26. maj, 2015   Agencija Oskar, Oman, Vodniki  

 

OMAN – FAQ o kulinariki

Piše: vodnica Nina S.
Poznate kratico FAQ?
V angleščini pomeni “frequently asked questions” ali po naše “pogosta vprašanja”. Tu je nekaj vprašanj in kratkih odgovorov, ki potnike pogosto zanimajo, tokrat v zvezi s prehranjevanjem:

KAJ JE TIPIČNA OMANSKA HRANA?

Oman-hrana Tipični omanski zajtrk: khops (tanek kruh), namazan s kuhanim maslom in posut s sladkorjem.
Tipično omansko kosilo: riž ter riba, meso ali piščanec (ja, kot v ostalih arabskih deželah piščanec ni meso, ampak posebna kategorija), zraven še solata, morda z jogurtovim prelivom.
Tipična omanska večerja: riž ali morda doma narejene testenine, curry in na koncu sadje.
Riž je osnovna hrana, čeprav boste riževa polja zaman iskali. Že mnogo stoletij ga uvažajo iz Indije in JV Azije v zameno za datlje.

PIJEJO OMANČANI KAVO ALI ČAJ?

Oman-čajOb obrokih Omančani navadno pijejo vodo ali čaj z mlekom in sladkorjem. Kava pa je rezervirana za družabne dogodke. Ob vsakem obisku se ponudi kava, ki se je ne sme zavrniti, zato le-ta ni močna in je servirana v malih skodelicah. Kavi sta navadno dodana kardamom in rožna voda.

KAJ PA ALKOHOL?

Alkohol v Omanu ni dovoljen, a tudi prepovedan ni. Hmm … V trgovinah in restavracijah ga boste zaman iskali. Strežejo ga le v nekaterih hotelih, ki imajo posebno dovoljenje. Prvotno je bil namenjen tujcem, a ga postrežejo tudi domačinom. Vsak Omančan se mora namreč sam pri sebi odločiti, v kolikšni meri bo spoštoval verske zapovedi in prepovedi.

SLADICE?

Datlji in omanska halva sta edini pravi omanski sladici. Ne strežejo ju po obroku, ampak s kavo ob obiskih in družabnih dogodkih. Datljev je vsepovsod dovolj, za halvo pa se je treba bolj potruditi – med drugim vsebuje mandlje, pistacije, indijske oreščke, sezam, kardamom, muškatne oreščke, žafraniko in rožno vodo.
Oman - Halva

KAJ BOMO PA MI JEDLI?

Oman-hranaV hotelskih restavracijah so zajtrki prilagojeni Zahodnjakom: maslo in marmelada, jajca, tudi jogurt in krispiji, ponekod še sadje.
Turistične restavracije pa imajo poleg arabske hrane na menijih tudi precej indijskih in kitajskih jedi – iz dveh razlogov: zaradi več stoletne trgovine so Omančani “posvojili” marsikatero vzhodnjaško jed in večino turističnih restavracij vodijo Indijci ali Pakistanci.
Če pa boste zavili v čisto lokalno restavracijo, se pripravite na “rus wa dijaj” t.j. pol piščanca z rižem in zelo pekoče “pešte” – kaj je v njih, sploh ni pomembno, saj boste okusili le močno pekočino po grlu.
Dober tek!

PA PIJAČA ZA NAS?

Velik del Omana se že oskrbuje z razsoljeno vodo, zato je pitje ustekleničene vode najboljša izbira. Če se vode naveličate, pa so pogosto (poleg gaziranih pijač) na voljo tudi odlični sveže stisnjeni sokovi. Pa ob naročilu ne pozabite reči: “la sukkar” oz. brez sladkorja.
Na zdravje!
vodnica Nina S.