Quaboos umre za posledicami raka, leta 2020. Postane sultan z najdlje trajajočo vladavino, marsikje po svetu so razglasili tri dnevno žalovanje, celo v Veliki Britaniji spustijo zastavo na polovico droga. Njegova nacionalna valuta postane izredno močna, trenutno je Omanski Rial vreden 2,7 Evra. Njemu v čast Evropska banka uvede poseben Evrski kovanec s sultanovo sliko. Numizmatiki ga zagotovo že imate v svoji zbirki.

Želite izvedeti več o sultanu in o njegovih dosežkih, doživeti potovanje po puščavi, v gorah in ob morju? Preverite razpoložljive termine in ne čakajte predolgo, kajti večina potovanj po Omanu je razprodanih, tukajšnja turistična sezona je namreč zelo kratka. Se srečamo!