29. sep, 2010   Člani pišejo, Libija  

 

Libija – Dežela z dodano vrednostjo

 
Kadar koli se Libijaozrem, bodisi nazaj ali naprej, se mi v glavi vrtijo vedno iste slike. In teh slik se nikdar ne naveličam, enostavno ne morem. Te slike imajo dodano vrednost, ki je ni možno ubesedičiti, kaj šele spraviti na papir, lahko se jo občuti, zazna, doživi. In ko me vprašajo kako je bilo prav na tem potovanju, je moj odgovor prazen, a glava polnaaa neštetih slik. Lahko bi rekli, da je to stalen boj med slikami in besedami. Kljub temu da je moj odgovor ničen, se počutim zmagovalca, zato ker sem prišel prav sem, sem v to veličastno deželo, Libya (139)ki je nadgradnja vseh sosednjih in bistveno bolj zvenečih dežel.
Opevana slava je kaj malo vredna, to je najbrž že med vsemi nami znano. Zakaj potem rinemo tja kamor rinejo vsi, ko pa obstaja še več, obstaja nadgradnja vsega doslej prepotovanega? Najlepša antična mesta, srednjeveški utrip barvitih medin, temačni labirinti najlepših puščavskih oaz, stotine stenskih poslikav, pogled na morje slanih jezer sredi zlatih barv neskončnega morja peska so zgolj nekateri utrinki za oči. Hitro se spreminjajoča najlepša saharska puščava, taborni ogenj in večerno popivanje Libya (169)kot hudič močnega zelenega čaja, dim ali dva iz vodne pipe, čarobno nebo milijonov zvezd, tuareška glasbena improvizacija, njihova gostoljubnost in otroškost, lenobno poležavanje in drastično zniževanje hitrostne prestave življenskega tempa so zgolj nekateri utrinki puščavskega doživetja. Oboje skupaj je balzam za srce.
Šele tam se običajno vedno znova zavem kako malo je potrebno za življenje. Znova izostrim od zahodnega sveta zameglena čutila, začutim vonj in okus, zaživim svobodno življenje kjer ni prostora za omejitve. Libya (212)Življenje je spet lepše. Po tem potovanju sem ponovno naret za vrnitev v podivjani svet, kjer je svoboda življenja zgolj iluzija nekje zapisana. Napolnil sem baterije in z njimi bom moral preživeti čas do naslednje vrnitve v puščavo, ko jih ponovno napolnim. Puščavo lahko samo vzljubiš, druge možnosti ni, enostavno te vsrka vase! Če obstaja še druga možnost, ste najbrž pravo puščavo zaobšli, v kakšnem eno ali dvodnevnem izletu, in prejeli še eno izkrivljeno sliko iz prej omenjenih zvenečih dežel.
In katera je ta zveneča dežela z dodoano vrednostjo, se zagotovo upravičeno sprašujete? Hja, saj že veste, to je Gadafijeva Libija!
Senad Osmanaj