13. apr, 2015   Agencija Oskar, Butan, Indonezija, Portugalska, Škotska, Vodniki, Wales  

 

Mistične živali kot simboli države

Samorog (Škotska)

Škotska - SamorogŠkotska že od nekdaj slovi po svoji ljubezni do mitologije in legend in škotski narod velja za enega najbolj mitoloških v svetovni zgodovini človeštva. Samorog je škotski heraldični simbol že od 12. stoletja. V keltski mitologiji samorog simbolizira nedolžnost, čistost, moč zdravljenja, radost in življenje, predstavlja pa tudi simbol moškosti in moči. Samoroga pa najdemo tudi na grbu Združenega kraljestva, kjer mu danes družbo dela angleška nacionalna žival, lev. Samorog na grbu je priklenjen, saj je po legendi prost samorog zelo nevarna žival.

Valižanski zmaj (Wales)

Wales - Valižanski zmajValižanski zmaj (valižansko: Y Ddraig Goch ali “rdeči zmaj”) krasi zastavo Walesa, ki nosi isto ime v valižanščini. Najstarejši zapis uporabe zmaja kot simbola datira v leto 829, vendar naj bi bil v uporabi že pred tem kot simbol kralja Arturja in drugih keltskih voditeljev. Rdeči zmaj se danes uporablja kot simbol za vse valižanske stvari in ga uporabljajo tako javne kot zasebne institucije.

Barceloški petelin (Portugalska)

Portugalska - PetelinPetelin iz Barcelosa (portugalsko: galo de Barcelos) je eden najbolj pogostih simbolov Portugalske.  Legenda petelina iz Barcelosa govori o mrtvem petelinu, katerega čudežna intervencija je dokazala nedolžnost po krivem obtoženega in na smrt obsojenega moža. Več o tem tukaj.

Chollima (Severna Koreja)

Koreja - Chollima konjChollima (dobesedno “konj tisočih milj”) je mistični krilati konj, ki ga srečamo v vzhodno azijskih kulturah. Ta krilati konj je prehiter in preveč eleganten, da bi ga katerikoli smrtnik lahko zajahal. Chollima je pomemben simbol Severne Koreje in njegove kipe se najde povsod po deželi. Kip Chollime simbolizira “heroizem, konstantni borbeni duh korejskega naroda ter hitre inovacije in napredek s hitrostjo Chollime”.

Garuda (Indonezija)

Indonezija - GarudaNacionalni emblem Indonezije je mitološka ptica Garuda. Garuda je v hindujski mitologiji eno izmed božanstev nižjega razreda, ki se ga najpogosteje upodablja kot orla z zlatim perjem, razširjenih kril ter s človeškim telesom in/ali glavo. Na glavi ima lahko tudi krono kot njegov gospodar bog Višnu, kateremu je “vahana” (prevozno sredstvo). Garudova velikost je ogromna in lahko popolnoma zatemni sonce, ko se pojavi.
 

Turul (Madžarska)

Madžarska - TurulTurul je najpomembnejša ptica, ki nastopa v mitu o nastanku Madžarov. Turul je božanski sel, ki sedi na vrhu drevesa življenja skupaj z ostalimi duhovi nerojenih otrok, ki se tudi pojavljajo v ptičji obliki.
Turul je simbol moči, oblasti ter plemstva in se še danes uporablja kot uradni simbol.
 

Druk (Butan)

DrukDruk je zmaj groma v butanski mitologiji ter nacionalni simbol Butana, ki se pojavlja na zastavi države.
Grom (ali glas oblaka) se smatra za rjovenje zmaja. Druk v svojih krempljih drži dragulje, ki simbolizirajo bogastvo.
 
Orlena