18. dec, 2013   Agencija Oskar, Jemen, Oman, Vodniki  

 

Lepotici Arabskega polotoka

 
Tako drugačni, pa hkrati tako podobni – to sta deželi Oman in Jemen.
Če si želite na mehak način vstopiti v Južno Arabijo, potem imate tu Sultanat Oman. Dežela se je za turizem začela prebujati še ne štirideset let nazaj. OmanZaradi vseh naravnih bogastev, ki jih Oman definitivno ima, se dežela počasi modernizira, a vselej ne tako pospešeno, kot denimo njegove severne sosede. Oman bi na kratko lahko opisala kot deželo v počasnem razvoju, ki se trudi obdržati svojo bogato tradicijo in se hkrati čim bolj približati modernemu svetu. Zaenkrat jim to odlično uspeva. Naj traja čim dlje.
Popotniškemu Omanu smo letos dodali tudi malo krajše potovanje, za odtenek bolj turistično in udobno potovanje. V devetih dneh obiščemo vse glavne znamenitosti dežele, od vzpona na najvišje omansko gorovje ter “balkonskega” sprehoda nad najglobljim arabskim kanjonom, do spusta v najlepše in najbolj rodovitne doline v okolici mesta Nizwa, od brezčasne in zame osebno ene najlepših puščav Wahiba in njenih beduinskih prebivalcev, do obiska želvjega rezervata na skrajno vzhodni točki. In ja, Oman ima več kot tisoč kilometrov obale – časa bo dosti tudi za skok v topel indijski ocean.
Za vse tiste, ki si želite podoživeti Arabska lepoticatisto pravo in divjo Arabijo, kot je nekdaj bila – potem imate odgovor tu. To je Jemen. Take dežele, vsaj po mojem mnenju, ne obstajajo več. Ko vstopiš v Jemen, se zdi, kot da vstopiš v časovni stroj, ki te z bliskovito hitrostjo popelje dobrih tisoč let nazaj. Jemen vam težko opišem z besedami, vem le to, da je nekaj najlepšega, kar sem do sedaj videla.
Tisti z manj časa lahko v devetih dneh obiščete zahodni del Jemna. Potovanje vas popelje po najlepših in največjih znamenitostih. Začnemo v najlepši prestolnici na svetu, Sani, se podamo proti jugu, najprej v ismailsko vasico Jibla, nato v mesto Taizz, ki leži ob vznožju zelo slikovite gore Saber. Nato se odpravimo na obalo Rdečega morja, od tam pa se dvignemo proti visokogorskemu Jemnu, ki je res svet zase.
In ko sem že mislila, da sem videla že vse najlepše, Arabska lepoticasem se na Sokotri morala uščipniti v lice, saj nisem verjela, da tak prvinski, nedotaknjen otok sploh še obstaja na tem našem malem planetu. Od vsega rastlinstva, izmed katerih so nekatera drevesa res “na glavo obrnjena”, pa do prijaznih domačinov in neskončnih belih obal, to je pravi kraj za odklop od našega dolgočasnega vsakdanjika.
Velikokrat me prijatelji, znanci in potniki vprašajo, kaj izbrati, Oman ali Jemen. To je vprašanje, na katerega vam sama težko odgovorim. Vem le to, da je treba videti oboje, in to čim prej.
Se vidimo?
En topel pozdrav iz sončnega Muškata,
Marijana