02. dec, 2014   Agencija Oskar, Francija, Vodniki  

 

Novoletni Pariz

Dragi sopotniki in sopotnice, naša pot v Pariz bo dolga. Evropo bomo prečkali po diagonali, prevozili Avstrijo po slikoviti Turski avtocesti, pa Bavarsko, ponoči vstopili v Francijo in se zbudili v Parizu. Nič nam ne bo dolgčas! Poskrbeli bomo za udobje s potovalnimi odejami in blazinicami, ogledali si bomo kak dober francoski film (prinesite s seboj!) in se tu in tam ustavljali.
Francija-Pariz, Eifflov stolpNa jutranjem postanku v Franciji bomo že poskusili tiste čisto prave francoske rogljičke – croissant – ali pa hrustljave bagete – baguette. V Parizu pa se bomo vsaj enkrat ustavili v majhnem lokalčku ob cesti in si privoščili “pariške palačinke” – crepes – z marmelado, čokolado, bananami in jagodami ali pa raje s sirom, paradižnikom in šunko??
V Parizu je za Novo leto vedno velika množica ljudi. Tako meščanov, ki ljubijo svoje mesto, pa tudi Francozov s podeželja ali iz drugih mest, in seveda številni turisti. Množici se seveda ne bomo mogli izogniti in tega tudi ne nameravamo, saj je vendar del prazničnega vzdušja. Pariza se bomo lotili po svoje.
Francija-Pariz-LouvreKljub vrsti bomo počakali na vhod v Notredamsko katedralo. V to katedralo je vsak dan hodil tudi kralj Ludvik XIII. Prosil je za sina in ga tudi dobil – sončnega kraljeviča Ludvika XIV.! Ogledali si bomo še monumentalno grobnico slovitega Napoleona, opazovali ulične umetnike pred centrom Pompidou, se prepustili gibanju in dogajanju, tudi če zaradi tega kake stavbe ne bomo videli od znotraj.
Vabimo vas v Pariz, vse tiste, ki si želite prav novoletno noč preživeti v kulturni prestolnici sveta. Naslednjič bomo pisali o silvestrskem večeru, kajti slovesne novoletne večerje ne bo!! Bo pa – piknik …
Vaša vodnica Daša