01. dec, 2014   Agencija Oskar, Indija, Vodniki  

 

Nagovor sopotnikom, ki se odpravljajo v Indijo

Sopotniki,
Indija-Radžastanciodpravljamo se v drugačen svet, v dimenzije, kjer se naš sistem vrednotenja in razvrščanja ne obnese. Za začetek, ko o Indiji razmišljamo od doma, so dobre številke. Gremo v deželo, kjer več kot 100 milijonov ljudi živi za 500 IR mesečno (dobrih 6 evrov), medtem ko ima najbogatejši državljan 140 metrov visoko privatno rezidenco, s 168 parkirnimi mesti za avtomobile šestih družinskih članov. Podobo stare Indije spreminja nova resničnost: čez 900 milijonov naročnikov mobilne telefonije dnevno pošlje 1,5 milijarde tekstovnih sporočil. Indijci radi potujejo. Železnica s 60.000 kilometri prog povezuje skoraj 7.000 železniških postaj. Prepelje 5 milijard potnikov letno, podjetje pa ima skoraj 2 milijona zaposlenih.
Dolgim kompozicijam ničel za vsako številko smo zahodnjaki vsaj navidezno kos. Težave se začnejo, ko se soočimo s povsem drugo realnostjo. Smrt je v Indiji prehod, časa za učenje je veliko, zmaga pa ni večno življenje, temveč ugasnitev. S templjev zre na tisoče bogov, a so le odslikava posameznih lastnosti izmuzljivega absolutnega bitja, katerega kal je tudi v nas. Indija-VaranasiNa temeljna človeška vprašanja dobite množico odgovorov; duša je in je ni. Bogovi so in jih ni. Vse je le iluzija. Kaj verjeti, na kaj se opreti? Kam pospraviti pojme kot so karma, meditacija, nirvana in mokša?
Indija se zabava. To ni uglajen dvorni bal, je prej kaotičen, ekscesen, agresiven punk žur, kjer se v glavnem izogibajo žrtvam, za buške in razklane ustnice pa se nihče ne zmeni. Pa tudi razmišlja, snuje in spočenja. Med drugim nam je dala decimalni sistem, udomačene kokoši, uporabo bombaža, šah, pa tudi marihuano, nage askete, umetnost ljubljenja in nenasilje.
Prepustimo se, odprtih src, pogumno in brez zadržkov! Za nekatere bo en obisk dovolj, drugi pa se boste vračali.
Vaš vodnik
Branko Struga