12. avg, 2020   Agencija Oskar, Madeira, Vodniki  

 

Madeira – še lepša kot se je spomnimo

Piše: Romana Markovič

Madeira, otok sredi Atlantika in otok večne pomladi. S skupino smo nazadnje potovali v času karnevala. Bilo je živahno, polno ljudi in vse tako kot mora biti. Nihče si ni mislil, da se bo 2 tedna kasneje otok zaprl. Madeirčani so ljudje, ki se radi družijo, radi so zunaj in doživeli so šok. Prav tako so kar naenkrat ostali  brez dela, česar niso navajeni. 4 mesece dopusta? No, sedaj so že prehodili vse levade in gorske poti, počistili vse hotele, se spočili in nas že nestrpno pričakujejo. Otok se je odprl 1. julija in turisti se počasi vračajo. Prav lepo je videti kako so ulice Funchala vsak dan bolj živahne.
Sama sem prišla 27. junija in težko je opisati kako močno sem pogrešala ta otok. V 4 mesecih si je narava opomogla, vse je še bolj zeleno kot je bilo, pohodne poti so bolj prazne in lahko jih na polno uživamo. Za vsakega, ki si želi svežega zraka, lepih razgledov in pohodov, je to pravi kraj. Tišina, kot je do sedaj še nismo doživeli.

IMG 5555 1024x768 - Madeira - še lepša kot se je spomnimo

Poletje na Madeiri je vroče, vsak teden bolj. Sonce in nebo brez oblačka nas spremljata že cel mesec. Svež veter, ki piha iz Atlantika pa skrbi za svežino. Ocean je dovolj topel, da se lahko vsak dan kopamo. Plaže so polne domačinov, ampak vedno se najde kakšna bolj osamljena. Počasi se vračajo nazaj tudi raznorazni izleti z ladjicami – izleti na otočje Desertas, na otok Porto Santo, ogled kitov in delfinov, potapljanje, … Surfarji na valovih so prav tako v pogonu vsak dan in komaj čakajo, da svoje znanje predajo še vam.

IMG 5544 1024x768 - Madeira - še lepša kot se je spomnimo

Vsakodnevno odkrivamo nove sprehajalne poti po otoku in res si jih želimo pokazati tudi vam. Tukaj so skriti tolmuni v katerih se da kopati, obdani z gorami. Tukaj so gorske poti, ki so bile do sedaj neznanka in nam ponujajo lepe sprehode in piknike v naravi. Farma postrvi sredi ničesar je prav zagotovo posebno doživetje. Odličen način za doživetje Madeire so tudi džipi, ki vas peljejo izven asfaltnih poti, v čisto divjino otoka.

20200729 100252 Original 1024x485 - Madeira - še lepša kot se je spomnimo

Življenje tukaj teče normalno, vse je odprto in kar je najbolje, skoraj ni govora o virusu. Je kot nalašč za odklop od domačnosti in uživanje v vsem kar otok ponuja. Vsake toliko se sliši glasna muzika v okolici. Kaj je to? Domačini že trenirajo za festival cvetja, kateri je bil prestavljen na začetek septembra. Komaj čakam, da se mesto spet preobleče v cvetje in zaživi s festivalom. Pustni karneval je bil namreč zadnja velika žurka na otoku in vsi pogrešamo glasbo, ki odmeva po mestu, živahne barve cvetlic ter kostumov v katere so oblečeni nastopajoči. »Festa do Flor« je pesem, ki se nam poje še kakšen teden po glavni paradi. Vsaj enkrat se splača videti Festival cvetja na Madeiri, res je nekaj posebnega. Že tako cvetoči otok, postane res otok rož, rož iz celega sveta.

Torej, tukaj imamo vse kar potrebujemo za aktiven dopust in odklop. Pridete? 22. avgusta spet otvorimo Madeiro.

Ate ja (se vidimo kmalu)

IMG 5756 768x1024 - Madeira - še lepša kot se je spomnimo