11. jan, 2023   Agencija Oskar, Mehika, Vodniki  

 

Mehika – NOVO!

Piše: Iztok Mervič

Potovanje: NOVO – Mehiška nagajivščina

Našemu priljubljenemu potovanju po Mehiki – Med Azteki in Maji smo dodali 4 dni. Vsem lokacijam, ki jih na potovanju po Mehiki ne smemo izpustiti, smo dodali ščepec arom in okusov ter kanček dodatnih barv. Nova, podaljšana mehiška salsa je za vse tiste, ki imate nekaj več časa in bi radi na Mehiko pogledali še na malce drugačen način. Na začetku potovanja smo eni največjih svetovnih metropol Mexico City-ju in njegovi okolici dodali čas, ki ga bomo lahko izkoristili za obisk slavne Modre hiše, muzeja Fride Kahlo. 

Na poti proti jugu bomo v družbi impozantnih vulkanov zajadrali v pridih avtentičnih kolonialnih mest mehiškega jugovzhoda, Poleg uporniškega Chiapasa in tamkajšnjim Indijancem Tzotzil, Tzeltal, Chol in ostalim, še globlje zakorakamo v kraje, kjer živi večina mehiških staroselskih Indijancev. Spoznamo tudi manj znana ljudstva kot so Zapoteci in Mixteci. V mestih Puebla in Oaxaca, ki navdušujeta s kolonialno arhitekturo, se srečamo s tradicionalnim mehiškim melosom in specifično kulinariko. Tudi zato veljata za ene izmed po krivem zanemarjenih mehiških biserov. V manjših krajih Tule in Mitla se srečamo s staroselsko rokodelsko obrtjo, običaji in kulturo, prepleteno z evropskimi in indijanskimi tradicijami. Ne manjka niti impozantna zgodba 2000 letne ciprese, ki predstavlja brezčasno univerzalnost svetih izročil, obisk tradicionalne tkalnice ter nenazadnje ogled destilarne eksotičnega mezcala, ki počasi pridobiva svetovno pozornosti v senci svoje slavnejše sestrice tequile.

V nadaljevanju potovanja smo tipičnim kulturam centralne Mehike dodali izkušnjo spanja ob zvokih oceana v Mehiškem zalivu – kot uverturo v nam že dobro znane skrivnostne  zgodbe Majev na Jukatanu in uživanje na plaži ob mehiškem karibskem morju ob koncu potovanja. Enega izmed vrhuncev potovanja – eno izmed novih čudes novega sveta Chitzen Itzo – si ogledamo v povsem drugačni perspektivi, kot smo je vajeni iz običajnih potopisov. Slavno piramido El Castillo v Chichen Itzi obiščemo ponoči, umaknjeni od vrveža množic, Privoščimo si nočni ogled, v soju žarometov in laserjev, ki pričarajo na slavnih majevskih ruševinah prav poseben spektakel v neki drugačni preobleki in energiji, kot smo je vajeni v času dnevnih obiskov.

Poglobili smo zgodbo o eni najstarejših civilizacij na svetu ter njihovih simbolih – kolosalnih glavah matere vseh mezo ameriških civilizacij, olmeške civilizacije. Združili smo jo z obiskom prelepih Modrih slapov, ki so se nam za nekaj časa izmuznili z naših poti in se vračajo v polnem sijaju.

Podobno preobrazbo smo nadeli zadnjemu delu naše avanturice, ko smo iz posebnega razloga ponuditi nekaj kanček drugačnega. Za tiste, ki si želijo izkusiti nekaj manj razvpitega in slavnega kot Cancun, Playa del Carmen ali Tulum – pa obenem še vedno privlačnega in eksotičnega – ponujamo drugačen zaključek potovanja na majevski rivieri. Zaključne počitnice si tokrat privoščimo malenkost južneje, v Puerto Morelos. Ni še slaven, diha v počasnejšem ritmu in je zato manj obljuden in kričeč, a zato nič manj rajski košček Jukatanske obale. Kraj, kjer je ravno dovolj mehiško-karibskega pridiha, ponuja stereotipno naravo in obmorske užitke, prikupi pa se tudi tistim, ki si želijo za odtenek intimnejšega mehiško-karibskega morskega odklopa. Časa je dovolj tudi za obisk bližnjih slavnejših zgoraj omenjenih letovišč, bližnjih parkov ali za potapljanje.

Vse, kar smo doživljali do sedaj, je v podaljšanem, 16 dnevnem programu poglobljeno, podkrepljeno z novimi zgodbami in kraji ter za odtenek drugače, ravno toliko da odkrije še eno plast neskončnih mehiških odtenkov. 

Potovanja v Mehiko