Mehika z Gvatemalo in Belizejem

Osnovni podatki

Mehika, dežela mnogih presežnikov, burne zgodovine, neverjetne kulture, barv polne sedanjosti… Hodi po tanki vrvi med tradicijo staroselcev in novimi vplivi ter še vedno išče svojo pravo identiteto. Ponuja nešteto možnosti za svoje obiskovalce, ki jih vedno sprejme s široko odprtimi rokami. Naj bo to njena pisana narava, ena najboljših svetovnih kulinarik, čustvena glasba, pretresljivo živa tradicija odmaknjenih vasi ali eno od sedmih čudes sodobnega sveta, slavna Chichen Itza. Vsemu temu za povrh dodajmo še čudovite rajske plaže Jukatana, živahno večerno življenje in dobimo dneve, polne od prve do zadnje minute!

Gvatemala, ponosna ...

Mehika, dežela mnogih presežnikov, burne zgodovine, neverjetne kulture, barv polne sedanjosti… Hodi po tanki vrvi med tradicijo staroselcev in novimi vplivi ter še vedno išče svojo pravo identiteto. Ponuja nešteto možnosti za svoje obiskovalce, ki jih vedno sprejme s široko odprtimi rokami. Naj bo to njena pisana narava, ena najboljših svetovnih kulinarik, čustvena glasba, pretresljivo živa tradicija odmaknjenih vasi ali eno od sedmih čudes sodobnega sveta, slavna Chichen Itza. Vsemu temu za povrh dodajmo še čudovite rajske plaže Jukatana, živahno večerno življenje in dobimo dneve, polne od prve do zadnje minute!

Gvatemala, ponosna na tradicijo in dejstvo, da je skoraj polovica njenega prebivalstva majevskega. Zapeljuje prav s to svojo pristnostjo, postavljeno v izjemno okolje mogočne narave… Čarobna jezera, džungla v vseh odtenkih zelene, nebo prebadajoče ognjene gore, svojevrstni divji prebivalci, kot je recimo simbol države, plašna, a prelepa ptica quetzal. Tukaj so tudi dragulj v kroni starih majevskih mest, Tikal, največja majevska tržnica, aktivni vulkan Pacaya ter muzejsko kolonialno mesto Antigua.

Belize, majhna a posebna in zanimiva dežela, ki očara prav s svojim načinom življenja in sproščenim karibskim vzdušjem svojih majhnih otočkov – sipin. Za povrhu je v toplem belizejskem morju še prelep koralni greben, kjer živijo nenevarni morski psi in ribe vseh mogočih barvnih odtenkov, tam so dnevi daljši in čas izgubi pomen.

Tri dežele Srednje Amerike vas začarajo v svojem vrtincu živih barv, mnogih skrivnosti in ugibanj, prepletom tradicije z modernim, bogato in neizčrpno vsebino ter večno sproščenim vzdušjem…

Več

Odhodi

Cena

od 2679

Čas trajanja

18 dni

Status

Prijavite se

Vodnik

MATJAŽ RAJH

Prijavite se

Program

1. danLJUBLJANA – EVROPA – MEXICO CITY. Zbor v Ljubljani in prevoz do beneškega letališča. Polet preko Madrida vMehiko. (letalo)  

2. dan MEXICO CITY. Pristanek v mehiški prestolnici v zgodnjih jutranjih urah. Prevoz dohotela in čas za kratek počitek in osvežitev. Zajtrk. Naš dan posvetimo prestolniciMehike, velikanskemu Mexico Cityu. Začnemo na glavnem mestnem trgu, Zocalo.Tukaj se nahaja velika vladna palača s čudovitimi freskami mehiške zgodovine,kot jo je videl slavni slikar Diego Rivera. Drugo stran trga zapirata katedralain ostanki nekdanjega azteškega mesta Tenochtitlan. Sprehodimo se po eni izmednajbolj znanih “peš” ulic v mestu proti prvemu nebotičniku SrednjeAmerike, Torrelatinu, in se nanj tudi povzpnemo, da zares občutimo mogočnostCiudad de Mexica. Popoldan uživamo v Xochimilcu, kjer se prepuščamo vožnji spisanimi ladjicami med ...

1. danLJUBLJANA – EVROPA – MEXICO CITY. Zbor v Ljubljani in prevoz do beneškega letališča. Polet preko Madrida vMehiko. (letalo)  

2. dan MEXICO CITY. Pristanek v mehiški prestolnici v zgodnjih jutranjih urah. Prevoz dohotela in čas za kratek počitek in osvežitev. Zajtrk. Naš dan posvetimo prestolniciMehike, velikanskemu Mexico Cityu. Začnemo na glavnem mestnem trgu, Zocalo.Tukaj se nahaja velika vladna palača s čudovitimi freskami mehiške zgodovine,kot jo je videl slavni slikar Diego Rivera. Drugo stran trga zapirata katedralain ostanki nekdanjega azteškega mesta Tenochtitlan. Sprehodimo se po eni izmednajbolj znanih “peš” ulic v mestu proti prvemu nebotičniku SrednjeAmerike, Torrelatinu, in se nanj tudi povzpnemo, da zares občutimo mogočnostCiudad de Mexica. Popoldan uživamo v Xochimilcu, kjer se prepuščamo vožnji spisanimi ladjicami med plavajočimi vrtovi in morda zapojemo z mariači? Danzaključimo v izjemnem antropološkem muzeju, kjer se že spoznamo z zgodovinoSrednje Amerike pred prihodom prvih Evropejcev. Nočitev. (H, Z)

3. dan MEXICO CITY – Guadalupe – Teotihuacan – nočnavožnja v PALENQUE. Zajtrk. Odpeljemo se doromarskega središča Guadalupe, kjer domuje temnopolta Marija, brez katereMehika ne bi bila to, kar je. Zlijemo se z množico in vsrkavamo vzdušje tegasvetega kraja. Nadaljujemo proti starodavnemu mestu Teotihuacan, morda nas obpoti čaka kakšno presenečenje? Kdo so bili prebivalci tega nekdaj mogočnegamesta, njihova kultura in način življenja – vse to ostaja skrivnost in buriduhove mnogih raziskovalcev ter strokovnjakov. Sončeva piramida, ki so jozgradili, je s svojimi 65 m druga največja piramida na svetu. Dovolj časa sivzamemo za raziskovanje ostankov tega izjemnega kraja, potem pa se z avtobusomodpravimo na nočno vožnjo do Palenque. (PT, Z) 

4. dan PALENQUE. Jutranjiprihod v Palenque in vožnja do našega hotela, kjer si privoščimo zajtrk inosvežitev, potem pa se odpravimo na ogled ostankov tega starodavnega majevskegamesta. Okrog nas zaživijo podobe življenja nekoč in izvemo nešteto zgodbic izzlatega obdobja mesta. Očara nas znanje, ki so si ga skozi stoletja pridobili Maji, njihova iznajdljivost, izjemno natančenkoledar, presenetljiva arhitektura, polna skritih simbolov… Poleg vsegaso ostanki starega mesta postavljeni v čudovito naravo in pohajamo med mogočnimtropskim rastlinjem, po ozkih stezicah, med potočki… Kaj pa zgodba o“rdeči kraljici”? Popoldne nas prijetno preseneti prijaznostdanašnjih Palenque in kdo ve, kaj vse nam prinese večer. Nočitev. (H,Z) 

5. dan PALENQUE – SAN CRISTOBAL DE LAS CASAS. Zajtrk. Zapustimo tropsko nižavje in se po panoramski cesti zapeljemo vvišavje Chiapasa. Postanek pri čarobnih slapovih Agua Azul lahko izkoristimotudi za skok v to turkizno modro vodo. Dvignemo se nad 2.000 m in poznopopoldne prispemo v uporniško mestece San Cristobal de las Casas. Namestitev vhotelu, zvečer pa sprehod po izjemno lepih ulicah tega mesteca, ki je dobilouraden naziv “pueblo magico”. Že ime pomeni veliko in zvečerosvetljene hiške različnih pisanih barv pričarajo pravo čarobno vzdušje. Največdogajanja je na glavnem trgu pred prekrasno pisano cerkvijo in lahko sepridružimo domačinom, ki uživajo večer! Nočitev. (H, Z)

6. dan SAN CRISTOBAL DE LAS CASAS – SAN JUAN CHAMULA –HUEHUETENANGO. Zajtrk. V hribih, kjer še vedno živijo Maji, obiščemozanimivo vasico San Juan Chamula. Tukaj se starodavno majevsko verovanjeprepleta s krščanstvom. Najbolj zanimivo je v cerkvi, ki na noben način nipodobna nam znanim cerkvam in je polna skrivnosti. Sprehodimo se po vaškihcesticah in razkrijemo pomen tistih nenavadnih simbolov, občudujemo todrugačno, a tako zanimivo kulturo in že je čas za odhod proti meji z Gvatemalo.Prehod meje je sam po sebi svojevrstno doživetje. Na drugi strani nas čakajovratolomne gvatemalske ceste po hribih in dolinah do vmesne postojanke na našipoti, mesteca Huehuetenango oziroma po domače Huehue. Namestitev in nočitev. (H,Z) 

7. dan HUEHUETENANGO – PANAJACHEL. Zajtrk. Cesta nas vodi preko visokih gorskih hrbtov proti Panajachelu.Podobe slikovite pokrajine se menjajo zunaj nas in že se pred nami zalesketamodrina čarobnega jezera Atitlan. Takoj po prihodu v pristanišče se vkrcamo nanašo ladjico in zaplujemo po jezeru, da raziščemo okoliške vasi, ki so nanizanev strmih bregovih nad njim. Spoznavamo življenje domačinov ob tem skrivnostnemjezeru in občudujemo tri mogočne ognjenike, ki ga obkrožajo. Tu so kavneplantaže, vaške tržnice, tradicionalne tkalnice, okusne ribe… in še mnogoveč! V eni od vasi z malo sreče naletimo na Maximona, najbolj nenavadnegasvetnika vseh svetnikov. Proti večeru se počasi zapeljemo nazaj na izhodišče inse namestimo v simpatičnem objezerskem mestecu Panajachel. Prijeten dan v rahlopočitniškem vzdušju zaključimo s posedanjem ob jezeru, saj se kar ne moremonaužiti njegove lepote. Nočitev. (H, Z)

8. dan PANAJACHEL – izlet v CHICHICASTENANGO. Zajtrk. Dobro uro vožnje potrebujemo do odmaknjenega mestecaChichicastenango, kamor nas zjutraj vodi cesta. Po domače Chichi se dvakrat nateden spremeni v največjo majevsko tržnico v Gvatemali. Domačini pridejo sem ževečer prej, da si zagotovijo svoj prostor na ulicah mesta, ki postane pravapaša za vse čute. Vse ulice mestnega središča na tržni dan postanejo ena samavelika trgovina. Porazgubimo se med vrvečo množico in občudujemo pisano inraznoliko ponudbo. Se preizkusimo v pogajanju s spretnimi prodajalci inposkusimo tudi kakšno izmed kulinaričnih posebnosti? Čas hitro mineva inpopoldne se odpeljemo nazaj v Panajachel. Nekaj prostih uric v prijetnemnaselju in še en sprehod do jezera, kjer ob barvah sončnega zahoda ostanemobrez besed… Nočitev. (H, Z)

9. dan PANAJACHEL – ANTIGUA. Zajtrk. Zapustimo čarobni Atitlan, mu namenimo še kakšno fotografijo vjutranji svetlobi in že smo na poti proti kolonialni Antigui. Nekdanjaprestolnica je, uničena zaradi potresa v 18. stoletju, kar nekaj časa živelakot “mesto duhov”, dokler je niso ponovno uredili in je danes enonajlepših kolonialnih mest v Srednji Ameriki. Leži v dolini med tremiognjeniki, ima hiške različnih barv ter mnogo imenitnih stavb in kot takšnaponuja neskončne možnosti raziskovanja, da ne omenjamo slikovitih fotografij!Namenimo ji celo popoldne in se sprehodimo po njenih z originalnimi tlakovcitlakovanih ulicah. Vzpnemo se na razgledno točko, postanemo pod slovitim obokomSv. Kataline, pogledamo si mestno katedralo in se izgubljamo v labirintu mestnetržnice. Kaj pa številne galerije, tematsko obarvani lokalčki, zlivanje zvzdušjem osrednjega trga, večerja v spremljavi žive glasbe domačega ansambla?Namestitev in nočitev. (H, Z)

10. dan ANTIGUA – izlet na vulkan PACAYA. Zajtrk. Pot nas pelje mimo gvatemalske prestolniceGuatemala Citya proti vznožju vulkana Pacaya. Aktiven 2.552 m visok ognjeniknam ponuja odlično možnost, da od blizu spoznamo vulkansko aktivnost in siprislužimo tudi kakšen lep razgled z razgledne točke. Navzgor se odpravimo peš,najprej po gozdni potki, kjer so lepo označene spremembe v naravi zaradivulkanske aktivnosti Pacaye v zadnjih letih, potem po črnih vulkanskihkameninah… Morda nam vulkan dovoli vzpon do vrha, na sam rob kraterja, sicer pado razgledne točke. Nikoli ni predvidljivo, kako točno izgledajo poti navulkan, njegova okolica ter krater, kajti Pacaya je še kako aktiven ognjenik inzato tudi izjemno zanimiv! Naužijemo se razgledov na prav tako vulkanskookolico. Po spustu še vožnja v Antiguo in še en večer v živahnem kolonialnemmestu. Nočitev. (H, Z)

Vzpon na vulkan Pacaya: pot na vrh traja 2,5 – 3,5 ure in je urejena. Do polovice poti je možnojezditi z najetim konjem (doplačilo približno 15 USD v eno smer). Za vzponpotrebujemo udobne pohodne čevlje z dobrim podplatom in vetrovko za nenadnepodnebne spremembe.

11. dan ANTIGUA – FLORES – TIKAL. Zgodnji zajtrk. Danes se zapeljemo na drugo stranGvatemale, prečkamo prav celo državo. Privoščimo si postanke in uživamo vpogledu na spreminjajočo se in vedno bolj zeleno okolico. Pozno popoldneprispemo v Flores, majhno mestece, ki je pravzaprav polotok na velikem jezeruPeten. Cel Flores je mogoče obhoditi v slabih 15 minutah, a njegove uličice sopolne presenečenj in vzamemo si dovolj časa za odkrivanje le-teh. Zvečer sezapeljemo še v Narodni park Tikal, v skrajno bližino vhoda k slavnim ostankommajevskih ruševin in namestimo se kar tam, sredi džungle. Zdaj ni več motečihelementov civilizacije, ampak samo še narava, njeni mnogi raznovrstni zvoki,neskončno zvezdno nebo in romantika… Nočitev. (H, Z)

12. dan TIKAL – BELIZE – otok  CAYE CAULKER. Vstanemo in še pred zajtrkom smo med prvimi, kivstopimo v narodni park Tikal. Jutranji sončni žarki se pomešajo z meglicamiter krasijo veličastne visoke in strme majevske piramide. Kar nekaj ur namenimopohajanju med ruševinami tega veličastnega majevskega mesta, ki mu nekateripravijo tudi dragulj v majevski kroni. Poleg razsežnosti in izjemne arhitekturestarodavnega mesta nas v Tikalu navduši tudi gosta okoliška zgodba; ves čas nasspremljajo ti zvoki narave, morda pa kakega divjega prebivalca celo uzremo medvsemi tistimi odtenki zelene. Opoldne zapustimo džunglo in se odpeljemo novideželi naproti. Takoj po prehodu meje opazimo, da je tukaj vse drugače. V mestuBelize City se vkrcamo na hitri čoln, ki nas popelje do otočka oziroma sipineCaye Caulker. Košček pravega karibskega vzdušja in način življenja z vodilom“go slow”, ki nas popelje tudi v večer. Namestitev in nočitev. (čoln,P, Z)

13. dan otok CAYE CAULKER. Zajtrk. Danes zaplujemo po turkiznem Karibskem morju zladjico in si privoščimo ves dan užitkov ob prelepem pisanem koralnem grebenu.Zaplavamo med mogočnimi skati, se sprostimo v koralnem vrtu, pozdravimo morskepse in smo na splošno povsem “počitniški”. Popoldne na otočku, kjerčas skorajda ne obstaja in kjer so domačini izjemno prijazni in zgovorni…Čevlje lahko pustite kar v sobah, saj so vse ceste na otoku peščene, tukajšnjipromet so le električni vozički in kolesa… Kaj pa prava slastna morska večerja?Nočitev. (ladjica, P, Z)

14. dan otok CAYE CAULKER – CHICHENITZA. Zajtrk. Poslovimo se od Caye Caulkeja in se s trajektom odpeljemo doChetumala. In ponovno smo v Mehiki! Še vožnja do Chichen Itze, v skladu s časommorda postanek za kopanje… Namestitev in nočitev. (trajekt,  H, Z)

15. dan CHICHENITZA – PLAYA DEL CARMEN. Zajtrk. Sprehod do najslavnejših majevskih ruševin,Chichen Itze. Tukaj bomo dodali piko na i in naredili rezime naši majevskizgodbi. Prepričali se bomo, zakaj Chichen Itza spada med sedem čudes sodobnegasveta. Navduši nas izjemna domiselnost starodavnih arhitektov in mojstrovina,tista piramida z vseh fotografij, slavni El Castillo. Tu je še observatorijmajevskih astrologov, slavni vodnjak El Cenote in mini model kasnejšegaoriginalnega mesta ter še mnogo več, vse pa je povezano z zgodbicami inugibanji. Po ogledu Chichen Itze se odpeljemo proti morju in v zgodnjempopoldnevu prispemo v počitniško Playo del Carmen, kjer se namestimo v hotelu.Prosto popoldne za uživanje v sproščenem vzdušju. Nočitev. (H, Z)

16. dan PLAYA DEL CARMEN. Zajtrk. Privoščimo si dan za počitek in užitek na belipeščeni plaži ob Karibskem morju. Dovolj je spontane turistične ponudbe inzanimivih butikov, pa tudi možnosti za razne vodne športne aktivnosti. Nočitev.(H, Z)

17. dan PLAYA DEL CARMEN – CANCUN/MERIDA – MIAMI –EVROPA. Zajtrk. Prosto za zadnje morskeužitke do popoldanskega odhoda na letališče v Cancunu in polet preko Miamija protiEvropi. (Z, letalo)

18. dan EVROPA – LJUBLJANA. Pristanek na letališču v Madridu in polet dalje do Benetk, od koder slediše prevoz do Ljubljane. Konec potovanja. (letalo)

Več
Cenik potovanja na osebo v dvoposteljni sobi Redna cena Aktualna cena
razpisni program 2769 € 2679 €
Obvezna doplačila
Doplačilo za skupino v velikosti 15 - 19 oseb 120 €
Vstopne in izstopne pristojbine (na kraju samem) 65 €
Doplačilo za skupino v velikosti 10 - 14 oseb 150 €
Doplačila po želji
Doplačilo za enoposteljno sobo 360 €
Odstopnina (4,56 %) od vrednosti aranžmaja -TRIGLAV ** 4.56 %
Doplačilo na kraju samem (priporočljive napitnine) 70 €
Zdr. zav. Coris, do 21 dni, posamično, dvojno kritje * 35.86 €
Zdr. zav. Coris, do 21 dni, posamično * 23.5 €
Popusti
Članski popust od redne cene aranžmaja 39 €
Popust za otroke 2-12 let na dodatnem ležišču 10 %
Popust za otroke 2-12 let na osnovnem ležišču 5 %

Cena (najmanj 20 udeležencev) vključuje: prevoz Ljubljana – letališče Benetke – Ljubljana, letalski prevoz po programu, letališke in varnostne pristojbine (122 EUR), nočitve glede na spodnji opis, ena nočitev na busu,  prevoze in oglede s klimatiziranim avtobusom, kombiji, čolni in ostalimi prevoznimi sredstvi, vse vstopnine po programu, slovenskim vodenjem in lokalnimi vodniki, stroške priprave in organizacijo potovanja. Namestitev: 13 nočitev v hotelih 3* z zajtrkom, 2 nočitvi v preprostih penzionih z zajtrkom. Zajtrkujemo ali v hotelih ali v restavracijah na poti. Vzpon na vulkan Pacaya: pot na vrh traja 2,5 – 3,5 ure in je urejena. Do polovice poti je možno jezditi z najetim konjem (doplačilo cca 20$ v eno smer). Za vzpon potrebujemo udobne pohodne čevlje z dobrim podplatom in vetrovko za nenadne podnebne spremembe.

VIZE: Slovenci viz za te države (Mehika, Gvatemala, Belize) ne potrebujemo, potrebujemo vsaj 6 mesecev veljaven potni list od konca potovanja.

Ker je letalski prevoz preko ZDA, je potreben elektronski obrazec  (ESTA), ki ga najdete na spletnem naslovu https://esta.cbp.dhs.gov/esta/, kjer sami opravite celoten postopek registracije. Brez tega dokumenta vstop v ZDA ni možen! V kolikor ste po 1. marcu 2011 potovali v Iran, Irak, Sudan, Libijo, Yemen, Somalijo in Sirijo je za ZDA potreben tudi vstopni vizum, ki si ga ureja potnik sam na ambasadi v LJubljani.

ZDRAVJE: Obveznih cepljenj ni, nekatera območja so delno malarična. Dodatne informacije najdete tudi na: www.zdravinapot.si.

Z izpolnitvijo prijave na tej spletni strani se prijavljate na potovanje v organizaciji Oskar d.o.o. Prijava je informativne narave, program potovanja pa velja kot prva ponudba. Z izpolnitvijo prijavnice se šteje, da sprejemate določila splošnih pogojev poslovanja Oskar d.o.o. Po prijavi boste prejeli dokument Agencije Oskar (račun), iz katerega so razvidni vsi podatki o naročenem potovanju in dodatnih storitvah, kot tudi razpored plačil in morebitni ostali dogovori. S plačilom prvega obroka računa v višini 30% cene potovanja ali po dogovoru se šteje, da je pogodba sklenjena. Preostali del računa mora biti poravnan najkasneje do 10 dni pred odhodom. Ob prijavi se na rezervacijo zaračuna 15 EUR prijavnine.

VIZE: Vize ne potrebujemo. Potrebujemo le po koncu potovanja še 6 mesecev veljaven potni list.

ZDRAVJE: Obveznih cepljenj ni. Na nekaterih območjih obstaja možnost okužbe z malarijo. O zdravju se posvetujte na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana, Zaloška 29, 1000 Ljubljana, tel.: 386 (0) 1 586-39-00, fax.: 386 (0) 1 540-31 90, info@zdravinapot.si.

Mehika- El Castillo, Chichen ItzaVREME: Mehika ima raznoliko podnebje glede na območje, kjer se nahajamo. Vsem pa je skupno, da imajo izrazito mokro in suho sezono. V Mehiki ne poznamo štirih letnih časov, temperature se prav tako ne spreminjajo zelo tekom leta.

1. Mokra sezona (junij – oktober) je čas, ko v Mehiki pade največ padavin. Le – te so nepredvidljive in se včasih pojavijo v kratki dnevni plohi, lahko pa trajajo tudi več dni hkrati. Ta čas so dnevne temperature ob morju med 25 in 30°C, v višinskih območjih pa med 20 in 25°C.

2. Suha sezona (november – maj) je čas z najmanj padavinami z izjemo nepredvidljivih vremenskih pojavov. Dnevne temperature se gibljejo ob morju med 25 in 35°C (proti maju postaja vse bolj vroče) in v višinah med 20 in 25°C.

Idealen čas za obisk Mehike je obdobje suhe sezone, a tudi v mokri sezoni je vreme še vedno dovolj prijetno in ni večjih sprememb glede temperatur.

Več informacij na www.wunderground.com .

Mehika - San Juan-Chamula-cerkevHRANA IN PIJAČA: Mehiška kulinarika je znana po celem svetu in ni malo restavracij z mehiško hrano zunaj meja države njenega izvora. Mehiška kulinarika se je delno razvila kot posledica navad staroselcev in delno kot posledica vplivov kolonizatorjev. Mehika se ponaša tudi s kar dolgim seznamom živil, ki izvirajo prav od tu in so se od tu razširile preko celega sveta. V mehiški kuhinji ni obeda brez tortilj. Tortilje so zelo ploščati, okrogli »kruhki« zgolj iz moke in vode. Moka je lahko pšenična ali koruzna. Originalne so bile seveda koruzne, danes pa so pogosto v uporabi tudi pšenične tortilje. Tortilje v Mehiki pospremijo mnogo jedi. Že pri predjedeh so vedno za prilogo tortilje, postrežejo pa jih tudi zraven glavnih jedi.

Med glavnimi jedmi je v Mehiki veliko enolončnic, med njimi zelo znana mesna chili con carne, glavnih mesnih jedi, med njimi specialiteta mole poblano, piščanec v čokoladni omaki. Vsako jed pospremi ali krompir ali riž. Zelenjava je pogosta, mnogokrat v obliki solat. Med sestavinami jedi je kar nekaj eksotičnih, recimo kaktusovi listi ali avokado, vse jedi pa Mehičani radi pošteno začinijo s čilijem, ki prav tako izvira od tu. Vedno so na voljo tudi nepikantne različice. Mnogo je mesa z žara, ob morju pa so pogostejše ribe in ostala morska hrana.

Med pijačami je mnogo tradicionalnih napitkov ali iz koruze in čokolade, sadnih sokov iz sezonskega sadja in množice gaziranih in negaziranih brezalkoholnih pijač. Mehičani so pravi mojstri pri alkoholnih pijačah in se ponašajo s svetovno znano tequilo, mezcalom s črvom, domačim majevskim pulquejem (fermentiran agavin sok). Ob obali najdemo domači rum, ima pa Mehika tudi svoje vino. Najbolj priljubljeno je pivo mnogih različnih znamk, ki slovijo po vsem svetu.

Svetujemo vam pitje zgolj ustekleničene vode. Za vse ostale podatke pa vam bo na voljo vaš vodnik.

VARNOST: Mehika je varna dežela. Kljub temu je pomembna previdnost, še posebej v krajih, kjer je veliko gneče, kot so tržnice.

Priporočamo vam, da ste ves čas pozorni na osebno lastnino in da ne nosite na potovanje dragocenosti ali drugih vrednejših predmetov! Agencija Oskar ne odgovarja za njihovo morebitno izgubo.

Mehika-Playa del CarmenOBLEKA: V tradiciji ni nobenih omejitev glede oblačenja. Kljub temu vam priporočamo nevpadljiva in seveda udobna oblačila.

Pripravite se na zelo raznolike vremenske razmere. Ne pozabite na dobro vetrovko in termo velur. Dobro se zaščitite pred soncem, saj je mnogo krajev na velikih nadmorskih višinah, kjer je sonce zelo močno. Priskrbite si zaščitno kremo z močnim zaščitnim faktorjem in ne pozabite na pokrivalo za glavo in vrat. Razen pohodne obutve (lahki treking čevlji) vam priporočamo tudi odprte čevlje (močnejše sandale z dobrim podplatom) za večji del potovanja. Ne pozabite na kopalke in brisačo.

LOKALNA VALUTA: Mehiški Peso; 1 Peso (= 100 centavosov)

KREDITNE KARTICE, BANKOMATI: S kreditnimi karticami lahko plačujete v večjih trgovinah v mestih. Denar lahko dvignete tudi na bankomatih z različnimi provizijami (VISA, MASTERCARD, nekje MAESTRO). Včasih dvigovanje na bankomatih in plačevanje s kreditnimi karticami ne deluje, zato vam priporočamo dovolj gotovine za vsak slučaj! Priporočamo vam ameriške dolarje.

PLANIRANI STROŠKI: Za tekočo potrošnjo (hrana, pijača, manjši nakupi) se predvideva poraba od 15 do 20 EUR na dan. V gornji znesek niso vštete priporočljive napitnine in doplačila.

KOMUNIKACIJA, TELEFON, INTERNET: Klicna številka iz Mehike v Slovenijo je 00386 + območna št. (brez 0) + klicana številka.
Klicna številka iz Slovenije v Mehiko je 0052 + območna št. (brez 0) + klicana številka.
Telefoni so na voljo večino naše poti. Mobilni telefoni delujejo v vseh večjih mestih, na podeželju je pokritost slabša. Priporočamo, da se pred odhodom prepričate pri svojem mobilnem operaterju, če vaš tip aparata deluje na področju Mehike. Internet je na voljo v večjih krajih na naši poti, brezžični internet pa tudi na mnogih krajih.

ELEKTRIČNA NAPETOST: 120V/60Hz. Potrebovali boste adapter, saj so v mehiki vtičnice z dvema ozkima, ploščatima odprtinama.

SPLOŠNI PODATKI O DEŽELI

  • Velikost: 1,972,550km2
  • Prebivalstvo: cca. 115 milijonov
  • Glavno mesto: Ciudad de Mexico
  • Jezik: španski in 68 staroselskih jezikov
  • Vera: rimskokatoliška 82,7%, ostale krščanske skupnosti 9,7%, ateisti 4,7%, druge vere 0,2%, neopredeljeni 2,7%
  • Ureditev: federativna predsedniška republika, 31 držav, predsednik države: Enrique Pena Nieto
  • Lokalni čas: ima več časovnih pasov od GMT -6 do GMT -8
  • Priporočamo: knjige, zemljevidi, vodiči …

SPLOŠNI  POGOJI  POSLOVANJA Oskar d.o.o.

I. SPLOŠNA DOLOČILA

Ti splošni pogoji so sestavni del pogodbe, ki jo skleneta Oskar d.o.o. (v nadaljevanju Oskar Plus) oziroma v njenem imenu pooblaščena agencija, in potnik, ki se prijavlja za določeno potovanje v organizaciji Oskar Plus. V primeru, da je posamezna določba v programu urejena drugače kot v teh splošnih pogojih, veljajo določbe, navedene v programu.

V primeru telefonske prodaje oziroma prodaje preko interneta se šteje, da je potnik sprejel določila teh splošnih pogojev takrat, ko je telefonsko oziroma preko interneta naročil potovanje. Z določili splošnih pogojev se potnik lahko seznani na spletni strani www.oskarplus.net oziroma prodajalca www.agencija-oskar.si, kjer so posebej označeni in splošno dostopni.

Naročnik oziroma potnik je vsaka oseba, ki je opravila veljavno rezervacijo ali opravila nakup/plačilo potovanja.

Ti splošni pogoji ne veljajo za nakupe letalskih vozovnic ter prodajo aranžmajev v organizaciji drugih ponudnikov turističnih aranžmajev, kjer nastopa Oskar Plus kot posrednik in potnika zavezujejo splošni pogoji organizatorja oziroma letalskega prevoznika in mednarodna zakonodaja na tem področju. Ti splošni pogoji tudi ne veljajo za pogoje zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini (če je vključeno v ceno potovanja), kjer Oskar Plus ravno tako nastopa le kot posrednik in veljajo splošni pogoji zavarovalnice.

II. PRIJAVA IN POGODBA        

Za razpisno potovanje v organizaciji Oskar Plus se potnik lahko prijavi v Oskar Plus, d.o.o. ali kateri drugi pooblaščeni agenciji. Program potovanja velja kot ponudba. Na osnovi ponudbe se potnik pisno ali ustno prijavi na ustrezno potovanje. Ob prijavi potnik prejme dokument pooblaščene agencije (račun/pogodbo o potovanju), iz katerega so razvidni vsi podatki o naročenem potovanju in dodatnih storitvah, kot tudi razpored plačil in morebitni ostali dogovori. Potnik je dolžan dokument pregledati in v primeru kakršnega koli nesoglasja ali napake le-tega reklamirati v roku 3 (treh) dni po izdaji računa. S plačilom prvega obroka računa (akontacija) se šteje, da je pogodba sklenjena. Potnik je dolžan navesti vse podatke in predložiti dokumente, ki jih zahteva program potovanja ter izvršiti plačilo v skladu z določbami iz IV. točke teh splošnih pogojev. V primeru, da potnik ob prijavi ne navede pravilnih podatkov, je odgovoren za vse stroške oziroma posledice, nastale zaradi napačnih podatkov.       

Prijava potnika je zavezujoča. Od nje lahko odstopi le v skladu z določili o potnikovi odpovedi potovanja (IX. točka splošnih pogojev). Za zavezujočo prijavo se poleg plačanega 1. obroka računa šteje tudi vsaka prijava ali naročilo, posredovano v ustni ali pisni obliki, ki vsebuje ime in priimek potnika in ostalih udeležencev, številko kreditne kartice ali identifikacijo drugega plačilnega inštrumenta, plačilo ali delno plačilo cene potovanja ali drugo konkludentno dejanje, ki nakazuje na to, da je potnik posredoval zavezujočo prijavo.

Zgoraj navedeni pogoji ne veljajo za potovanja, ki jih organizira Oskar Plus za t.i. zaključene skupine oziroma po naročilu (individualne ponudbe). V tem primeru velja program potovanja kot ponudba, na osnovi ponudbe pa se potnik pisno prijavi na ustrezno potovanje z izpolnitvijo prijavnice, ki je posebej izdelana na osnovi pogojev iz programa, oziroma s kakršno koli drugo pisno potrditvijo. Z izpolnitvijo prijavnice oziroma predložitvijo osebnih podatkov potnikov se šteje, da je pogodba sklenjena in je potnik ob morebitni odpovedi potovanja dolžan poravnati vse stroške v skladu z določili o potnikovi odpovedi potovanja (IX. točka splošnih pogojev).

Agencija Oskar je v skladu s pogodbo dolžna potniku nuditi storitve, ki imajo vsebino in lastnosti, kot so napovedane v pogodbi oziroma programu potovanja, in skrbeti za pravice in interese potnika v skladu z dobrimi poslovnimi običaji.

Potnik je dolžan skrbeti, da sam osebno, njegove osebne listine in njegova prtljaga izpolnjujejo pogoje, ki so predpisani z obmejnimi, carinskimi, sanitarnimi, denarnimi in drugimi upravnimi predpisi. Oskar Plus ima pravico zavrniti prijavo potnika, za katerega lahko upravičeno vnaprej domneva, da teh pogojev ne izpolnjuje oziroma lahko ne bi izpolnjeval tekom potovanja.

III. PRIJAVNINA IN VARŠČINA

Oskar Plus za svoje storitve zaračunava naročniku standardne rezervacijske stroške in stroške za sestavo ponudbe pri prodaji turističnih aranžmajev v višini 15 EUR na rezervacijo oziroma v polovični višini za enodnevne izlete. V primeru bolj zapletenih ponudb po želji za individualna potovanja Oskar Plus lahko zaračuna potniku 21 EUR v obliki varščine za izdelavo ponudbe. V primeru, da potnik ponudbe ne sprejme, se varščina ne vrača.

IV. PLAČILO

Za dan plačila se šteje dan, ko potnik izvrši vplačilo pri Oskar Plus ali pooblaščeni agenciji, oziroma ko Oskar Plus prejme plačilo na transakcijski račun. Potnik ob prijavi plača 30 % cene potovanja, v kolikor ni na programu potovanja drugače označeno. Preostali del plača potnik najmanj 10 dni pred začetkom potovanja, v kolikor ni na dokumentu Oskar Plus (pogodba, račun) drugače določeno. Pravočasno plačilo prvega obroka pomeni potrjeno rezervacijo. Če potnik na plača v dogovorjenem roku, to pomeni odpoved rezervacije in se smiselno uporabijo določila o potnikovi odpovedi potovanja iz IX. točke teh splošnih pogojev.

Potnik se obvezuje vplačati razliko, ki bi nastala zaradi morebitne računske napake na izdanem dokumentu Oskar Plus, Oskar Plus pa se obvezuje vrniti potniku eventualno preveč zaračunani znesek, ki izvira iz računske napake. Ta obveza velja do izteka poslovnega leta.

Oskar Plus lahko v programu določi, da potnik plača določene storitve, ki bodo opravljene na kraju samem, njenemu predstavniku ("obvezno doplačilo na kraju samem"). V tem primeru Oskar Plus ne nastopa kot organizator niti kot posrednik, ampak zgolj kot informator. V tem primeru uveljavlja potnik vse reklamacijske zahtevke izključno od izvajalca storitve na kraju samem.

>Kadar za potnika potovanje rezervira pooblaščena turistična agencija, veljajo vsa določila iz te točke smiselno tudi za pooblaščeno turistično agencijo.

V. CENE

Cene potovanja so določene s programom potovanja, ter veljajo od dneva objave programa do spremembe. V ceni so vštete storitve, navedene v programu potovanja. Za potnika je veljavna cena na dan sklenitve pogodbe/izdaje računa.

V skladu z veljavno zakonodajo lahko Oskar Plus to ceno spremeni tudi po sklenitvi pogodbe, in sicer zaradi sprememb v menjalnem tečaju ali sprememb v tarifah prevoznikov, ki vplivajo na ceno potovanja. V primeru spremembe cene iz tega naslova Oskar Plus najkasneje 20 (dvajset) dni pred odhodom pisno obvesti potnika oziroma pooblaščeno turistično agencijo, ki je naredila rezervacijo, o tem, ter izda dodatni dokument (račun), ki ga je potnik dolžan plačati pred odhodom.

Sprememba cene iz naslova tečajnih razlik se obračunava kot razlika vrednosti tistega dela stroškov, ki so izraženi/obračunavani v tuji valuti, obračunana po tečaju (1) tuje valute na dan priprave potovanja (planirana cena po ponudbi) ter (2) na dan priprave obvestila o spremembi cene (običajno 20 – 23 dni pred odhodom). Za preračun se vzame tečaj Banke Slovenije.

Če zvišanje dogovorjene cene preseže deset odstotkov cene potovanja, lahko potrošnik odstopi od pogodbe, ne da bi moral povrniti škodo. V tem primeru bo Oskar Plus potniku vrnila vplačani znesek.

Ravno tako Oskar Plus v programu potovanja določi izhodiščno ceno pri določenem številu potnikov, katera se lahko spremeni, v kolikor se za potovanje prijavi manjše število potnikov. Oskar Plus lahko v programu navede to dodatno ceno (v obliki “obveznega doplačila v primeru velikosti skupine od/do oseb”). Ob prijavi Oskar Plus oziroma pooblaščena agencija potniku zaračuna izhodiščno ceno potovanja. V kolikor nastopijo pogoji za spremembo cene iz naslova "manjše skupine", potnik ne more odstopiti od pogodbe, saj je bil z njimi seznanjen ob prijavi. 

VI. ARANŽMAJI, KJER OSKAR PLUS NI ORGANIZATOR POTOVANJA

V primeru, da Oskar Plus ni organizator potovanja, nastopa v vlogi informatorja. V teh primerih podaja prejete informacije od organizatorja potovanja potniku in mu pomaga pri prijavi na potovanje. Pogoji prijave, plačila in morebitne odpovedi potovanja so v skladu z veljavnimi pogoji organizatorja potovanja. Na dokumentu Oskar Plus mora biti naveden organizator potovanja. Šteje se, da Oskar Plus prodaja tovrstne aranžmaje v tujem imenu in za tuj račun. Morebitno reklamacijo ureja potnik z organizatorjem potovanja.         

VII. POSEBNE STORITVE IN DOPLAČILA PO ŽELJI

Posebne storitve so tiste storitve, ki praviloma niso vštete v ceni potovanja (enoposteljna soba, posebna prehrana, letalska karta, druga doplačila po želji, …) ali so za njih v programu predvidena doplačila (vizumi, druga doplačila ipd.), zato jih potnik plača posebej, razen če ni v programu drugače določeno.

V primeru, da so k posameznemu potovanju razpisane posebne storitve, potnik posreduje želje po teh storitvah ob prijavi, doplača pa jih k ceni potovanja. Objavljene cene posebnih storitev veljajo zgolj v primeru naročila in plačila teh storitev ob prijavi na potovanje. Med samim potovanjem potnik doplača posebne storitve vodji potovanja ali predstavniku Oskar Plus v kraju, kjer se storitev opravlja, v ustrezni valuti, če je med potovanjem to storitev še mogoče naročiti, po ceni, veljavni na kraju samem.   

V primeru posamezne prijave za potovanja lahko potnik prepusti Oskar Plus, da se mu potrudi najti sopotnika, s katerim bo delil sobo, oziroma ki je pripravljen z njim deliti sobo. Ne glede na omenjeno pa mora posamezno prijavljeni potnik ob prijavi doplačati za enoposteljno sobo. V primeru, da se posamezno prijavljenemu potniku najde sopotnik, se potniku po potovanju vrne doplačilo za enoposteljno sobo. V primeru, da se na potovanje prijavita dva, ki sta skupaj v sobi, pred potovanjem pa eden od njiju potovanje odpove, mora drugi doplačati za enoposteljno sobo, če mu ni možno najti drugega sopotnika.

VIII. ODSTOPNINA

 Potnik se ob prijavi lahko odloči za vplačilo odstopnine. Odstopnina znaša 5 % cene potovanja in se obračuna za vsakega potnika na rezervaciji. S programom se lahko posebej določi drugačna višina odstopnine oziroma da odstopnina ni mogoča. Sporazum o odstopnini velja v primeru vojaškega vpoklica, bolezni in smrti v ožji družini (potnik, zakonec, starši, otroci) in se lahko uveljavlja le ob predložitvi ustreznega potrdila. Potnik je na osnovi potrdil upravičen do vrnitve vplačanega zneska potovanja (brez odstopnine). Ne glede na plačano odstopnino ima Oskar Plus v primeru tovrstne potnikove odpovedi potovanja pravico tudi do povrnitve administrativnih stroškov, ki znašajo 15 EUR po prijavi. Prav tako potnik nima pravice do vračila stroškov za pridobitev vize.

V primeru, da je potnik vplačal odstopnino, vendar odpove potovanje iz drugih razlogov, se višina povračila stroškov odpovedi obračuna v skladu s IX. točko splošnih pogojev, potnik pa tudi nima pravice do vračila administrativnih stroškov, ki znašajo 15 EUR po prijavi, stroškov za pridobitev vize ter odstopnine.

Če potnik potovanja ne odpove pred odhodom, nima pravice do uveljavljanja vračila vplačila na podlagi plačane odstopnine. Smatra se tudi, da je potnik odstopil od pogodbe, kadar potnika ne sprejme na prevoz prevoznik (letalski, ladijski, avtobusni in podobno) iz kakršnih koli razlogov, ki so lahko varnostne ali regulativne narave, ne glede ali se je to zgodilo med potovanjem ali pred pričetkom potovanja. Potnik je v takem primeru odgovoren za vso povzročeno škodo in ne more uveljavljati nobenih vračil na podlagi plačane odstopnine.

V primeru, da potnik odpove potovanje oziroma odstopi od pogodbe zaradi dokumentirane višje sile, ki je ni mogel predvideti ali se ji izogniti v času pred podpisom pogodbe o potovanju, ter ima o tem ustrezne veljavne uradne dokumente, pa ni položil odstopnine, ima Oskar Plus pravico do povračila vseh svojih že nastalih stroškov, kakor tudi vseh tistih, ki z odpovedjo potovanja nastanejo. Razliko Oskar Plus vrne potniku.         

Zahtevka za uveljavitev odstopnine ni mogoče uveljavljati po začetka potovanja, kakor tudi ne za čas neizkoriščenega dela potovanja.        

IX. POTNIKOVA SPREMEMBA POGODBE ALI ODPOVED POTOVANJA

 Potnik ima pravico zahtevati spremembo pogodbe (npr. sprememba imena, dodatne storitve, sprememba namestitve ipd.) po njeni sklenitvi, Oskar Plus pa je dolžna preveriti v kolikor je to sploh mogoče. V primeru spremembe pogodbe na zahtevo potnika Oskar Plus lahko zaračuna potniku administrativne stroške v višini 21 EUR za spremembo, v kolikor ni s temi splošnimi pogoji drugače določeno. V primeru, da s spremembo nastanejo dodatni stroški (npr. sprememba letalske vozovnice), pa Oskar Plus zaračuna tudi povrnitev le-teh.

Potnik ima pravico do odpovedi potovanja, in sicer v poslovalnici, kjer se je prijavil, ali direktno na prijavnem mestu Oskar Plus. V primeru, ko potnik odpove potovanje, ima Oskar Plus pravico do povračila stroškov, ki so odvisni od časa, ki je ostal do pričetka potovanja. V vsakem primeru Oskar Plus zahteva povrnitev administrativnih stroškov rezervacije v višini 15 EUR. Če na programu ni drugače določeno, veljajo spodaj napisani odpovedni stroški:

 •  odpoved od 60 do 45 dni pred odhodom, 15% cene aranžmaja,
•  odpoved od 44 do 30 dni pred odhodom, 30% cene aranžmaja,
•  odpoved 29 do 22 dni pred odhodom, 50% cene aranžmaja,
•  odpoved 21 do 15 dni pred odhodom, 80% cene aranžmaja,
•  odpoved kasneje kot 15 dni pred odhodom, 100% cene aranžmaja.

 Ne glede na zgoraj določene stroške odpovedi so le-ti lahko tudi višji, kadar to pogojujejo pogoji organiziranja potovanja, torej ki jih Oskar Plus narekujejo veljavni pogoji prodaje in/ali jih pogojujejo poslovni partnerji.  

Ne glede na zgoraj določene stroške so stroški odpovedi lahko tudi drugačni, če tako piše v programu potovanja ali pogodbi.

Ob odpovedi potovanja pred odhodom mora potnik napisati pisno odpoved oziroma podpisati odpovedni dokument, ki mu ga v podpis ponudi Oskar Plus. V primeru, da zavrne podpis tega dokumenta, se šteje, kot da potovanja ni odpovedal. 
Med potovanjem lahko potnik prekine potovanje na svojo željo. Če potnik med potovanjem potovanje prekine, ob vrnitvi nima pravice do povračila stroškov ali kupnine, ne delno, ne v celoti. V kolikor potnik med potovanjem po svoji želji spremeni program oziroma ne potuje po programu, ki je sestavni del pogodbe z Oskar Plus, se šteje, da je potnik odstopil od pogodbe med potovanjem. V tem primeru je potnik odgovoren za stroške in škodo, ki jo je s tem povzročil. V primeru spremembe programa na lastno željo ali zaradi višje sile, ne da bi za to obstajali razlogi na strani Oskar Plus zaradi nepravilno opravljene storitve, potnik nima pravice zahtevati kakršnekoli odškodnine ali znižanja cene.     

Oskar Plus oziroma pooblaščena oseba lahko kadar koli pred potovanjem ali na dan odhoda zavrne osebo, kadar oceni, da bi potnik lahko ogrozil zdravje ali premoženje sebe ali drugih, oziroma ki je ob odhodu očitno pod vplivom alkohola, drog ali drugih tovrstnih substanc. Oskar Plus v tem primeru ravna po določilih o potnikovi odpovedi.

Oskar Plus ima pravico tudi med potovanjem zahtevati od potnika, da prekine skupno pot s skupino, če sam ne skrbi za to, da sam osebno, njegove osebne listine in njegova prtljaga izpolnjujejo pogoje, ki so predpisani z obmejnimi, carinskimi, sanitarnimi, denarnimi in drugimi predpisi, ali če je očitno pod vplivom alkohola, drog ali drugih tovrstnih substanc ali če se neprimerno obnaša do ostalih sopotnikov in njegovo izločitev zahteva skupina. Oskar Plus v tem primeru ravna po določilih o potnikovi odpovedi. Oskar Plus bo uveljavljala vso škodo, ki bi jo na poti oziroma med trajanjem izvajanja programa potnik povzročil s svojim neustreznim ravnanjem.          

Višina stroškov odpovedi potovanja v primeru, da Oskar Plus ni organizator potovanja, je določena s splošnimi pogoji ali drugim aktom organizatorja.

 X. ORGANIZATORJEVA SPREMEMBA PROGRAMA ALI ODPOVED POTOVANJA    

Oskar Plus si v skladu z veljavno zakonodajo pridržuje pravico do odpovedi potovanja najkasneje 7 (sedem) dni pred predvidenim odhodom, če se za potovanje ne prijavi minimalno potrebno - v programu navedeno - število potnikov. V primerih, ko Oskar Plus izrecno pisno jamči odhod, ne more odpovedati potovanja, razen če se prijavi manj kot v programu predvideno najmanjše predvideno število potnikov.

Oskar Plus si pridržuje pravico do popolnega ali delnega odstopa od pogodbe, če pred izvajanjem ali med izvajanjem programa nastopijo izredne okoliščine, ki jih ni bilo mogoče pričakovati, odstraniti ali se jim izogniti, za Oskar Plus pa te okoliščine pomenijo utemeljen razlog, da pogodbe ne bi sklenila, če bi obstajale ob sklenitvi pogodbe.

Oskar Plus lahko odpove pogodbo oziroma odstopi od pogodbe in zahteva povrnitev škode od potnika, ki neposredno krši določbe pogodbe, ki jo je sklenil z Oskar Plus, predvsem, če se ugotovi, da je potnik namerno sporočil napačne podatke o številu potnikov ali njihovi starosti, oziroma je med potovanjem prišlo do sprememb, potnik pa o tem ni obvestil Oskar Plus.
Oskar Plus si pridržuje pravico (in ne odgovarja) za spremembe dneva in časa odhoda oziroma za odpovedi potovanja, zaradi spremembe letalskega voznega reda ali nastopa višje sile ter pravico do spremembe smeri potovanja, če se spremenijo pogoji za potovanje (nov vozni red, negotov položaj v državi, kjer je organiziran program, naravne nesreče ali drugi nepredvideni vzroki, na katere Oskar Plus ne more vplivati), brez posebne odškodnine in po veljavnih predpisih v potniškem prometu.       

Odgovornost Oskar Plus je omejena zgolj na neizvedbo določenega dela programa, v delu, ki pomeni ustrezne materialne stroške. Oskar Plus ne odgovarja za nematerialno škodo, ki bi nastala iz naslova zamud, odpovedi ali spremembe prevoza ali prevoznega sredstva.     

Oskar Plus ne more prevzeti odgovornosti za spremembe programa zaradi nastopa kakršnekoli višje sile med potekom programa. V teh primerih lahko potnikom zagotovi storitve v spremenjeni obliki, glede na obstoječe možnosti.

V primeru, da Oskar Plus odpove potovanje, ima potnik pravico do celotnega povračila vplačane cene aranžmaja, nima pa pravice do povračila stroškov vizuma, ali stroškov cepljenj, ki so bili s programom zahtevani. O kakršnikoli naknadni spremembi programa Oskar Plus potnika nemudoma obvesti.

V primeru, da stanje na kraju samem Oskar Plus ne dopušča namestitve potnikov v naročenem objektu, lahko Oskar Plus namesti potnika v istem kraju v drug objekt enake kategorije.      

 XI. POTNI DOKUMENTI 

Potnik mora imeti veljaven potni list ali drug veljaven ustrezen dokument, s katerim lahko vstopi v posamezno državo. Potnik je dolžan paziti na vsa določila glede veljavnosti potovalnega dokumenta. Veljavnost dokumenta se upošteva na ZADNJI dan potovanja! Oskar za morebitne neprijetnosti ali prisilno prekinitev potovanja potnika iz tega naslova ne odgovarja.   
Potnik je dolžan pridobiti vizume, ki so za te države zahtevana. Če potnik te obveznosti ne izpolni, ravna Oskar Plus po določilih o potnikovi odpovedi potovanja. V primeru, da potniku ureja vizum Oskar Plus, le-ta ne jamči za uspešnost pridobitve vizuma. Stroškov pridobitve vizumov Oskar Plus potniku ne vrača. V primeru zavrnitve vstopa v državo ali druge ovire nosi vse stroške potnik sam. Smatra se, da si potnik ureja vizum sam, če Oskar Plus ne dostavi vseh potrebnih dokumentov v predpisanem roku, ne glede na to, ali je potnik pri Oskar Plus že vplačal pridobitev teh dokumentov.

Zaradi zahtev v mednarodnem potniškem prometu (letalski, ladijski, avtobusni...) je potnik dolžan ob prijavi posredovati vse potrebne podatke o vseh udeležencih potovanja, ki jih prijavlja. Podatki se morajo v celoti ujemati s podatki v uradnih dokumentih, ki so jih udeleženci potovanja dolžni v skladu s predpisi o prestopu državne meje in ustreznimi tujimi zakonodajnimi akti nositi s seboj. V primeru, da napačni podatki povzročijo zamudo, dodatne stroške ali prekinitev potovanja, odgovarja za vse nastale stroške udeležencem potovanja zgolj potnik sam.       

Če potnik med potovanjem izgubi dokumente ali so mu le-ti ukradeni, so pa nujno potrebni za nadaljevanje potovanja ali za vrnitev v domovino, si potnik na lastne stroške priskrbi nove. V primeru, da mora potnik zaradi izgube ali kraje dokumentov prekiniti potovanje, ni upravičen do kakršnegakoli povračila vplačanega potovanja ali povrnitve stroškov.     

XII. OBVESTILA PRED ODHODOM/POTOVANJEM         
Potnik prejme končno obvestilo najkasneje 5 (pet) dni pred odhodom. Škodo, ki bi nastala, ker bi potnik podal nepopoln ali nepravilen naslov za namen izpolnitve računa in posledično obveščanja o potovanju, nosi potnik. V primeru, da potnik v navedenem roku ne prejme obvestila, se je dolžan sam javiti na svojem prijavnem mestu in ga zahtevati. Reklamacij iz naslova neprejete pošte Oskar Plus ne bo upoštevala.

XIII. ZDRAVSTVENI PREDPISI

Potnik je dolžan opraviti cepljenja, ki so za državo potovanja zahtevana. V primeru, da so v programu za potovanje navedena oziroma zahtevana določena cepljenja, si mora vsak potnik sam priskrbeti mednarodno potrdilo - rumeno knjižico z vpisanimi opravljenimi cepljenji. Oskar Plus ne odgovarja za morebitne zaplete ali potnikovo prekinitev potovanja zaradi potnikovega nespoštovanja zdravstvenih predpisov države, v katero vstopa, kakor tudi ne za stroške povezane s tem.      

 XIV. PRTLJAGA 

Oskar Plus ne odgovarja za prevoz, krajo ali poškodovanje potnikove prtljage ali drugih osebnih stvari, dragocenosti in dokumentov iz namestitvenih objektov (hotelskih sob, apartmajev ipd.) in prevoznih sredstev (letal, avtobusov, ladij ipd.). Prijavo izgubljene ali poškodovane prtljage potnik sam naslovi na prevoznika ali hotel. Prevoz posebne prtljage (kot so kolo, surf, golf oprema, glasbeni inštrumenti ipd.) mora potnik najaviti že ob prijavi ter plačati prevozniku v skladu s pravili letalskega prevoznika, v kolikor v programu potovanja ni drugače določeno. Vse stroške oziroma škodo, ki bi zaradi tega nastala, nosi potnik sam.      

Pri letalskem prevozu ima potnik pravico do brezplačnega prevoza določene teže prtljage (po določilih prevoznika), vsak dodatni kilogram pa doplača potnik sam na kraju samem v ustrezni valuti oziroma po določilih letalskega prevoznika. Otroci do dveh let nimajo pravice do brezplačnega prevoza prtljage.

Pri nizkocenovnem prevozniku je dovoljena teža prtljage, ki jo oddate ob prijavi na let, običajno nižja od dovoljene pri rednih prevoznikih. Vsak dodatni kilogram se doplača. Tudi dovoljena teža osebne prtljage, ki jo vzamete s seboj na letalo, je lahko nižja, o čemer so potniki obveščeni najkasneje z obvestilom pred odhodom.

XV. INFORMACIJE       

Informacije, ki jih potnik dobi na prijavnem mestu, ne obvezujejo Oskar Plus bolj kot navedbe v programu ali ponudbi. V primeru dvoma se vedno šteje za veljavno: pisna ponudba, račun in pogodba o potovanju, pisna informacija ali pisna razlaga.

XVI. REKLAMACIJE OZIROMA PRITOŽBE

Potnik je dolžan nepravilnosti sporočiti predstavniku Oskar Plus na kraju samem, ko se zgodijo. V primeru, da bi bila reklamacija lahko rešena na kraju samem (na primer pomanjkljiva čistoča sobe, oprema, lega sobe ipd.), potnik pa ni sporočil napake oz. nepravilnosti, se šteje, da se je potnik strinjal s tako storitvijo in je s tem izgubil pravico do vlaganja kasnejših reklamacij.

Potnik lahko vloži reklamacijo pisno v roku dveh mesecev od dneva, ko je bila storitev nepravilno opravljena, sicer Oskar Plus le-te vsebinsko ne obravnava. Reklamacija mora biti utemeljena. Potnik naj zato reklamaciji priloži ustrezne dokaze in/ali ustrezno potrdilo hotelirja, prevoznika oziroma druge ustrezne osebe o dejanskem stanju, na podlagi katerega potnik svoj zahtevek uveljavlja.

Oskar Plus je dolžna pisno odgovoriti na reklamacijo v 8 dneh po njenem prejemu. Če gre za enostavno pomanjkljivost in napaka ni sporna (oziroma, če potnik ni priložil vseh potrebnih dokumentov, v roku, potrebnem za njihovo pridobitev) je Oskar Plus dolžna po prejemu popolnega reklamacijskega zahtevka zahtevi ugoditi. Če napaka ni enostavna, je Oskar Plus dolžna raziskati vse okoliščine, ki so pripeljale do reklamacije. Dokler Oskar Plus ne odloči o pritožbi, se potnik odreče posredovanju katerekoli druge osebe, sodnih ustanov ali dajanja informacij javnim glasilom.

Višina odškodnine je v primeru, če po krivdi Oskar Plus ni prišlo do izvedbe programa ali nekaterih storitev, omejena z višino vplačanega potovanja oziroma z višino realne vrednosti neizvedenih storitev. To določilo ne velja v primeru, ko ima Oskar Plus pravico do odpovedi aranžmaja ali spremembe programa, skladno z določili teh splošnih pogojev in zakona.

Neodvisno od tega pa odgovarja Oskar Plus potniku za škodo, ki je temu zaradi neustrezne izvedbe aranžmaja nastala na drugih njegovih dobrinah, in sicer po splošnih pravilih o odškodninski odgovornosti.

Ne glede na vloženo reklamacijo je potnik dolžan poravnati svoje obveznosti po izdanih računih za opravljeno storitev v skladu z razporedom plačil, morebitna odškodnina pa se izplača po končanem reklamacijskem postopku na osebni račun potnika.

XVII. UPORABA PODATKOV

Oskar Plus vse pridobljene podatke o potnikih varuje v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. Šteje se, da potnik s prijavo na potovanje pristaja na uporabo teh podatkov tudi za namene statistične obdelave in obveščanja o ponudbi. Če potnik tega ne želi, lahko to izjavi ob prijavi na potovanje oz. pisno izrazi kadar koli kasneje.         

XVIII. KONČNA DOLOČILA

V primeru spora med strankami se uporabi pristojno sodišče.

Oskar d.o.o.

Kranj, 01. september 2015

Prijavite se

Tabela odhodov

Odhod Povratek Št. dni Redna cena Aktualna cena Status Predviden vodnik Opomba
22. nov 09. dec 18 od 2769 € od 2679 € Prijavite se MATJAŽ RAJH ugodni leti Program Prijava

Želite brezplačno Oskarjevo razvajanje?

Vpišite vaš elektronski naslov in si zagotovite Oskarjeve bralne poslastice! Svež katalog in zanimiv priročnik vas najprej popeljeta do vizije vašega sanjskega potovanja, o najboljših terminih, cenah in zadnjih Oskarjevih podvigih pa boste kasneje obveščeni z e-časopisom, ki vas bo subtilno razvajal vsak drugi teden. Ko je vizija jasna, ostane le še užitek na poti. :)